FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena 38. Kiparska kolonija Ernestinovo 2011.

ERNESTINOVO, 31. srpnja 2011. (Hina) - U ernestinovačkom parku večeras je otvorena 38.Kiparska kolonija Ernestinovo 2011. na kojoj će do 7. kolovoza raditi 11 kipara i 11 slikara na temu „Slavonija“.

Koloniju je otvorio načelnik općine Ernestinovo Matija Grajs, koji je istaknuo kako je ta kulturna manifestacija pronijela ime Ernestinova daleko izvan granica Hrvatske. Od prije nekoliko godina Ernestinovo je dobilo i ulicu skulptura gdje se postavljaju drvene skulpture rađene na proteklim kolonijama.

Organizator Kolonije je likovna udruga "Petar Smajić", koja nosi ime po osnivaču kiparske kolonije u Ernestinovu.

Predsjednik Udruge, i sam jedan od osnivača Kolonije, Mato Tijardović, kazao je kako su „u Ernestinovu opet oživjeli drveni ljudi koji pričaju o prošlosti, svim ljepotama ali i teškim danima koje je prošlo to mjesto“. Radovi se rade u hrastu, a ovogodišnja tema „Slavonija“ široka je poput „slavonske duše“ kazao je Tijardović. Dodao je kako se ujedno temom htjelo naglasiti sve prisutniji problem smanjena broja stanovnika Ernestinova.

U fundusu Galerije likovnih umjetnosti u Ernestinovu nalazi se tristotinjak drvenih skulptura i oko 150 slika, a kako je istaknuo Tijardović, prije Domovinskog rata „ernestivački fundus je brojao više od 600 uglavnom drvenih skulpura, među kojima i djela Petra Smajića“. Velik dio je ukraden, a tek manji dio do sada vraćen, rekao je Tijardović.

Zamjenik osječko-baranjskog župana Željko Kraljičak kazao je kako je „Ernestinovačka kolonija i prije rata, tijekom rata i danas pojam naivne umjetnosti koju su njezini osnivači, među kojima prije svega Petar Smajić i Mato Tijardović, pronijeli širom svijeta“ te da se njihova djela nalaze u brojnim svjetskim publikacijama.

"Priča koja je nastala iz drveta i krasi ernestinovački park svake godine poprima nove sadržaje ali i dalje prenosi originalni stvaralački opus koji govori o snazi slavonske zemlje koja je oduvijek rađala, hranila i povezivala čovjeka i prirodu na poseban način", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙