FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 7. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES

Organizatori dodjele najprestižnije američke filmske nagrade objavili su kako će sljedećeg Oscara osmisliti Brett Ratner, redatelj poznat po akcijskim filmovima "Rush hour" i "X-men: The last stand". Ta se odluka objašnjava željom američke filmske akademije da se odmakne od standardnog obrasca po kojem je svečanost dodjele prožeta plesnim i vokalnim točkama s elementima komedije te ukazuje na težnju da se privuku mlađi gledatelji. "On je iznimno kreativan i zna preuzeti na sebe rizike koji su i zanimljivi i inspirativni", kazao je u priopćenju predsjednik filmske akademije Tom Sherak. Sljedeća dodjela Oscara održava se u Los Angelesu 26. veljače 2012. godine.

NEW YORK

Iako nema puno teških ovisnika o duhanu među američkim srednjoškolcima, broj tinejdžera koji povremeno puše porastao je, prema novom istraživanju koje upozorava da čak i povremeno pušenje donosi rizike za zdravlje. Istraživači su utvrdili da je broj povremenih pušača među američkim tinejdžerima porastao sa 67,2 posto u 1991. na 79,4 posto u 2009. godini dok je broj teških ovisnika pao sa 18 na 7,8 posto. Istraživanje koje je provedeno među oko 15 tisuća tinejdžera definira granicu teške ovisnosti kao pušenje 11 ili više cigareta dnevno, umjereno pušenje šest do 10 cigareta i blagu ovisnost kao pušenje jedne do pet cigareta dnevno. "Širom zemlje vidimo novi fenomen", kaže Terry Pechachek koji je sudjelovao u istraživanju Centra za kontrolu bolesti.

AMSTERDAM

Više stotina tisuća ljudi, prema podacima organizatora, sudjelovalo je u subotu na 16. Gay Prideu u Amsterdamu na kanalima grada kojeg je uveličalo i 80 najekstravagantnijih brodova. Brodovi s najraznolikijim posadama plovili su kanalima u svim mogućim ritmovima tijekom parade čija je tema ove godine "Sada svi zajedno". Policija nije iznijela svoju procjenu broja sudionika. Gay Pride nije samo proslava već i prigoda za lezbijke, homoseksualce, biseksualce i transseksualce da zahtijevaju pravo na vlastiti seksualni identitet. Nizozemska, čija homoseksualna zajednica ima oko milijun osoba, prva je zemlja na svijetu koja je legalizirala homoseksualne brakove 1. travnja 2001.

WASHINGTON

Američka savezna policija FBI pokrenula je aplikaciju za pametne telefone "Child ID" koja omogućuje brzo obavješćivanje vlasti u slučaju nestanka djece. Aplikacija je besplatna, a omogućuje snimanje fotografija i svih važnih informacija o djeci koje će u slučaju potrebe odmah biti dostupne. Ako dijete nestane, primjerice, tijekom kupnje, fotografije, podaci o njegovoj visini, težini i slično mogu odmah biti pokazani policiji i e-mailom poslani vlastima, objašnjava FBI. Aplikacija daje i informacije o tome kako se treba ponašati u prvim satima nakon nestanka djeteta koji su ključni. FBI upozorava da u SAD-u svakih 40 sekundi nestane jedno dijete, a mnoga nikada ne budu pronađena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙