FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dužnička kriza i slabi poslovni rezultati pritišću europske burze

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 29. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Indeksi na europskim burzama u petak su pali, s obzirom na daljnji zastoj u pregovorima oko podizanja razine zaduživanja SAD-a, što je potaknulo strahove da najveće svjetsko gospodarstvo neće moći izvršiti svoje financijske obveze.

Pritom je indeks Londonske burze Ftse pao 0,97 posto, na 5.816 bodova, frankfurtski DAX za 0,99 posto, na 7.118 bodova, a pariški CAC za 1,45 posto, na 3.658 bodova.

Uteg burzovnim indeksima predstavljaju i lošiji od očekivanja rezultati poslovanja kompanija i nastavljene zabrinutosti u vezi dužničke krize u eurozoni.

Ulagači su manje zainteresirani za rizičniju imovinu i zbog objave agencije za kreditne rejtinge Moody's da će na razmatranje staviti rejting Španjolske radi mogućeg sniženja.

Dionice španjolskih banaka našle su se pod pritiskom nakon objave te vijesti, pa je vrijednost tamošnjih bankovnih dionica u prosjeku pala za 2,1 posto. Moody's je također objavio da je na razmatranje stavio i rejtinge španjolskih banaka radi mogućeg sniženja. Pritom je na vrijednosti dionica Banco Santandera izgubila 2,4 posto, a BBVA 2,1 posto.

Od gubitnika u europskom bankovnom sektoru nalaze se još francuske banke BNP Paribas i Societe Generale, s padom cijena dionica od 2,4 i 3,1 posto. Dionice Credit Agricolea oslabjele su za 2,9 posto.

Dionica francuske grupe za raspolaganje pitkom i otpadnim vodama Veolia Environnement potonula je 7,8 posto nakon upozorenja da neće ostvariti ciljani rast dobiti u ovoj godini, dok je dionica Schneider Electrica pala četiri posto nakon objave da će utjecaj viših cijena sirovina bio mnogo veći od prognoziranog.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je za 0,69 posto, na 9.833 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙