FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote 9. do ponedjeljka 11. srpnja

ZAGREB, 8. srpnja 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta od subote 9. do ponedjeljak 11. srpnja.

SUBOTA, 9. srpnja

-----------------

DUBROVNIK - Drugi i završni dan šestog po redu Croatia Summita pod nazivom "Novo desetljeće za jugoistočnu Europu - dovršetak tranzicije". Sudionici, šefovi država i vlada, visoki dužnosnici i stručnjaci razgovarat će o pitanjima gospodarskog upravljanja, o sigurnosnim izazovima koje su stvorili nedavni događaji na južnome Sredozemlju te o izgledima za eurointegraciju zemalja jugoistočne Europe. U Dubrovniku se okupio cijeli državni vrh, premijerka Jadranka Kosor, predsjednik države Ivo Josipović i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić te šefovi vlada i diplomacija brojnih zemalja, uglavnom iz regije, kao i brojni gospodarstvenici. Skup će u subotu u poslijepodnevnim satima svojim obraćanjima zatvoriti premijerka Kosor i predsjednik Sabora Luka Bebić, nakon čega će premijerka održati konferenciju za novinare.

JUŽNI SUDAN - Jug Sudana, bogat naftom, trebao bi proglasiti neovisnost, za što je narod glasovao na referendumu obećanom u sklopu mirovnog sporazuma 2005. godine. Čelnici sjevernog i južnog Sudana dogovorili su ovoga tjedna da će nastaviti pregovore o nizu spornih pitanja nakon predstojećeg odcjepljenja juga zemlje. Dvije strane, koje su desetljećima ratovale, tek trebaju dogovoriti zajedničku granicu i upravljanje naftnim rezervama.

KARLOVY VARY - Završava jedan od najznačajnijih europskih filmskih festivala A kategorije, 46. međunarodni filmski festival u Karlovym Varyma u Češkoj.

NEDJELJA, 10. srpnja

--------------------

DAMASK - Sirijska vlada održat će razgovore s oporbom kako bi utvrdili okvir za nacionalni dijalog koji je obećao predsjednik Bašar al-Asad, suočen s tromjesečnom pobunom za političku slobodu.

JERUZALEM - Sud u Jeruzalemu održat će ročište o izručenju Aleksandra Cvetkovića, ratnog pripadnika vojske Republike Srpske (VRS) koji je osumnjičen da je sudjelovao u genocidu počinjenom nad Bošnjacima u Srebrenici u srpnju 1995. godine, u Bosni i Hercegovini. On je uhićen u siječnju u Izraelu na zahtjev bosanskohercegovačkih vlasti. Cvetković je tijekom rata u BiH bio pripadnik 10. diverzantskog odreda VRS čiji su pripadnici strijeljali najmanje tisuću zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su nakon pada Srebrenice bili zatočeni na vojnom gospodarstvu Branjevo u okolici Bratunca.

PONEDJELJAK, 11. srpnja

-----------------------

SREBRENICA - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović nazočit će u ponedjeljak prijepodne obilježavanju 16. godišnjice genocida u Srebrenici i ukopu identificiranih žrtava genocida iz srpnja 1995. godine. Josipović je na sastanku s predstavnicima Bošnjaka u Hrvatskoj 1. srpnja istaknuo potrebu "da se nikad ne zaboravi genocid u Srebrenici, da se počinitelji genocida privedu pravdi i da iz te tragedije ne samo mi ovdje na širem prostoru regije, nego i u cijelom svijetu izvučemo pouku o tome kako zločin nije način rješavanja problema, kako zločin ne smije biti dopušten i kako je genocid kakav je bio u Srebrenici mrlja na duši, na savjesti čovječanstva."

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine zakazao je ročište na kojemu će se odlučivati o zahtjevu Ministarstva pravosuđa Hrvatske za izručenje Dragana Paravinje. Paravinja, koji je u istrazi priznao ubojstvo malodobne Antonije Bilić iz Drniša, trenutačno je u zatvoru "Kula" u Istočnom Sarajevu. Protiv njega u BiH se vodi postupak na Osnovnom sudu na Sokolcu koji ga je optužio za pokušaj silovanja iz 2000. godine.

WASHINGTON - Sastanak Kvarteta za Bliski istok, koji čine SAD, Rusija, UN i EU. SAD je mjesecima oklijevao organizirati taj sastanak, kojemu su se osobito nadali Europljani, a koji je Washington smatrao beskorisnim prije nego li se postigne napredak prema nastavku pregovora između Izraelaca i Palestinaca. Na sastanku će se okupiti američka državna tajnica Hillary Clinton, njezin ruski kolega Sergej Lavrov, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton. Ne postigne li se dogovor, Palestinci u rujnu planiraju zatražiti priznanje svoje države u UN-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙