FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 6. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

STARIGRAD PAKLENICA

U Hrvatsku je u prvih sedam mjeseci doputovalo pola milijuna više turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a u srpnju je bilo tri milijuna dolazaka, što je za 4,8 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, rekao je ministar turizma Damir Bajs danas u Starigradu Paklenici predstavljajući rezultate dosadašnjega dijela turističke sezone. "Time se i dalje ostvaruje prvi od dva glavna hrvatska turistička cilja za ovu godinu, a to su povratak domaćih gostiju u hrvatska odredišta, te obrana povećanog tržišnog udjela na međunarodnom tržištu," rekao je Bajs. Prema podacima turističkih zajednica, na Jadranu i u gradu Zagrebu u srpnju ove godine, ostvareno je tri milijuna dolazaka, što je 4,8 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Od toga broja 2,7 milijuna je stranih dolazaka, što je 5 posto više, dok je domaćih dolazaka oko 255 tisuća, odnosno 0,6 posto više. "U srpnju je ostvareno 19,8 milijuna noćenja, što je porast od 3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, a od toga broja 17,5 milijuna je stranih i oko 2,2 milijuna domaćih noćenja – što je 3 odnosno 4 posto više," rekao je Bajs. U odnosu na prošlogodišnji srpanj najveći porast imali su Mađari s 13,5 posto više dolazaka i 12 posto više noćenja, Austrijanci s 10,6 posto više dolazaka, a 9 posto više noćenja; slovenski gosti ostvarili su 5 posto više dolazaka i 6 posto više noćenja. U prvih sedam mjeseci 2011. godine zabilježeno je 6,2 milijuna dolazaka gostiju, što je za 8 posto bolji rezultat nego lani, rekao je ministar Bajs i dodao kako je od početka ove godine ukupno došlo 450 tisuća gostiju više, od čega je 40-ak tisuća domaćih gostiju.

ZAGREB

Srpsko narodno vijeće (SNV) osudilo je skrnavljenje spomen kosturnice žrtvama ustaškog pokolja u Veljunu i pozvalo nadležne da, uz sankcioniranje, stvore uvjete u kojima će se, kako ističu, konačno prestati nepoštivati zakon i vrijeđati osjećaje pripadnika srpskog naroda u Hrvatskoj.

Prilikom jučerašnjeg skrnavljenja spomen kosturnice žrtvama ustaškog pokolja iz svibnja 1941. godine u selu Veljun smještenoj uz cestu Karlovac – Slunj nepoznati su počinitelji razbacali svijeće i cvijeće koje je bilo postavljeno pred spomenik, mokrili na spomen obilježje te bijelim sprejem na ćiriličnom natpisu ispisali slovo U s križićem, navodi se u priopćenju SNV-a. Prema izjava mještana sela, počinitelji su pripadnici HSP-a iz Čakovca koji su autobusom čakovečkih registracija jučer ujutro išli na obilježavanje dana Pobjede i domovinske zahvalnosti u Knin i koji su se zaustavili kod spomenika, tvrdi se u priopćenju SNV-a, koje je potpisao njegov predsjednik Milorad Pupovac. Ovaj slučaj kao i drugi slučajevi vrijeđanja osjećaja i skrnavljenja spomenika nad žrtvama Srba iz II. svjetskog rata trebali biti dovoljna opomena svima u javnim poslovima i državnim službama da svojim djelovanjem ne samo sankcioniraju i spriječe, nego i stvore uvjete u kojima će se konačno prestati nepoštivati zakon i vrijeđati osjećaje pripadnika srpskog naroda u Hrvatskoj, ističe se u priopćenju. Iz karlovačke policije doznaje se kako je obavljen očevid te je utvrđeno da je nepoznati počinitelj oskrnavio spomen kosturnicu u Veljunu. U tijeku je kriminalističko istraživanje kako bi se otkrio počinitelj toga kaznenog djela.

STARIGRAD PAKLENICA

Ministar turizma se u Starigrad Paklenici susreo s pripadnicima Gorske službe spašavanja (GSS) koji su novinarima predstavili svoje rezultate. "Trend porasta intervencija Gorske službe spašavanja nastavlja se i u ovoj godini, a za 10-ak godina će se udeseterostručiti," kazao je Vinko Prizmić, pročelnik Hrvatske Gorske službe spašavanja. "Primjećujemo da se broj nesreća, osim u zimskim i ljetnim mjesecima povećao i tijekom ožujka i travnja, što znači da se sezona značajno produžila. Najrizičnija su neuređena i neoznačena područja na kojima turisti improviziraju, zalutaju i time ugrožavaju život. Sigurnost je jedan od najvećih turističkih aduta Hrvatske," poručio je Prizmić. Nakon sastanka s ministrom turizma Damirom Bajsom i direktorom glavnog ureda HTZ-a Nikom Bulićem, pripadnici GSS-a održali su pokaznu vježbu ispred centra GSS-a u Starigradu kod Nacionalnog parka Paklenica, jedinog takvog centra u Hrvatskoj s ambulantom, prostorom za dežurstva spasilaca i prostorijama za vježbu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙