FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran, Irak i Sirija gradit će plinovod

TEHERAN, 25. srpnja 2011. (Hina/AFP) - Iran, Irak i Sirija potpisali su u ponedjeljak memorandum o razumijevanju radi gradnje plinovoda koji bi za tri do pet godina trebao isporučivati iranski plin susjednim zemljama i eventualno Libanonu i Europi, objavili su iranski mediji.

Predviđa se da će izgradnja plinovoda dužine 5.000 kilometara stajati 10 milijardi dolara i omogućiti isporuke plina u Europu preko Irana, Sirije i Libanona.

Gradnja bi trebala trajati između tri i pet godina kada se osigura financiranje, procijenio je Javad Oji zamjenik ministra za naftu i direktor iranske nacionalne kompanije za plin (NIGC).

Memorandum o razumijevanju su u gradu Asalujehu, glavnom iranskom plinskom centru potpisali ministri nafte triju zemalja, Iranac Mohamed Aliabadi, Iračanin Abdel Karim Laibi i Siirjac Sofjan Alav, prenose mediji.

Iran raspolaže s drugim najvećim zalihama prirodnog plina na svijetu iza Rusije.

Iran sada troši gotovo svih 600 milijuna prostornih metara plina koje dnevno proizvodi ali se nada da će udvostručiti proizvodnju i da će moći izvoziti oko 250 milijuna prostornih metara dnevno svojim susjedima i Europi nakon 2015. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙