FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: Dow Jones pao, Nasdaq indeks porastao

NEW YORK, 23. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u petak porasle cijene dionica tehnoloških kompanija, zahvaljujući njihovim dobrim kvartalnim izvješćima, no loši poslovni rezultati industrijskog diva Catepillara izazvali su pad Dow Jones indeksa.

Dow Jones indeks oslabio je 43 boda, ili 0,34 posto, na 12.681 bod, dok je S&P 500 ojačao 0,09 posto, na 1.345 bodova, a Nasdaq indeks 0,86 posto, na 2.858 bodova.

Kako za vrijeme trgovanja nije bilo novih značajnijih vijesti o pregovorima između Bijele kuće i republikanaca u Kongresu o povećanju razine dozvoljenog državnog zaduživanja, ulagači su svu pozornost usmjerili poslovnim rezultatima kompanija.

A tehnološke kompanije i dalje objavljuju bolje rezultate nego što se očekivalo. Jučer su svojim izvješćima ulagače oduševili proizvođači čipova Sandisk i Advanced Micro Devices, pa je cijena dionice Sandiska skočila 10, a AMD-a više od 19 posto. Zbog toga je PHLX indeks poluvodičkog sektora porastao 2,4 posto.

Dobre kvartalne rezultate ostvarile su i kompanije usmjerene izravno potrošačima, kao što su lanac restorana McDonalds i internetski trgovac Amazon, pa su cijene njihovih dionica porasle više od 2 posto.

No, svojim rezultatima razočarao je najveći svjetski proizvođač strojeva za poljoprivredu i rudarstvo Caterpillar, pa je cijena njegove dionica potonula gotovo 6 posto. To je i glavni razlog pada Dow Jones indeksa.

Ulagače su razočarali i rezultati Verizon Communicationsa, pa je cijena dionice tog telekomunikacijskog diva pala 2,2 posto.

Dionica General Electrica pojeftinila je, pak, 0,6 posto, premda je taj konglomerat u proteklom tromjesečju ostvario 21 posto veću dobit u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Unatoč nizu vijesti iz kompanija, obujam trgovanja jučer je bio izuzetno mršav, što pokazuje da su ulagači na oprezu. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo oko 5,8 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 7,48 milijardi.

Pritom je na NYSE 1.530 dionica izgubilo, dok ih je 1.400 dobilo na vrijednosti.

U cijelom prošlom tjednu Dow Jones indeks porastao je 1,6 posto, dok je S&P 500 skočio 2,2, a Nasdaq indeks 2,5 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,60 posto, na 5.935 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,50 posto, na 7.326 bodova, a pariški CAC 0,68 posto, na 3.842 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙