FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael će izručiti Cvetkovića zbog Srebrenice

JERUZALEM, 1. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Izraelski sud odlučio je u ponedjeljak da Aleksandar Cvetković, osumnjičen za sudjelovanje u pokolju u Srebrenici 1995. godine, može biti izručen Bosni i Hercegovini, a njemu je na raspolaganju jednomjesečni rok za podnošenje žalbe pri Vrhovnom sudu.

Bosanski Srbin koji od 2006. živi u Izraelu i stekao je izraelsko državljastnvo, uhićen je u siječnju na temelju međunarodne tjeralice, zbog optužbi da je sudjelovao u ubojstvu 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka, u najgorem zločinu u Europi od Drugog svjetskog rata.

Cvetković tvrdi da je nevin i da je bio samo vozač u vojsci bosanskih Srba kada je Srebrenica, bivša UN-ova zaštićena enklava, pala u ruke Srba.

Na raspolaganju mu je rok od 30 dana da se na odluku suda u Jeruzalemu žali Vrhovnome sudu Izraela, a proteći će možda mjeseci dok ta najviša instanca donese konačnu presudu.

Cvetković će biti izručen sudu u Sarajevu. Oženjen je Izraelkom s kojom ima djecu što mu je pomoglo u dobivanju izraelskog državljanstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙