FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 19. srpnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

TODA

Poput havajske košulje i bikinija, "klimatizirani sako" komad je ljetne odjeće u Japanu gdje se stanovništvo pokušava rashladiti ne trošeći previše energije. Od nuklearne nesreće u Fukushimi, arhipelag je ostao bez većine reaktora i vlasti u području Tokija i Tohokua naredile su tvrtkama da smanje do 15 posto potrošnju struje kako bi se izbjegla redukcija. Gašenjem svjetla, isključivanjem opreme i ranijim početkom radnog vremena tvrtke se prilagođavaju kako mogu tim restrikcijama, a neke su pronašle rješenje u odijevanju zaposlenih u originalan komad odjeće koji može zamijeniti i najbolje rashladne uređaje. "Ne treba hladiti cijelu prostoriju, važno je da se ljudi osjećaju osvježeno", objašnjava Hiroshi Ichigaya, inovator odjeće i osnivač Kuchofukua, tvrtke nastale 2004. u Todi (sjeverno od glavnog grada). Nekad zaposlen kao inženjer u Sonyju, Ichigaya je tražio sustav klimatizacije koji štedi struju. U jaknu je smjestio dva mala ventilatora koji uvlače vanjski zrak, cirkuliraju ga unutar jakne i potom izbacuju: košulja vlažna od znoja sad je suha, tijelo rashlađeno. "Klimatiziran sako" pokreće baterija s litijem i ionom osiguravajući 11 sati vrtnje malih propelera koju korisnik može prekinuti i pokrenuti kad god želi.

MOUNT BRUCE

Tišina vlada nad ornitološkim parkom Pukaha, usprkos prisustvu nekoliko stotina posjetitelja koji čekaju kako bi vidjeli vrlo rijetkog bijelog kivija, svetu pticu Maora na Novom Zelandu. Sličan kuglici od vate, dugog kljuna, ta je ptica u nekoliko tjedana postala simbol politike očuvanja koja se vodi na Novom Zelandu kako bi se spriječilo istrebljenje ptice, nacionalnog simbola. Prozvan Manukura, što znači dostojanstvenik na maorskom jeziku, taj potpuno bijeli mužjak izlegao se 1. svibnja u tom svetištu sjeverno od glavnog grada Wellingtona. Radi se o prvom bijelom kiviju izleglom u zatočeništvu. Vrsti koja ne može letjeti prijete grabežljivci poput pasa, mačaka, štakora ili tvorova. Po podacima službi za okoliš koje upravljaju parkom, preostalo je tek 70.000 kivija na Novom Zelandu a nekim podvrstama prijeti istrebljenje. U maorskoj kulturi bijeli kivi smatra se simbolom obnove. U svetištu Pukaha, osnovanom 2001. godine, strogi znanstveni program primjenjuje se kako bi se potakla reprodukcija kivija i zaštitilo ih se od grabežljivaca. Strategija se pokazala uspješnom jer se samo ove godine izleglo 14 ptića, nasuprot prosjeku od dva godišnje između 2005. i 2010. godine.

NEW YORK

Neka se Placido Domingo čuva: reper Snoop Dogg zainteresiran je za njegov posao. Nestašni reper poznat po raznorodnom glazbenom ukusu objavio je kako bi se u idućem projektu želio iskušati u operi. Taj 39-godišnjak koji je u subotu svirao na londonskom festivalu Loveboxu izjavio je za Daily Star: "Uvijek iskušavam nešto novo. Na zadnjem albumu The Doggumentary surađivao sam s Williejem Nelsonon i Davidom Guettom. Sad bih htio malo isprobati operu". Prije dvije godine Dogg nije dobio britansku vizu jer je 2006. izazvao incident na aerodromu Heathrowu, ali najesen će održati turneju po Velikoj Britaniji.

PARIZ

Nil nije tekao pokraj egipatskih hramova u Karnaku u vrijeme njihove gradnje, jer se korito rijeke pomaklo tek 400 godina kasnije, otkrilo je istraživanje znanstvenika francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS) objavljena u stručnom časopisu Journal of Archaeological Science. Hramovi u Karnaku, izgrađeni 2000 godina prije Krista u središtu doline Nila, podižu brojna pitanja već dulje od dva stoljeća. Arheolozi istražuju kako se to mjesto razvijalo tijekom godina. Hramovi su izgrađeni na pjeskovitom tlu, ali udaljenom od Nila. Tijekom posljednje dvije godine stručnjaci su napravili duboke bušotine (25 metara ispod površine) u podnožju prvog stupa Karnaka koji odgovara portalu hrama na desnoj obali Nila. Analize pokazuju da su u trenutku prve faze izgradnje hramova u Karnaku, zdanja izgrađena ne na jednom otoku usred rijeke, već na pjeskovitom nasipu udaljenom između 400 i 500 metara od Nila, navodi CNRS. Tek je oko 1600 prije Krista, ili 400 godina nakon početka gradnje, rijeka prvi puta potekla u području prvog stupa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙