FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 13. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Ministar zdravstva Darko Milinović izjavio je večeras da je od stručnjaka osječkoga Kliničkog bolničkog centra zatražio daljnju kontrolu svih okolnosti u kojima je jutros u toj zdravstvenoj ustanovi preminuo umirovljeni general i političar Đuro Brodarac. "S obzirom na to da je javnost posebno senzibilizirana za taj slučaj, zatražio sam dodatnu kontrolu i posebno izvješće bolničke unutarnje kontrole, iako sam gotovo siguran da su osječki liječnici učinili sve što je bilo moguće", izjavio je Milinović. Dodao je da bi izvješće unutarnje kontrole trebalo biti gotovo sutra, kao i nalaz obdukcije Brodarčeva tijela. Milinović je ustvrdio da je Brodarac iz osječkog zatvora, gdje je bio pritvoren zbog sumnje da je počinio ratni zločin na sisačkom području 1991. i 1992., u bolnicu doveden još jučer u vrlo tešku stanju. "Kako nije bio kontaktibilan, a reagirao je samo na jake vanjske podražaje boli, premješten je na odjel intenzivne njege i liječnici su učinili sve kako bi mu spasili život. Nažalost nisu uspjeli", kazao je Milinović koji je uvjeren da će dodatne kontrole pokazati da je hrvatski zdravstveni sustav dobro reagirao. U osječkom zatvoru Brodarac je s još dvojicom osumnjičenika bio oko tri tjedna pod sumnjom za ratni zločin na sisačkom području. Njegov odvjetnik Petar Šale kazao je da je za Brodarčevu smrt odgovorna država jer je pritvoren bez potrebe i unatoč prijedlogu da se zadrži u kućnom pritvoru.

ZAGREB - Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković naložio je nadzor kako bi se utvrdilo jesu li bili odgovarajući uvjeti u kojima je u pritvoru bio umirovljeni general Đuro Brodarac, ali je dodao kako odmah može reći da je upravitelj osječkog zatvora Brodarcu nudio bolje uvjete koje on nije prihvatio jer je bio zadovoljan postojećim uvjetima. "U bolnici u Osijeku, vjerujem, poduzete su sve mjere koje su bile potrebne, međutim njegovo zdravstveno stanje je bilo takvo da je on jutros preminuo", rekao je Bošnjaković u izjavi novinarima u Ministarstvu pravosuđa. Brodarac je, kazao je ministar, bio pritvoren u sobi od 20 kvadrata s još pet ljudi. Dodao je da ta soba ima najmanje ljudi u osječkom zatvoru koji je, rekao je, prilično napučen. Upravitelj zatvora Brodarcu je predložio čak i da bude premješten u jednokrevetnu sobu, ali on to nije prihvatio, dodao je Bošnjaković. Novinare je izvijestio da je predsjednica Vlade Jadranka Kosor zatražila izvješće kako bi se vidjelo je li bilo kakvih propusta i je li Brodarcu osiguran adekvatan smještaj, te da je on odredio da se napravi nadzor. Nakon utvrđivanja svih okolnosti izvješće će biti predstavljeno javnosti, kazao je Bošnjaković.

ZAGREB - Potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks današnji istup četvorice zastupnika HDSSB-a (Zorana Vinkovića, Dinka Burića, Bore Grubišića i Ivana Drmića) u Hrvatskom saboru koji krivnju za smrt smrt generala Đure Brodarca stavljaju na teret HDZ-u ocijenio je "suludim, monstruoznim, klevetničkim, sramotnim i lažnim i kao rezultat patološke mržnje prema HDZ-u i njegovom vodstvu". Radi se o morbidnoj manipulaciji smrću i tragedijom, neviđenom na političkom prostoru, koji dolazi od mešetara tragedijom i smrću, koji na najbestijalniji načinu zlorabe smrt Đure Brodarca, ustvrdio je Šeks na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. "Riječ je o čelnicima stranke čiji su se pojedinci koristili demokratskom Hrvatskom i nastavili je razarati i rušiti šireći mržnju i netoleranciju. Radi se, najuljudnije rečeno, o bandi četvorice koji su perfidno iskoristili Hrvatski sabor, taj hram demokracije. Ovo je nešto zlo, mržnja, otrov koji proističe iz patološke opsjednutosti mržnjom prema HDZ-u i njezinom vodstvu", poručio je Šeks. Nije želio, na traženje novinara komentirati riječi koje je upisao potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang u knjigu žalosti za Đurom Brodarcem da je Brodarac Hrvatskoj dao sve, a da mu se ona nije odužila i da Brodarčeva smrt pokazuje da ova zemlja ide pogrešnim putem.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas prije svečane sjednice Skupštine zagrebačke županije da je suradnja predsjednika države i vlade ustavna obveza. Zamoljen za komentar ocjene premijerke Jadranke Kosor da je trač njegova tvrdnja da je zabranila svojim ministrima da se druže s njim, Josipović je rekao: "Ako ona to kaže, valjda je tako." Premijerka je, naime, na novinarski upit je li istina da je stroga šefica, koja ministrima ne dopušta da razgovaraju i druže se s predsjednikom, danas ocijenila da je "ispod svake razine da komentira tračeve" jer to "nije dostojno ni funkcije predsjednika vlade ni predsjednika države". Josipović je kazao kako je bio običaj i dogovor s premijerkom da prije svakog službenog kontakta s ministrima traži njezinu dozvolu, ali i da je istina da neki ministri kontaktiraju i bez takve formalnosti. Rekao je da je premijerku pitao bi li ministar kulture Jasen Mesić bio njegov izaslanik na otvorenju Splitskog ljeta, ali mu je premijerka rekla da ne bi. "Ja ne mislim da je vlada jedna država, a ja druga", kazao je. "Ustav kaže da moramo surađivati i prema tome ja se nadam da se gospođa premijerka neće ukopati u tom stajalištu da ministri ne trebaju predstavljati državu. Predstavljajući predsjednika države, de facto oni predstavljaju državu", ustvrdio je Josipović i izrazio nadu da će se suradnja obnoviti. Podsjetio je da su više puta ministri bili njegovi predstavnici i izaslanici te ocijenio da je to dobra praksa jer pokazuje javnosti jedinstvo državnog vrha.

ZAGREB - Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je danas da još nemaju odgovor je li Dragan Paravinja državljanin Bosne i Hercegovine te da će slijedom tog odgovora odlučiti kako će postupiti u tom predmetu. Paravinja, kojeg hrvatska policija sumnjiči za ubojstvo Antonije Bilić, u ponedjeljak je na ročištu pred sudom BiH pristao na izručenje Hrvatskoj. No, tada je prvi put ustvrdio da uz hrvatsko i srbijansko ima i bosanskohercegovačko državljanstvo. Upitan hoće li mogućnost da Paravinja ima i državljanstvo BiH onemogućiti njegovo izručenje Hrvatskoj, budući da BiH nema obvezu izručenja svojih državljana, i je li Hrvatska zatražila privremeno izručenje, ministar je rekao da su podnijeli zahtjev za izručenjem. Dodao je da još nemaju odgovor je li Paravinja državljanin BiH te da će slijedom toga odlučiti kako se dalje postaviti u tom procesu. Ministar je novinarima je rekao da je u Bosni i Hercegovini završena glavna rasprava protiv Paravinje zbog pokušaja silovanja te da nakon izricanje presude očekuju odluku ekstradicijskog suda o izručenju.

ZAGREB - Saborski zastupnici sutra nastavljaju rad raspravom o prijedlogu zakona o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan Hrvatske kojim se predlaže osnivanje središnjega državnog ureda i vladina savjeta za Hrvate izvan Hrvatske. Predviđeno je i uvođenje statusa Hrvata bez hrvatskog državljanstva, uređivanje odnosa izmedu tijela koja u svom djelokrugu imaju poslove vezane za Hrvate izvan Hrvatske, zaštita njihovih prava i interesa jačanjem njihovih zajednica. Također se propisuju mjere i aktivnosti za olakšavanje povratka i useljavanja. Po tom zakonu Hrvati izvan Hrvatske su pripadnici suverenog i konstitutivnog hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, pripadnici hrvatske manjine u europskim zemljama i Hrvati iseljenici u prekomorskim i europskim zemljama i njihovi potomci. Po predloženu zakonu Hrvatska svoj odnos s Hrvatima izvan zemlje temelji na uzajamnoj suradnji i pružanju pomoći te jačanju njihovih zajednica, poštujući pri tome sve posebnosti i različite potrebe hrvatskih zajednica izvan Hrvatske. Poseban je cilj povezati sve Hrvate u Hrvatskoj i izvan nje u ostvarivanju hrvatskoga kulturnog zajedništva kao skupa svih kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, informativnih, gospodarskih, športskih i drugih društvenih djelatnosti bitnih za očuvanje i jačanje hrvatskoga identiteta i napretka.

ZAGREB - Saborski zastupnici završili su danas rad razmotrivši konačni prijedlog zakona o javnoj nabavi koji bi trebao omogućiti učinkovitiji postupak javne nabave, ukloniti nepotrebne administrativne zapreke i uskladiti je sa stečevinama EU-a, a uz ostalo predviđa i više naknade za žalbeni postupak. Zakonom se uređuju postupci sklapanja ugovora o javnoj nabavi i okvirnih sporazuma radi nabave robe, radova ili usluga, pravna zaštita u vezi s tim postupcima i nadležnost središnjeg tijela državne uprave nadležnog za sustav javne nabave. Također su propisana i izuzeća od primjene zakona te provedba nabave za potrebe obrane i sigurnosti koja će se detaljnije urediti uredbom o javnoj nabavi za potrebe obrane i sigurnosti. Ukupna vrijednost javne nabave je u 2009. iznosila 40,6 milijarda kuna, a lani 24,8 milijarda, što je znatan čimbenik u ukupnoj hrvatskoj gospodarskoj aktivnosti. Oporbeni zastupnici izrazili su nezadovoljstvo donošenjem zakona po hitnom postupku. Zastupnici su završili i raspravu o konačnom prijedlogu zakona o udomiteljstvu kojim se uređuju uvjeti koje mora ispunjavati udomiteljska obitelj, način obavljanja i prestanak obavljanja udomiteljstva te druga pitanja povezana s udomiteljstvom. Jedan od glavnih ciljeva zakona je kvalitetniji i brži razvoj udomiteljstva i omogućavanje skrbi udomljivanjem unaprijed navedenih korisničkih skupina za koje do sada nije bilo razvijenih oblika kvalitetna udomiteljstva. Sabor je raspravio i izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, kojima se kani poboljšati segmente odgojno-obrazovnog sustava u kojima su uočene teškoće. Izmjenama bi se s 1. siječnja 2012. na 1. siječnja 2015. prolongirao rok stupanja na snagu zakonske odredbe koja propisuje uvjete koje moraju ispuniti kandidati za ravnatelje škola. Ravnateljima školskih ustanova kojima prestaje ugovor o radu, a koji su u trenutku prestanka nezaposleni i nisu navršili 65 godina života i 15 godina radnog staža, omogućuje se pravo prijave uredu državne uprave ili Gradu Zagrebu koji vodi evidenciju o radnicima za kojima je prestala potreba za vrijeme dok ispunjavaju uvjete za zapošljavanje. Predviđa se da spomenuti ured na prijedlog stručnog povjerenstva donosi rješenje o prijevremenom upisu, odgodi upisa u prvi razred osnovne škole, privremenom oslobađanju od školovanja, primjerenom programu osnovnog ili srednjeg obrazovanja za učenike s teškoćama u razvoju i o uključivanju učenika u redoviti program radi prestanka razloga za primjereno školovanje. Predlaže se izmjena sastava školskog odbora, na način da u školskom odboru nisu više zastupljeni članovi koje predlažu uredi državne uprave odnosno Ministarstvo uprave za škole kojima je osnivač Grad Zagreb, kao i izmjene odredbe o raspuštanju školskog odbora.

ZAGREB - Predsjednik HSS-a Josip Friščić izjavio je da je predsjedništvo stranka na današnjoj sjednici zauzelo stajalište da se parlamentarni izbori trebaju održati u studenome, kao i oni prije četiri godine, te da će HSS na izbore izaći samostalno. "Bili smo protiv toga kada se govorilo o mogućim prijevremenim izborima te smo sada protiv toga da se govori o odgađanju izbora. HSS na koalicijski sastanak ide sa stajalištem da izbori 2011. trebaju biti u mjesecu studenome" rekao je Friščić novinarima nakon sjednice predsjedništva. Dodao je da o tome nije još razgovarao s premijerkom. Na pitanje je li moguće da se datum izbora objavi do kraja tjedna, odnosno nakon koalicijskog sastanka najavljenog za petak, odgovorio je kako je to moguće ako se o tome postigne dogovor između Banskih dvora i Pantovčaka. Predsjedništvo HSS-a danas je imenovalo izborne stožere po županijama koji će, naglasio je Friščić, moći samostalno dogovarati suradnju na izborima s drugim strankama i pojedincima, uz odobrenje središnjice. U tom smislu središnjica stranke, dodao je, neće onemogućavati suradnju zagrebačkog HSS-a sa sadašnjim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, ako se tako dogovore. Upitan je li moguća poslijeizborna suradnja HSS-a sa SDP-om, Friščić je odgovorio da predsjedništvo takvu mogućnost nije razmatralo. On međutim na predstojećim parlamentarnim izborima očekuje isti rezultat kao i na prethodnima te kaže da bi sve iznad toga bio izuzetan uspjeh, a ispod toga neuspjeh stranke.

ZADAR - Uvjeren u pobjedu lijeve koalicije na parlamentarnim izborima, predsjednik HNS-a Radimir Čačić potvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare u Zadru da će "kukuriku koalicija" u petak objaviti koalicijski sporazum. Iako će pojedinosti biti objavljene u petak, Čačić je rekao kako je logično da će predsjednik najjače stranke biti predsjednik vlade te da će predsjednik druge stranke po jačini, a to je HNS, biti potpredsjednik vlade, najvjerojatnije za gospodarstvo. Istaknuo je kako je s obzirom na doprinos HNS-a i Vesne Pusić u pregovaračkom procesu pristupanja Europskoj uniji "logično da HNS dobije resor vanjskih poslova". "Prema istraživanjima agencije 'Promocija plus', lijeva koalicija pobijedit će na razini Hrvatske, u svim važnijim gradovima te u svim izbornim jedinicama, pa i u 9. izbornoj jedinici, koja je dosad slovila kao HDZ-ova utvrda", rekao je predsjednik HNS-a Radimir Čačić. Istaknuo je kako, po tom istraživanju, u 9. izbornoj jedinici "kukuriku koalicija" dobiva 40,6 posto glasova, a desni centar, u kojem su HDZ, HSS i DC, 38,5 posto. "Istina, to je pobjeda s najmanjom razlikom u čitavoj Hrvatskoj, ali je pobjeda", dodao je.

VUKOVAR - Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor pozvao je večeras iz Vukovara vladajuću koaliciju da prije nego se raspišu parlamentarni izbori, uvede red u biračke popise. U pola hrvatskih županija više je birača nego stanovnika, izjavio je Kosor novinarima. Dodao je kako je na prošlim lokalnim izborima u Vukovaru na biračkom popisu bilo 32.700 osoba, a po do sada objavljenim rezultatima popisa stanovništva od prije mjesec dana Vukovar ima 28.000 stanovnika. Komentirajući stajalište HDZ-ova koalicijskog partnera HSS-a da bi se parlamentarni izbori trebali održati u studenome, Kosor je pozvao HDZ i HSS da, "ako su se već dogovorili o terminu izbora, u petak to i objave i prestanu zamarati hrvatsku javnost tim nebitnim detaljem". Obrazložio je to riječima kako se parlamentarni izbori ionako moraju održati u idućih šest do sedam mjeseci. Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor u Vukovaru je bio nazočan otvorenju novih stranačkih prostorija.

ZAGREB - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) optužio je Upravu Ine i MOL-a da želi uništiti 1200 radnih mjesta u Dioki-u. Uspješno vođeni pregovori svih velikih vjerovnika o vlasničkom restrukturiranju Dioki-a, u kojima Ina nije sudjelovala iz njoj znanih razloga, dovedeni su pred završnu fazu i to je uplašilo Upravu Ine ili, ako hoćete, MOL-a, stoji u priopćenju SSSH-a. Nije tajna da su svi veliki vjerovnici, u prvome redu banke i HEP, postigli dogovor o modelu restrukturiranja Dioki-a i nastavka uspješnog poslovanja jedne od strateški važnih tvrtki za Hrvatsku i velikog izvoznika koji 90 posto proizvoda plasira na inozemna tržišta. Kada bi se to dogodilo, iz Ine-MOL-a bi morali odgovoriti zašto nisu ulagali u proizvodnju etana na kupljenim postrojenjima, već sustavno godišnje smanjuju količine te sirovine neophodne za proizvodnju Dioki-a, kaže se u priopćenju. "Također bi morali odgovoriti zašto Dioki plaća 40 posto veću cijenu plina nego veliki potrošači u Hrvatskoj ili Mađarskoj? Zašto MOL kemijskoj tvrtki u Mađarskoj zaračunava manju cijenu iako Mađarska sav plin uvozi, a Hrvatska iz vlastitih izvora crpi 60 posto ukupno potrebnih količina plina?". Zašto i zbog kojih interesa Ina-MOL želi zatvoriti 1200 radnih mjesta u Dioki-u - zbog duga od 68 milijuna kuna ili uništava naše da bi zaštitila svoje, pita SSSH te poručuje kako to neće proći.

ZAGREB - Istraživanje Nacionalnog indeksa sreće (NIS) o tome što građani misle o radu političkih stranaka, provedeno krajem svibnja, pokazalo je da 72 posto građana smatra kako političke stranke ne rade u interesu građana, a samo je dva posto ispitanika zadovoljno njihovim radom. Istraživanje su proveli financijsko-poslovni mjesečnik Banka, istraživačka agencija Hendal i osiguravatelj Allianz Zagreb. Pritom je nezadovoljstvo posebno izraženo u dobnoj skupini od 25 do 44 godina, navodi se u priopćenju. Napominje se da je tijekom lipnja provedeno dodatno istraživanje o demografskom profilu 'političkih pesimista', o tome gdje žive, što rade te prati li opća razina NIS-a razinu njihovog političkog nezadovoljstva. Rezultati su pokazali da su značajno nezadovoljniji radom političkih stranaka građani u Dalmaciji od onih u Istri, Gorskom kotaru i Primorju. U gradskim sredinama iznad 100.000 stanovnika nezadovoljstvo strankama je značajno veće negoli u mjestima do 2.000, a osobe od 25 do 44 godina značajno su nezadovoljnije od mladih (do 24 godine) i starijih (65+). Muškarci i žene podjednako lošim ocjenjuju rad stranaka, a s obzirom na status obrazovanja građana, većih odstupanja u ocjenjivanju stranaka također nema. Nezaposleni građani su najnezadovoljniji, dok su osobe s mjesečnim primanjima kućanstava između 2.500 i 4.000 kuna značajno nezadovoljnije radom stranaka u odnosu na one s prihodima između 4.000 i 7.000 kuna, ali i oni s manje od 2.500 kuna mjesečno.

ZAGREB - Suprotstavljene strane glede donošenja novih zakona o visokom školstvu i znanosti složile su se na današnjoj tematskoj sjednici saborskog odbora za obrazovanje, znanost i kulturu da su reforme nužne i da je krajnji čas da se provedu, no razilaze se u mišljenju o tome trebaju li se u saborsku proceduru poslati prije dodatne rasprave i izbora. Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs rekao je da su ti zakoni preduvjet za ključne promjene u visokom obrazovanju koje bi Hrvatsku strateški pozicionirale u idućim godinama, ali i donijele financijsku stabilnost na tom području. Politički gledano, trenutak nije idealan, no vrijeme nam curi i imat ćemo problem u godinama koje slijede ako se te reforme ne provedu, ustvrdio je Fuchs. Odbacio je tvrdnje kako zakoni omogućuju da se javna visoka učilišta mogu privatizirati. Ocijenio je da je i današnja rasprava na odboru pokazala kako nije točno da najveći dio akademske zajednice ne podupire te zakonske prijedloge, već je problem u dijalogu sa zagrebačkim sveučilištem. Ministarstvo je bilo spremno za dijalog, za razliku od strane koja je postavljala ultimativna rješenja, dodao je. Rektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš ustvrdio je da su se rasprave o zakonima svele na isključivost i prebrojavanje "naših i njihovih". Ocijenio je da su zakoni izrađeni kao "neutemeljena improvizacija s visokim stupnjem manipulacije javnosti" te bi ih nova radna skupina trebala preraditi i na strateškim temeljima uputiti novom saborskom sazivu. Sindikalisti Krunoslav Pisk i Vilim Ribić ponovili su da podupiru zakone, ustvrdivši kako sindikati ne gledaju politiku, već ljude, položaj studenata, asistenata i ostalih zaposlenika u tom sustavu.

ZAGREB - Svečanom sjednicom Skupštine Zagrebačke županije obilježen je 17. srpnja, Dan županije, na kojoj je istaknuto kako je unatoč krizi gospodarski ta županija jedna od najstabilnijih te po raznim pokazateljima druga ili treća županija u Hrvatskoj. Zagrebačka županija obilježava 17. srpnja kao svoj dan u spomen na 17. srpnja 1759. kad je carica Marija Terezija dodijelila županiji pravo na pečatnjak i grb koji se i danas upotrebljava, a od 1993. u samostalnoj Hrvatskoj ponovno je ustanovljena zagrebačka županija, istaknuto je na svečanosti u zagrebačkom hotelu "International". Župan Stjepan Kožić naglasio je da županija unatoč krizi nije prestala podupirati gospodarstvo i poljoprivredu raznim poticajima i subvencijama, što je omogućeno racionalizacijama u proračunu. Dan Zagrebačke županije čestitali su i ministar Popijač koji je naglasio da je u protekle dvije godine uloženo 17 milijuna kuna u poduzetničke zone te da zemljište koje je država darovala županiji vrijedi 67 milijuna kuna. To je dokaz da se ulaže i u ovim teškim vremenima, kazao je te dodao da će vlada usmjeravati aktivnosti u energetiku, promet, poljoprivredu i turizam. Predsjednik Josipović poručio kako je Zagrebačka županije pokazala da se može opstati u doba recesije i surađivati sa središnjom vlasti. "Županija se nije pretvorila u predgrađe Zagreba, već ima svoj identitet", ustvrdio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙