FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 9. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svjetskog gospodarstva do 17,30 sati.

BERLIN - Njemačka je pozvala sve zemlje članice eurozone da u svoje ustave unesu amandman kojim će se obvezati na ostvarivanje uravnoteženog proračuna. Vicekancelar i ministar gospodarstva Philipp Roesler zatražio je također da Europska unija osnuje novu instituciju za nadzor proračuna i fiskalne politike zemalja članica. Roesler je naglasio da bi novo tijelo trebalo imati ovlasti koje bi mu omogućile poduzimanje odgovarajućih mjera u slučaju da članice ne ispune određene fiskalne kriterije. Nije pojasnio o kakvim je ovlastima riječ. Kazao je da će Njemačka iznijeti taj prijedlog na sljedećem sastanku ministara gospodarstva i financija EU.

LONDON - Cijena sirove nafte pala je u utorak na londonskom tržištu na najnižu razinu u šest mjeseci, nakratko kliznuvši ispod razine od 100 dolara za barel pod utjecajem zabrinutosti za svjetsko gospodarstvo i usporavanja potražnje za energijom. Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je za pet dolara na 98,74 dolara, što je njezina najniža dnevna razina od 8. veljače. Kasnije se stabilizirala na 103,14 dolara. Na američkom tržištu cijena barela pala je za 1,35 dolara na 79,96 dolara, nakon što se nakratko spustila i na 75,71 dolara, najnižu od rujna 2010. Razlika između cijene sirove nafte u SAD-u i Londonu dosegnula je 23,76 dolara. Organizacija zemalja izvoznica nafte istodobno je u redovnom mjesečnom izvješću objavila da je proizvodnja kartela skočila na više od 30 milijuna barela dnevno. Ministri OPEC-a sastat će se ako cijene i dalje budu padale, kazao je iranski predstavnik u OPEC-u Muhamed Ali Katibi krajem prošlog tjedna kada se naftom u Londonu trgovalo po cijeni od oko 110 dolara za barel. U međuvremenu je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 102,37 dolara, što znači da je bila 93 centi niža nego na kraju prošlog tjedna.

BEČ - Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) snizila je u utorak prognozu o ovogodišnjom rastu potražnje za naftom u svijetu zbog pogoršanih gospodarskih izgleda. U najnovijem redovnom mjesečnom izvješću o stanju na naftnim tržištima, OPEC procjenjuje da će potražnja za naftom u ovoj godini rasti za 1,21 milijuna barela dnevno, što je 150 tisuća barela dnevno manje no što je prognozirao u prošlomjesečnom izvješću. Izmijenjena je i prognoza o rastu potražnje u idućoj godini, na 1,3 milijuna barela dnevno, što je neznatnih 20 tisuća barela dnevno manje no što je OPEC dosad prognozirao. Budući da se veliki potrošači kao što su Sjedinjene Američke Države i Europska unija suočavaju s izgledima opetovanog klizanja u recesiju, bilo kakav značajniji rast potražnje doći će iz drugih regija, procjenjuju u OPEC-u. Očekuju ipak da će kineska potražnja u ovoj godini porasti za 6,5 posto u odnosu na prošlu godinu, prognozirajući da će „iduće godine rast potražnje za naftom biti zabilježen u zemljama izvan OECD-a, i to uz Kinu i u Indiji, na Bliskom istoku i Latinskoj Americi". U SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču, potražnja "će ostati nepredvidiva i u 2012., uz moguć nepovoljan utjecaj gospodarskih turbulencija, državne politike i maloprodajnih cijena naftnih derivata", navodi se u izvješću.

PARIZ - Francuska ustraje u ciljanom smanjenju proračunskog manjka u idućoj godini na 4,6 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i spremna je učiniti sve što je potrebno kako bi ostvarila taj cilj, izjavila je ministrica financija Valerie Pecresse za RTL radio. Francuski proračunski manjak trenutno iznosi 5,7 posto BDP-a, a vlada je obećala da će ga u idućoj godini smanjiti na 4,6 posto BDP-a, te na 3,0 posto u 2013. Budu li potrebni dodatni napori da se ostvari ciljanih 4,6 posto, "mi ćemo ih poduzeti", rekla je Pecresse. Međunarodni monetarni fond objavio je krajem prošlog mjeseca da će Francuska vjerojatno morati poduzeti dodatne mjere kako bi smanjila javni manjak u 2012. i 2013., budući da je usporavanje rasta zaprijetilo teškoćama u gospodarskom oporavku. U MMF su upozorili da će Francuska, ako ne poduzme dodatne mjere, u 2013. imati proračunski manjak od 3,8 posto BDP-a, što je iznad gornje dopuštene granice u EU od tri posto i iznad francuskih prognoza. MMF predviđa da će rast u Francuskoj, drugom po veličini gospodarstvu eurozone, usporiti u 2012. na 1,9 posto, sa 2,1 posto u ovoj godini.

VARŠAVA - Poljski predsjednik potpisao je u utorak novi zakon kojim bi se trebali smanjiti povećani troškovi zajmova u inozemnim valutama, povezani s rekordno visokim tečajem švicarskog franka prema zlotu. Zakon bi trebao pomoći oko 700 tisuća obitelji koje su uzele hipotekarne kredite u švicarskim francima u vrijeme kada je tečaj zlota prema franku iznosio 2,4 zlota za franak. U međuvremenu je franak dosegnuo rekordno visokih 3,9 zlota, što je jako povisilo troškove kredita. Predsjednik Bronislaw Komorowski potpisao je zakon koji omogućuje zajmoprimcima plaćanje mjesečnih rata novcem razmijenjenim izvan banke-zajmodavca kako bi izbjegli njihove često visoke tečajeve i troškove transakcija. Zakon će se primjenjivati na nove i postojeće hipotekarne i na potrošačke kredite. Banke su tražile da zajmoprimci od njih kupuju valute za plaćanje rata kredita i to po tečaju koji same odrede.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙