FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 13. kolovoza 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

WASHINGTON

Američki čelnici misle da podružnica Al Kaide u Jemenu želi proizvesti ricinsku bombu koju bi upotrijebila u napadima na Sjedinjene Države, piše u petak New York Times. Pozivajući se na tajna izvješća obavještajnih služba, list piše da islamistički borci u Jemenu ubrzano rade na proizvodnji većih količina sjemena ricinusa koji je glavni sastojak otrova ricina. Po dokumentima na koje se poziva list, Al Kaida u Jemenu želi proizvesti smrtonosni otrov koji će omotati manjom količinom eksploziva što ga planira detonirati na prometnim mjestima u SAD-u, poput velikih trgovačkih centara, zračnih luka i postaja podzemne željeznice. Ako se udahne, ricin je smrtonosan i u vrlo malim količinama.

LONDON

Britanski premijer David Cameron zatražio je od bivšeg ravnatelja njujorške policije Billa Brattona savjetodavnu pomoć kako bi izašao na kraj s neredima što su zahvatili više engleskih gradova, priopćio je Downing Street. "Premijer je danas razgovarao s Billom Brattonom i zahvalio mu što je pristao doći na više sastanaka u Veliku Britaniju koji će se održati na jesen, kako bi podijelio svoje iskustvo u borbi s bandama dok je bio ravnatelj policije u Bostonu, New Yorku i Los Angelesu", rekla je u petak navečer Cameronova glasnogovornica. Inicijativa dolazi u času kada je u neredima praćenim pljačkom i paležom u Londonu i u više drugih britanskih gradova, zadnjih dana poginulo pet osoba. U zadnja dva dana stanje u Velikoj Britaniji se smirilo nakon četiri nemirne noći tijekom kojih je uhićeno 1.500 osoba diljem zemlje.

MOSTAR

Vlasti u Bosni i Hercegovini raspisale su međunarodnu tjeralicu za Zvonkom Mateovićem, dugogodišnjim tjelohraniteljem i svjedokom ubojstva Željka Ražnatovića Arkana zbog ranjavanja jednoga policajca, objavili su u subotu mediji u Mostaru. Po nalogu Općinskog suda u Orašju, Interpol BiH je raspisao tjeralicu za 35-godišnjim Mateovićem jer je u odsutnosti pravomoćno osuđen zbog teškog ranjavanja policajca Posavske županije Mate Ošalića, naveli su iz suda u Orašju. Pojasnili su da su 1998. u selu Lepnica kod Orašja dvojica policajaca htjela legitimirati Mateovića i još jednog muškarca kada je Mateović izvukao pištolj i ispalio dva hica i teško ranio policajca Ošalića. Mateović je uspio pobjeći i tom prigodom mu je ispao pištolj.

RIM

Talijanska vlada u petak je objavila novi plan štednje od 45,5 milijarda eura na rok od dvije godine, kako bi se postigla proračunska ravnoteža već 2013. umjesto 2014. "Članovi vlade jednoglasno su glasovali" za novi plan štednje, rekao je novinarima premijer Silvio Berlusconi, istaknuvši kako su nove mjere "u skladu s onim što je od Italije zatražile Središnja europska banka". Novim planom štednje omogućila bi se ušteda 20 milijarda dolara tijekom 2012., a 25,5 milijarda tijekom 2013., rekao je Berlusconi. Ove uštede ostvarit će se kombinacijom smanjenja javne potrošnje i povišenjem poreza.

WASHINGTON

Američki Prizivni sud iz Atlante u petak je donio odluku prema kojoj je zakon o zdravstvenom osiguranju predsjednika Baracka Obame prema kojemu su Amerikanci obvezni uplaćivati zdravstveno osiguranje ili im u suprotnom prijeti kazna, neustavan. Prizivni sud je ustanovio da je Kongres prešao svoje ovlasti tražeći od Amerikanaca da uplaćuju zdravstveno osiguranje ali je također presudio da ostatak zakona može nastaviti važiti. O legalnosti takozvanog individualnog mandata, kamena temeljca zakona o zdravstvenom osiguranju iz ožujka 2010., odluku bi, kako se očekuje, trebao donijeti američki Vrhovni sud. Obamina administracija smatra da je ova zakonska odredba ustavna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙