FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 9. kolovoza 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

LONDON

Britanski premijer David Cameron trebao bi u utorak održati sastanak vlade nakon treće noći u kojima su maskirani mladići divljali, pljačkali i palili po ulicama nekoliko londonskih četvrti i u drugim britanskim gradovima. U dijelovima Londona počelo je veliko čišćenje ulica od razbijenoga stakla, cigli, boca i spaljenih zgrada, nakon što je policija preuzela kontrolu nad pogođenim četvrtima. Političari i policija krive kriminalce i huligane za najgore nemire u Velikoj Britaniji u posljednjih nekoliko desetljeća. No, stanovnici i neki komentatori pripisuju ih lokalnim napetostima i nezadovoljstvu gospodarskim prilikama u gradovima u kojima je sve izraženiji jaz između bogatih i siromašnih. Policija je izvijestila da su u istočnom Londonu uhićene 334 osobe, a oko 100 u Birminghamu. Nasilje je izbilo i u Bristolu na jugozapadu te u Liverpoolu na sjeverozapadu zemlje.

ZAGREB

Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastat će se u srijedu u Dubrovniku s njemačkim ministrom vanjskih poslova Guidom Westerwelleom koji će boraviti u radnom posjetu Hrvatskoj, priopćilo je u utorak Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI). Nakon sastanka u zgradi Dubrovačko-neretvanske županije, ministri Jandroković i Westerwelle obići će kulturno-povijesne znamenitosti grada Dubrovnika - Duždevu palaču, Franjevački samostan Male braće i dubrovačke zidine. Prema priopćenju njemačkog veleposlanstva u Zagrebu, posjet Westerwellea Hrvatskoj dio je njegove turneje po jugoistočnoj Europi tijekom koje će posjetiti i Crnu Goru te Kosovo. "Posjet ministra vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke izraz je uskog partnerstva između Njemačke i Hrvatske te slijedi nakon uspješnog okončanja pristupnih pregovora s Europskom unijom koje je Njemačka podupirala od samoga početka", izjavio je njemački veleposlanik u Hrvatskoj Bernd Fischer, navodi se u priopćenju.

MOSKVA

U udaljenoj ruskoj pokrajini Magadan na krajnjem istoku zemlje srušio se teretni zrakoplov tipa Antonov 12, pri čemu je poginulo jedanaest osoba, stoji u službenom priopćenju koje je objavila agencija RIA Novosti. "Prema prvim podacima kojima raspolažemo, jedanaest je osoba - devet članova posade i dva putnika, poginulo u ovoj nesreći", stoji u priopćenju Ureda tužitelja zaduženog za pitanja prometa. "Nakon polijetanja iz zračne luke u Magadanu, kontrola letenja primila je poruku od pilota o požaru na jednom od motora", stoji u priopćenju. Zrakoplovom se prevozilo 16 tona prehrambenih proizvoda na liniji koja povezuje Magadan s Čukotkom. U Rusiji su česte zrakoplovne nesreće zbog starih tipova zrakoplova iz doba Sovjetskog Saveza. Pokrenuta je potraga za olupinom zrakoplova.

TOKIO

Gradske vlasti Nagasakija pozvale su u utorak na postupno odustajanje od korištenja nuklearne energije, u povodu obilježavanja godišnjice američkog bombardiranja tog japanskog grada atomskom bombom 9. kolovoza 1945. Gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue izjavio je kako bi se Japan trebao okrenuti razvoju sigurnijih alternativnih izvora energije, poput solarne energije, te energije vjetra i biomase, nakon katastrofe koja se u ožujku ove godine dogodila u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi, najtežoj nakon černobilske prije 25 godina. "U ožujku smo bili preneraženi težinom nesreće u Fukushimi. Kao narod koji dobro poznaje negativne posljedice nuklearne energije, moramo se zauzeti za to da više nikada ne bude žrtava nuklearne radijacije", rekao je Taue, istaknuvši kako je "prijeko potrebno početi promicati razvoj obnovljivih energetskih izvora umjesto nuklearne energije kako bi društvo u budućnosti imalo sigurne alternativne izvore energije".

NEW YORK

Sobarica koju je u newyorškom hotelu u svibnju navodno seksualno napastovao bivši predsjednik MMF-a Dominique Strauss-Kahn, podignula je u ponedjeljak građansku tužbu protiv njega, izvijestili su službeni izvori. U tužbi se ponavlja verzija događaja kakvu je ispričala žena koja ga je optužila za napastovanje, spremačica Nafissatou Diallo, pošto je prošli mjesec otkrila svoj identitet medijima. Diallo je ponovila kako je 14. svibnja, dok je napuštala Strauss-Kahnov apartman u hotelu Sofitel čija je cijena 3.000 dolara, Francuz izašao gol iz kupaonice i prisilio je na oralni seks. "Uvjeren da ga štite zakoni njegove zemlje, Strauss-Kahn je namjerno brutalno i nasilno seksualno napao Nafissatou Diallo te ju je na taj način ponizio i povrijedio njezino žensko dostojanstvo", stoji u tužbi. 62-godišnji Strauss-Kahn opovrgao je sve točke optužnice, a njegovi odvjetnici izvijestili su kako je podizanje građanske tužbe Nafissatou Diallo motivirano financijskom korišću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙