FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jurjević: liječnici najveće žrtve Milinovićeve politike

SPLIT, 4. kolovoza 2011. (Hina) - Na današnjoj konferenciji za novinare splitskoga SDP-a Marin Jurjević je ocijenio kako će najveće žrtve politike ministra zdravstva Darka Milinovića i ove vlade biti liječnici jer su opterećeni brojem pacijenata, a posebno je s tim u vezi izdvojio splitske liječnike .

U Zagrebu jednom liječniku pripada 481 zdravstveni osiguranik, a splitskim liječnicima 955 osiguranika. Iz toga proistječe da splitski liječnici "na svojim leđima imaju dvostruko više pacijenata nego u prosjeku zagrebački liječnik", rekao je. Na tisuću stanovnika u Zagrebu su 5,2 bolničke postelje, a u Splitu ta je brojka "stala" na 3,3 postelje. Zagreb po toj brojci ima čak 73 posto više kapaciteta u odnosu prema Splitu.

"Nemamo ništa protiv Zagreba, ali imamo protiv centralizma i protiv ovakve pogubne politike", istaknuo je Jurjević i dodao da ministar otvara rodilišta koja je prije toga sam zatvorio i da se "pojavljuje kao glavna politička babica hrvatske scene s time da dva puta porađa isto dijete, a HDZ se ponaša kao trudnica koja nemilice porađa kamene temeljce".

"U Splitu su ukinuti dispanzeri pa je tako povećan pritisak pacijenata na bolnice. Splitski Dom zdravlja, nekada smatran najboljim u zemlji, danas je potpuno devastiran i u stalnim problemima i dugovima. U ovom gradu došlo je do umjetnog spajanja dviju bolnica i sve je to stvorilo predispozicije koje će otežati rad liječnika", ocijenio je Jurjević.

Splitskim liječnicima se treba odati priznanje jer u liječenju pacijenata postižu odlične rezultate i obavljaju najkompliciranije operacijske zahvate, no treba zamjeriti zdravstvenoj politici splitske bolnice i odnosu centralizirane Hrvatske prema problematici zdravstva u Splitu, te licemjernoj kampanji HDZ-a i ministra Darka Milinovića, rečeno je na konferenciji za novinare splitskog SDP-a, na kojoj je osim predsjednika Marina Jurjevića bila i i njegova zamjenica Vesna Perak te gradska vijećnica Aida Batarelo.

O rodiljama u sinjskome rodilištu govorila je Vesna Perak, koja je istaknula da žene moraju potpisati da pristaju na porođaj u izvanbolničkome rodilištu na terenu pa "tako zdravstvena struka neće biti kriva ako što pođe po zlu".

Gradska vijećnica Aida Batarelo rekla je kako "novoizmišljeni termin rađanje uz pisanu suglasnost predstavlja Milinovićevu pronatalitetnu politiku, i to isključivo u funkciji parlamentarnih izbora".

"Ministar je očito zaboravio i činjenicu da je zatvaranje rodilišta kršenje ljudskih prava žena. Ne smijemo zaboraviti da je u posljednjih deset godina u Hrvatskoj nestalo oko 60 naselja. To je zato što roditelji zaista moraju imati avanturističkog duha za rađanje, podizanje i školovanje djece", rekla je Aida Batarelo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙