FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sućut ministra kulture Mesića povodom smrti Marijana Jurišića

ZAGREB, 29. srpnja 2011. (Hina) - Ministar kulture Jasen Mesić uputio je izraze sućuti u povodu smrti Marijana Jurišića, prvaka Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Ugledni operni i koncertni solist čija su interpretacije obilježile mnoge izvedbe djela hrvatskog i europskog repertoara, bio je umjetnik izrazite scenske energije i vokalne kulture. Ulogama koje je tumačio pokazao je široku lepezu glazbenih interesa koji su sezali od antologijskih opernih ostvarenja talijanskog belkanta, slavenske literature, Brechtova teatra, sve do Mozartovih, Wagnerovih, Straussvih i Bizetovih partitura. Glas Marijana Jurišića ostaje nezaboravan u izvedbama opernih junaka iz Zajčeva „Nikole Šubića Zrinjskog“ i Gotovčeva „Dalmara“, a nadasve s opernih praizvedbi Kuljerićeva „Richarda III.“, „Preobražaja“ Stanka Horvata i „Priča iz bečke šume“ Mire Belamarića.

Visoka profesionalnost Marijana Jurišića i njegova karakterizacija raznolikih basovskih uloga, u hrvatskoj kulturi ostat će zapamćena kao nadasve istaknuti doprinos nacionalnoj opernoj umjetnosti, jednako kao i njegov veliki osobni doprinos u Domovinskom ratu u kojemu je, na prvim crtama bojišnice, sudjelovao od samih početka, stoji u brzojavu sućuti ministra kulture Mesića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙