FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

ZAGREB, 23. srpnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti emitiranih do 12.30

OSLO - Najmanje 91 osoba ubijena je u dvama napadima počinjenima u petak u Oslu i okolici, koje je norveški premijer nazvao nacionalnom tragedijom, prema novim privremenim podatcima što ih je u subotu objavila norveška policija, prenose svjetske agencije.

Najmanje 84 osobe su ubijene u pucnjavi u ljetnom kampu na otoku Utoeyji nadomak Osla i sedam u eksploziji bombe u središtu ministarske četvrti u norveškoj prijestolnici, rekao je policijski načelnik u Oslu- "Otok koji je bio raj na zemlji pretvorio se u pakao", rekao je norveški premijer Jens Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji u subotu. "Nikad od Drugog svjetskog rata naša zemlja nije bila pogođena zločinom takvih razmjera", rekao je premijer nazivajući napade "nacionalnom tragedijom". Stoltenberg je kazao da ne želi nagađati o motivima napada i dodao: "U usporedbi s drugim zemljama, ne bih rekao da u Norveškoj imamo velikih problema s desnimekstremizmom. No imali smo neke skupine, pratili smo ih i naša je policija utvrdila da su to neke desne skupine. Norveška policija identificirala je napadača u kampu kao 32-godišnjeg Norvežanina kojeg povezuje i s eksplozijom u Oslu. Mjesni mediji pišu da je napadač Anders Behring Breivik. Norveška televizija TV2 objavila je da je policija uhitila napadača koji je visok, plav. Mediji prenose da je Breivik dva dana ranije otvorio račun na Twitteru, gdje je 17. srpnja ostavio poruku: "Jedna osoba koja u nešto vjeruje ima snagu 100.000 onih koji imaju samo interes".

ZAGREB - Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković uputio je u subotu izraze sućuti i solidarnosti ministru vanjskih poslova Kraljevine Norveške Jonasu Gahru Storeu u povodu brojnih žrtava terorističkih napada na središte Osla i okolicu, priopćio je MVPEI i dodao da prema dosadašnjim podacima među žrtvama nema hrvatskih državljana. Ministar Jandroković najoštrije je osudio ove nasilne čine usmjerene na nedužne građane kao i na državne institucije Kraljevine Norveške te izrazio sućut obiteljima svih stradalih i solidarnost s čitavim norveškim narodom u ovom tragičnom trenutku, dodaje u priopćenju ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Hrvatsko veleposlanstvo kontinuirano je u kontatku s norveškom policijom i prema svim dosadašnim informacijama među žrtvama nema državljana Republike Hrvatske, dodaje MVPEI.

OSLO - Nastavljaju se reakcije iz svijeta na dvostruki napad u Norveškoj u kojemu je po dosadašnjim izvješćima ubijena najmanje 91 osoba. Britanski premijer David Cameron rekao je da je "ogorčen" i ponudio pomć. Sućut su izrazili njemačka kancelarka Angela Merkel, poljski predsjednik Bronislaw Komorowski, čija zemlja predsjeda EU-om i talijanski predsjednik Silvio Berlusconi. "Užasnut" napadima je i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon te australska premijerka Julia Gillard. Napad je nazvao "podmuklim" austrijski ministar vanjskih poslova i vicekancelar Michael Spindelegger. "Svi smo Norvežani", napisao je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt na Twitteru. Od bliskoistočnih zemalja, Izrael i Jordan su odlučno osudili napade, izrazili sućut obiteljima žrtava i ponudili pomoć Norveškoj. U Aziji, japanski premijer Naoto Kan osudio je nasilje, te afganistanski predsjednik Hamid Karzai i Kina koja se lani prepirala s Norveškom zbog dodjele Nobelove nagrade disidentu Liu Xiaobu. Napad su u petak osudili predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy, predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek, glavni tajnk NATO-a Anders Fogh Rasmussen, američki predsjednik Barack Obama, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

LONDON - Britanska policija potvrdila je šest točaka optužnice, među kojima za ugrožavanje tuđeg života i krađu lijekova protiv medicinske sestre koju sumnjiči za ubojstvo u bolnici u Manchesteru, nakon sumnjive smrti petero bolesnika između 44 i 84 godine. Rebecca Leighton (27), koja je uhićena u srijedu nakon sumnjive smrti više pacijenata u Stockportu, pokraj Manchestera, na sjeverozapadu Engleske, treba se u subotu pojaviti na sudu u Manchesteru. Policija sumnjiči Leighton da je svjesno stavljala inzulin u infuziju koju je davala pacijentima, zbog čega im je pala razina šećera u krvi, a što je uzrokovalo smrt od hipoglikemije.

Osim petero pacijenata umrlih u srpnju, još desetero pacijenata te bolnice bili su njezine žrtve, među kojima 41-godišnji muškarac koji je u teškom stanju. Medicinska sestra, dugogodišnja radnica u toj bolnici, podigla je uzbunu prošli tjedan, pošto je primijetila da neobično velik broj pacijenata, bez vidljiva razloga, ima nisku razinu šećera u krvi.

AMMAN - Vlak s 400 putnika iskočio je u subotu iz tračnica nedaleko od grada Homsa, a strojovođa je poginuo kada je skupina sabotera uklonila tračnice na pruzi, objavili su dužnosnici u Siriji gdje se već nekoliko mjeseci sigurnosne snage krvavo obračunavaju s proturežimskim prosvjednicima. Nesreća se dogodila blizu grada Homsa, poprištu posebno teških obračuna sirijskih snaga sigurnosti s prosvjednicima protiv predsjednika Bašara al-Asada. Guverner Homsa Hasan Abdelal rekao je da su u vlaku bili vojnici i civili te da su samo "zahvaljujući sudbini" izbjegnute veće žrtve. Saboteri su stigli motorima. Vlak je iskočio blizu dalekovoda i vozač je izgorio. Sirijske vlasti protjerale su iz zemlje većinu neovisnih novinara te je teško provjeriti vijesti iz neovisnog izvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙