FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 22. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Bivši premijer Ivo Sanader pregledan je danas zbog zdravstvenih poteškoća s nogom u zatvorskoj bolnici, ali još nije dobio liječničku dijagnozu. Sanaderu je u bolnici rečeno da mora obaviti još jedan specijalistički pregled, no nije mu rečeno gdje i kada će to biti. Njegovi odvjetnici pretpostavljaju da će Sanaderu biti slikana lijeva noga koju je ozlijedio još dok je bio u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu. Prva dijagnoza ukazivala je na istegnuće ligamenata. Njegovi odvjetnici tvrde da se stanje zakompliciralo te da neki liječnici sumnjaju kako je možda riječ o "nekakvoj sepsi". Fotografi su danas uspjeli snimiti jedino gležnjeve Sanadera dok je nakon pregleda ulazio u pravosudni kombi. Na fotografijama se vidi da bivši premijer hoda uz pomoć štaka i da mu je noga otečena. Zbog zdravstvenih problema USKOK-ovi istražitelji Sanadera su jučer saslušali u zatvoru, umjesto u sjedištu USKOK-a. On je porekao krivnju u aferi Fimi media, ali je odbio odgovarati na pitanja tužiteljstva. Obrana je uložila žalbu na jednomjesečni istražni zatvor koji mu je određen još prije sedam mjeseci. Idući tjedan obrana će zatražiti uvid u spis o Fimi mediji.

ZAGREB/DUBROVNIK - Protiv dubrovačkog gradonačelnika Andre Vlahušića USKOK je danas podignuo optužnicu zbog zlouporabe položaja i ovlasti, a na teret mu se stavlja da je nezakonito pozajmio gradski novac privatnoj tvrtki koalicijskog partnera Pere Vičana koji je optužen za poticanje Vlahušića na zlouporabu. Navevši samo inicijale optuženika i njihova godišta, USKOK je na svojim internetskim stranicama objavio da je nakon dokaznih radnji pred Županijskim sudom u Splitu podignuo optužnicu protiv Vlahušića (51) i nezavisnog gradskog vijećnika Vičana (51). Vlahušića je optužen da je u travnju prošle godine protivno gradskom statutu odobrio dva milijuna kuna pozajmice Vičanu, čija se tvrtka "Dubrovačko primorje" nalazila u financijskim teškoćama. Vičan je potom u dogovoru s Vlahušićem predsjedniku Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS), koje je s gradom u poslovnom odnosu, lažno prikazao da je grad donio odluku o kupnji čestice njegove zgrade "Dubravke", tzv. općinske zgrade na otoku Šipanu, za pet milijuna kuna. U USKOK-u kažu da je Vlahušić znao da takva odluka nije donesena. Za tu navodnu kupnju Vičan je od predsjednika DPDS-a zatražio da njegovoj tvrtki iz sredstava koja pripadaju gradu, kao predujam za navodno dogovorenu kupoprodajnu cijenu, isplati milijun kuna, pa je Malo vijeće DPDS-a uvjereno da je to točno i odobrilo isplatu. Preostalih milijun kuna Vičanu nije uplaćeno. Na opisani način Vlahušić je Vičanovoj tvrtki omogućio nezakonito dobivanje milijun kuna pozajmice od gradskog novca, tvrde u USKOK-u. Vičanova neovisna lista zajedno sa SDP-om i Vlahušićevim HNS-om čini vladajuću većinu u dubrovačkom gradskom vijeću.

GOSPIĆ - Premijerka Jadranka Kosor kazala je da se u svom pismu DORH-u kao predsjednica HDZ-a tražila očitovanje na napise iz tiska da je HDZ pod istragom, na što, kako je rekla, ima pravo. Ustvrdila je da time nije prekršila nijedan zakon. Komentirajući izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića kako njezin zahtjev DORH-u da se očituje o istrazi u HDZ-u "nije pritisak na državne institucije, nego izgubljenost", rekla je da bi Milanović morao naučiti razlikovati USKOK-ove predmete, one povezane s istragama fizičkih osoba i one istrage koje se odnose na pravne osobe" . Dodala je da vođa oporbe ima dvostruka mjerila jer je prošle godine tražio da DORH provede istragu o njezinu stanu i to, kako je kazala, na temelju "podmetanja iz SDP-a". "Državno odvjetništvo je na zahtjev glavnog tajnika SDP-a odmah tražilo od mene dokumente i zaključilo i objavilo da je s mojim stanom sve u potpunu redu. Kad smo mi tražili očitovanje DORH-a o njegovu stanu, onda je stav Partije bio da to apsolutno nije u redu", rekla je Kosor i dodala da upravo to pokazuje da bi SDP vodio državu po dvostrukim mjerilima i kriterijima - jednima za SDP i drugima za sve ostale. Tako to neće ići, jer smo mi uredili državu, institucije su potpuno neovisne i tako će funkionirati i dalje, kazala je Kosor te ustvrdila da je Milanović i dalje potpuno izgubljen u onom što govori, što misli i što radi. Na upit istražuje li DORH HDZ, odgovorila je da ona nije državno odvjetništvo te da to ne zna, ali kako je jasno da će svatko tko se ogriješio o zakon odgovarati. Kako je rekla, ona tako misli o svima, za razliku od SDP-a koji misli da se ne mogu provoditi istrage protiv njihovih istaknutih članova.

ZAGREB - Potredsjednik Hrvatskog sabora i HDZ-a Vladimir Šeks ocijenio je danas kako je predsjednik SDP-a Zoran Milanović pokazao višak bahatosti, a manjak elementarnog pravnog znanja kad je komentirao upit predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću u vezi s napisima da je HDZ pod istragom. "Gospođa Jadranka Kosor je potpuno korektno i u skladu sa zakonom postavila spomenuti upit, a krajnje je uvredljivo, bezobzirno i kao potpuna neznalica reagirao Zoran Milanović", kazao je Šeks u izjavi za Hinu. Milanović je, dodaje, pokazao na krajnje uvredljiv način višak bahatosti, arogancije i prepotencije, a manjak elementarnog pravnog znanja.

Podsjetivši na tvrdnje Zorana Milanovića da pod istragom mogu biti samo odgovorne osobe, a političke stranke, odnosno pravne osobe tek na kraju mogu odgovarati kazneno, Šeks je naveo da Milanović očito ne zna i nije pročitao zakon u kojem stoji da će se za pravne i odgovorne osobe provesti jedinstven postupak i donijeti jedna presuda te da se i protiv odgovorne i pravne osobe po zahtjevu državnog odvjetnika provodi istraga. Prema tome, tu se doista pokazuje njegovo vapijuće neznanje kad govori da se prvo utvrđuje odgovornost odgovorne osobe, a potom kaznena odgovornost pravne osobe, kazao je. Podsjetio je i kako je nedavno poručio Milanoviću da ne bi uspješno prošao na seminaru iz ustavnog prava. "Sada mu mogu isto reći i da ne bi uspješno položio ni seminar iz kaznenog i kazneno-procesnog prava", dodao je Šeks. Predsjednik SDP-a izjavio je danas kako ne vidi razlog zašto je predsjednica vlade i HDZ-a pismom od državnog odvjetništva zatražila očitovanje o medijskim napisima da je HDZ kao pravna osoba pod istragom zbog navodnih sumnji u financiranje ilegalnim donacijama jer, kako je rekao, vjeruje da ona najbolje zna istinu. Milanović je napomenuo da pod istragom mogu biti odgovorne fizičke osobe, a da političke stranke kazneno mogu odgovarati tek na kraju takva postupka.

GOSPIĆ - U povodu Dana grada Gospića danas je održana svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj je građanima brojna postignuća čestitala predsjednica vlade Jadranka Kosor i ministri Darko Milinović, Đuro Popijač i Branko Bačić. Istim povodom ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač i gospićki gradonačelnik Milan Kolić potpisali su ugovor o poticanju razvoja gospodarskih zona kojim država nepovratno dodjeljuje Gospiću 950.000 kuna, i to po operativnom planu poticanja malog i srednjeg poduzetništva za 2011. Nakon toga su gosti i domaćini razgledali novu poslovnu zonu u Smiljanskom polju. Premijerka Kosor čestitala je tvrtki "Lika svjetlo" koja je podignula pogon vrijedan 7,5 milijuna kuna, a zaposlit će 35 radnika. Kazala je da se vlada klanja svim poduzetnicima koji otvaraju nova radna mjesta te da je smanjenje broja nezaposlenih misao vodilja u radu vlade. Upravo je zbog toga u Hrvatskoj uređeno 375 poduzetničkih zona, vrijednost kojih je samo u darovanu zemljištu oko milijardu kuna, a država je u opremanje uložila još oko 700 milijuna kuna da bi poduzetnici dobili nove razvojne mogućnosti. Na svečanoj sjednici gradskog vijeća ministar Darko Milinović ustvrdio je da Gospić ponajbolje reagira na vladin plan gospodarskog oporavka, u kojem je stopa nezaposlenosti najniža u Hrvatskoj. Kazao je da su rezultati grada Gospića dobri u svim djelatnostima jer građane i vodstvo ne napušta ponos, zajedništvo i optimizam. Gradonačelnik Milan Kolić i predsjednik vijeća Petar Radošević uručili su povelje i nagrade pojedincima i udrugama za predan rad i doprinos u 2010. To su Gospićko-senjska biskupija, Osnovna škola "Ante Starčevića", ženski Košarkaški klub Croatia osiguranje, odgojiteljica Kata Novačić, znanstvenica dr. Đurđica Ugarković i udruga Gospićki glazbeni festival.

VARAŽDIN - Varaždinsko Gradsko vijeće sastat će se u ponedjeljak, 25. srpnja, kako bi Vladi poslalo obavijest o ostavci koju je Ivan Čehok, iz istražnog zatvora u Remetincu, dao na dužnost varaždinskoga gradonačelnika. Iako je već osobno obavijestio vladu da je zaprimio Čehokovu ostavku, predsjednik Gradskog vijeća Ivan Herman ipak je za ponedjeljak sazvao sjednicu vijeća sa samo jednom točkom dnevnog reda: obavijest vladi o ostavci Čehoka na dužnost gradonačelnika. Pošto je Herman vijećnike izvijestio da je zaprimio ostavku Čehoka i o tome obavijestio vladu, nezavisni gradski vijećnik i profesor prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu Robert Podolnjak jučer je javno prozvao Hermana i tajništvo grada da su prekršili zakon. Ustvrdio je kako po Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi obavijest o prestanku Čehokova mandata vladi treba poslati Gradsko vijeće kao predstavničko tijelo, a ne njegov predsjednik. Poručio je i da treba hitno sazvati sjednicu Gradskog vijeća jer ono ima pravo biti upoznato sa svim relevantnim okolnostima u kojima je gradonačelnik dao ostavku, a zatim donijeti odluke koje su u njegovoj ovlasti. Herman ne smatra da je prekršio zakon i svoje ovlasti. Rekao je da je vladu osobno obavijestio o Čehokovoj ostavci jer je želio što prije "postupiti u situaciji u kojoj se grad našao". Dodao je da će se o tom pitanju još konzultirati te da će, bude li potrebno, sazvati sjednicu Gradskog vijeća, što je na kraju i učinio. Čehokova je pisana ostavka u varaždinsku Gradsku vijećnicu stigla u utorak, 19. srpnja, a po Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, predstavničko tijelo je dužno u roku od osam dana obavijestiti vladu o prestanku mandata gradonačelnika radi raspisivanja prijevremenih izbora za novoga gradonačelnika.

RIJEKA - Pismo namjere o suradnji na rekonstrukciji zgrade riječke Osnovne škole "San Nicolo", u kojoj se izvodi nastava na talijanskome i hrvatskom jeziku, potpisali su danas predstavnici grada Rijeke, Talijanske unije, Narodnog sveučilišta u Trstu i te škole. Rekonstrukcijom se planira dogradnja prostorije za školsku knjižnicu, a vrijednost radova je 860.000 kuna. Riječka gradska uprava osigurat će polovicu novca, a drugu polovicu osigurat će Talijanska unija i Narodno sveučilište u Trstu. Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da je riječ o dobrom primjeru suradnje i potvrde općeprihvaćene politike suživota i sudjelovanja talijanske manjine u svim dijelovima života u gradu. Predsjednik Talijanske unije Furio Radin rekao je kako u statutu Rijeke piše da su Talijani u Rijeci autohtoni, da to ne bi ništa značilo kada ne bi bilo pretočeno u nešto konkretno, u suradnju na projektima, te da je rekonstrukcija škole "San Nicolo" upravo primjer dobre suradnje. Predsjednik Narodnog sveučilišta u Trstu Silvio Delbello rekao je da taj projekt i prijašnji projekti potvrđuju da Rijeka želi unaprjeđivati izobrazbu na talijanskom jeziku. Ravnateljica Osnovne škole "San Nicolo" Iva Bradaschia-Kožul istaknula je da su Talijanska unija i Narodno sveučilište u Trstu zainteresirani pomoći i u izgradnji školske športske dvorane te je dodala kako se nada da će to učiniti i Gradska uprava. Osnovna škola "San Nicolo" ima 173 učenika, 37 nastavnika i drugog osoblja te 12 razrednih odjela od kojih se u njih osam nastava izvodi na talijanskom jeziku.

SINJ - Sinjsko rodilište otvara se 1. kolovoza 2011., odlučilo je posebno povjerenstvo ministarstva zdravstva i socijalne skrbi koje je nedavno obišlo zatvoreno rodilište kako bi utvrdilo uvjete rada, a isti dan ponovno bi trebala biti otvorena i rodilišta u Imotskom i Makarskoj. U proteklih godinu dana, koliko je rodilište bilo zatvoreno, mjerodavno je ministarstvo u sinjskoj ispostavi planiralo urediti operacijsku dvoranu, ali se zbog nedostatka kadra i ozbiljnih ulaganja od toga odustalo. U početku lipnja ove godine ministar zdravstva Darko Milinović potpisao je novi pravilnik o izvanbolničkim rodilištima, po kojem su smanjeni minimalni tehnički standardi te je omogućeno ponovno otvaranje zatvorenih rodilišta. Predsjednik upravnog vijeća županijskog doma zdravlja splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić rekao je kako će nastojati da se sva tri rodilišta u županiji otvore isti dana kako ne bi bilo neravnomjernosti. Ocijenio je da sinjsko rodilište ispunjava sve tehničke i kadrovske uvjete, dok su kadrovski uvjeti još problem u makarskom i imotskom rodilištu. Taj problem trebao bi riješiti ravnatelj županijskog doma zdravlja dr. Dragomir Petric, istaknuo je Brčić.

ŠIBENIK - Zbog nemogućnosti usklađivanja uvjeta rada Marka Torjanca, izabranog kandidata za ravnatelja šibenskoga Hrvatskog narodnog kazališta, grad Šibenik raspisat će novi natječaj za njegova ravnatelja, odlučilo je na današnjoj sjednici Kazališno vijeće. Od šibenske Gradske uprave doznaje se da Torjanac nije prihvatio uvjete natječaja te da je, osim veće plaće, tražio izdvajanje šibenskoga HNK iz sustava gradske riznice, uvedenog kako bi se uspostavio nadzor nad svim javnim ustanovama čiji je osnivač taj grad. Kako gradski čelnici na te uvjete nisu pristali, Torjanac je odbio potpisati ugovor o preuzimanju mandata. Šibenski HNK ravnatelja traži od prosinca prošle godine, kada je na tu dužnost dao ostavku Dragan Zlatović. Krajem 2010. Gradsko vijeće najprije je odbilo za obnašateljicu dužnosti ravnatelja šibenskoga HNK potvrditi Senku Bulić, nakon toga je zbog isteka mandata Kazališnom vijeću poništen raspisani javni natječaj za ravnatelja, a tek je u trećem pokušaju na ponovljenom natječaju za ravnatelja odabran Marko Torjanac. Sada je Kazališno vijeće prisiljeno raspisati novi natječaj.

DUBROVNIK - Problematika državne imovine na području Dubrovačko-neretvanske županije bila je tema danas održanog sastanka ravnatelja Agencije za upravljanje državnom imovinom Tomislava Bobana i dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića. Razgovarali su o neprivatiziranim trgovačkim društvima, osobito hotelskim kućama te o problemima općina s nekretninama koje su uknjižene na državu, a nužne su im za ostvarivanje pojedinih projekata. Bilo je riječi o daljnjim postupcima u slučaju HTP-a Korčule nakon neuspjelih pokušaja prodaje dijelova poduzeća i o privatizaciji hotelskih poduzeća "Plat" i "Orebić" te dubrovačkih hotela "Maestral". Posebna tema sastanka bila je atraktivna turistička zona u Kuparima u Župi dubrovačkoj. Utvrđeno je kako je završeno sve što je vezano uz prostorni plan i smještajni kapacitet te da su dovršene katastarske izmjene, čime je omogućeno raspisivanje natječaja za pravo građenja na tom području. Na sastanku je bilo riječi i o rješavanju problema branitelja iz općine Slivnog, koji su dobili državno zemljište na korištenje, a koje je zatim u postupku povrata vraćeno prijašnjem vlasniku. Potvrđeno je da Agencija za upravljanje državnom imovinom traži zamjensku zemlju kako bi je ponudila vlasniku i tako omogućila braniteljima da se i dalje koriste zemljištem koje su dobili na natječaju.

VARAŽDIN - Maloljetni mladić (17) nožem je u trbuh ubo 18-godišnjaka u tučnjavi skupine mladića koja se jučer u 1,40 sati dogodila u Školskoj ulici u Svetom Iliji, u blizini Varaždina, izvijestila je danas varaždinska Policijska uprava. Petorica mladića u dobi od 16 do 20 godina u Školskoj ulici u Svetom Iliji remetili su javni red i mir. Pod utjecajem alkohola su galamili, međusobno se vrijeđali, a zatim se i fizički obračunali, pri čemu je 17-godišnjak godinu dana starijeg mladića nožem ubo u trbuh. Ranjeni 18-godišnjak prevezen je u varaždinsku Opću bolnicu, gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen te je zadržan na liječenju. Protiv 17-godišnjaka zamjeniku općinskoga državnog odvjetnika za mladež u Varaždinu podnijet će se kaznena prijava zbog ubojstva u pokušaju, a protiv ostalih mladića Prekršajnom sudu u Varaždinu optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, priopćila je varaždinska policija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙