FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bankovni sektor nakon dogovora za Grčku podupro europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 22. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su ojačali, poglavito zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica u bankovnom sektoru, nakon što je ulagače umirio postignuti dogovor o novom paketu pomoći Grčkoj.

Pritom je indeks Londonske burze Ftse porastao za 0,83 posto, na 5.948 bodova, frankfurtski DAX za 0,54 posto, na 7.329 bodova, a pariški CAC za 0,69 posto, na 3.843 bodova.

Na hitnom summitu u Bruxellesu u četvrtak su čelnici 17-člane eurozone postigli dogovor o novom paketu pomoći Grčkoj, ukupne vrijednosti 158 milijardi eura. Iznos od 109 milijardi eura osigurat će EU i MMF, a preostalih 49 milijardi privatni sektor.

"Riječ je o privremenom uzletu zbog najnovijih vijesti u vezi Grčke. Novi paket ne riješava međutim hitne grčke probleme. Bankovne dionice zasluženo su ojačale, no mi smo i dalje na oprezu u pogledu banaka", tumači Julian Wentzel, čelnik istraživanja u banci Macquarie.

Najveći dobitnici danas su zabilježeni u europskom bankovnom sektoru, predvođenom grčkim bankama čije su dionice u prosjeku ojačale za 9,6 posto, čime je njihov dobitak od početka tjedna dosegnuo oko 20 posto. Pritom je dionica Alpha Bank AE ojačala 10 posto, National Bank of Greecea 8,7 posto, EFG Eurobank Ergasias 8,6 posto, a Piraeus Bank SA za osam posto.

Na vrijednosti su dobile i dionice španjolskih banaka Espirito Santa, za 5,3 posto i Banco Santandera za 2,3 posto. Rast dionica francuskih banaka predvodila je Credit Agricole, s 3,3 postotnim rastom, slijede BNP Paribas i Societe Generale, čije su dionice ojačale 2,3 i dva posto.

Od njemačkih su ojačale dionice Commerzbanka, za 2,4 posto, te Deutche Banka, za 1,3 posto.

Automobilski sektor je također zabilježio dobitke. Švedski je proizvođač kamiona Volvo ostvario 7,9-postotni rast cijene dionice nakon objave dobrih poslovnih rezultata. Pridružio im se i njemački Volkswagen i francuski Peugeot, čije su dionice ojačale 2,5 i 2,1 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je danas 1,22 posto, na 10.132 boda, najvišu razinu u posljednja dva tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙