FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: blagi oporavak većine azijskih burzi, pad švicarca

NEW YORK, 12. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Slijedeći snažan porast na Wall Streetu, na azijskim burzama cijene većine dionica danas su ojačale, jer je investitore, gladne pozitivnih ekonomskih vijesti, ohrabrilo blago smanjenje broja nezaposlenih u SAD-u.

Australski S&P/ASX i hongkonški Hang Seng indeks u plusu su jutros oko 1,1 posto.

No, na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks izbrisao jutarnje dobitke, te je u 7,30 sati bio na gubitku 0,3 posto, na 8.954 boda. Južnokorejski Kospi također je izbrisao jutarnje dobitke, te je trenutno u minusu 0,2 posto.

Na globalnim dioničkim tržištima fluktuacije cijena bile su iznimno velike ovoga tjedna, jer su se investitori prestrašili da bi SAD mogao ponovno utonuti u recesiju, a eurozona u dužničku krizu.

No, jučer su na Wall Streetu cijene dionica skočile više od 4 posto jer su, zahvaljujući dobrim makroekonomskim podacima i poslovnim rezultatima kompanija, ulagači procijenili da je nakon oštrog pada cijena dionica posljednjih tjedana povoljna prilika za kupnju.

Ulagače su ohrabrili i dobri podaci s američkog tržišta rada. Prošloga je tjedna broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao za 7.000, na 395.000. To je prvi puta od travnja da je broj tih zahtjeva zaronio ispod ključne granice od 400.000.

„Kupci su ušli na tržište u potrazi za blue-chip dionicama kojima je cijena oštro pala posljednjih tjedana, a bolji od očekivanja podaci o američkoj tjednoj nezaposlenosti oslabili su strah investitora oko usporavanja američkog gospodarstva“, izjavio je Ben Potter, strateg pri IG Marketsu u Melbournu.

Tržišta su se ponešto umirila i nakon što su Francuska, Italija, Španjolska i Belgija danas zajednički zabranile praksu short-sellinga. Njihova zabrana uglavnom se odnosi na financijske dionice.

Ta praksa, iako u skladu sa zakonom, smatra se najvećim krivcem za iznimno veliku volatilnost na dioničkim tržištima.

Zabrana 'short-sellinga' uslijedila je nakon što su dva dana na financijskim tržištima dionice francuskih banaka oštro padale pa rasle, mijenjajući njihovu tržišnu kapitalizaciju u par sati za više milijardi eura.

Ipak, tržišta su još uvelike volatilna, ističu analitičari.

„Tržišta su vrlo volatilna i svatko reagira na svaku, pa i najmanju vijest. Još idućih mjesec, dva ili tri nećemo vidjeti oporavak cijena. Investitori žele vidjeti što je posrijedi u globalnom gospodarstvu i držat će se po strani“, smatra Tom Kann, iz Louis Capital Marketsa u Hong Kongu.

Na valutnim tržištima, tečaj dolara stabilno se kreće prema jenu, na 76,83 jena.

Još jedno sigurno utočište za kapital, švicarski franak danas je pretrpio na azijskim deviznim tržištima veliki gubitak prema euru, nakon što je švicarska središnja banka zaprijetila da će ponovno intervenirati kako bi spriječila njegov rast.

Danas je euro oslabio 0,6 posto prema švicarcu, na 1,08 franaka. Tečaj dolara spustio se 0,1 posto prema franku, na 0,7611 franaka.

Tečaj eura, pak oslabio je s 1,4216 dolara jučer na njujorškom tržištu na 1,4197 dolara jutros u Aziji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙