FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren 39. mediteranski kiparski simpozij

LABIN, 7. kolovoza 2011. (Hina) - U Parku skulptura u Dubrovi, nedaleko od Labina danas je svečano otvoren 39. mediteranski kiparski simpozij, jedna od najznačajnijih kiparskih manifestacija u Hrvatskoj.

Na ovogodišnjem simpoziju stvarat će akademski kipar i slikar, prof. emeritus Josip Diminić. On će izraditi XVI. Dionicu Bijele ceste, projekta jedinstvenog u svijetu kojeg je prof. Diminić, inače i predsjednik Stručnog savjeta MKS-a, idejni začetnik.

„Budući je dovršen najzahtjevniji krak Bijele ceste u smjeru istok-zapad, Stručni savjet MKS-a je odredio da se Bijela cesta iz budućeg Križišta račva i u smjeru sjever-jug, meko smjerokazom razdvajajući, ali istovremeno i povezujući parkovnu skulpturu s čovjekom i naturom. Prvi segment integralnog projekta Križište Oranica je Josipa Diminića koja ulazi u samo tkivo parka, prateći prirodan i radoznao hod posjetitelja iumeđu skulptura i Dolca – amfiteatra“, kazala je na otvaranju predsjednica MKS-a Gorka Ostojić Cvajner.

Govoreći i Diminićevoj dionici Bijele ceste kazala je kako se "direktna asocijacija njegove Bijele ceste veže memorijski i emotivno za tek uzoranu, crvenu istarsku zemlju i njezino mirno valovanje".

Sam autor Josip Diminić rekao je kako njegova oranica u Parku skulptura ide u polje Parka "s nadom i veseljem da će mnogi njome pješačiti sa svojim mislima, nadanjima i željama".

„Neskromno ću reći želju da moja Oranica bude spomenik oranicama“, kazao je Diminić.

Simpozij, koji će iduće godine obilježiti 40 godina postojanja, tijekom kojih su na njemu stvarali mnogobrojni eminentni svijetski i hrvatski kipari, otvorila je Gordana Restović, ravnateljica TV Istre, a u programu je sudjelovala labinska umjetnica s engleskom adresom Nataša Stanić Mann izvevši plesni performans trilogiju „Prisutnost“.

Josip Diminić svoju će XVI. dionicu Bijele ceste raditi do 11. rujna, za kada je predviđeno svečano zatvaranje Mediteranskog kiparskog simpozija koji se ubraja među deset najboljih u svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙