FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varaždinsko Gradsko vijeće izvijestit će vladu o Čehokovoj ostavci

VARAŽDIN, 22. srpnja 2011. (Hina) - Varaždinsko Gradsko vijeće sastat će se u ponedjeljak, 25. srpnja, kako bi Vladi RH poslalo obavijest o ostavci koju je Ivan Čehok, iz istražnog zatvora u Remetincu, dao na dužnost varaždinskoga gradonačelnika, priopćio je danas grad Varaždin.

Iako je već osobno obavijestio vladu da je zaprimio Čehokovu ostavku, predsjednik varaždinskoga Gradskog vijeća Ivan Herman ipak je za ponedjeljak sazvao sjednicu Gradskog vijeća sa samo jednom točkom dnevnog reda: obavijest vladi o ostavci Ivana Čehoka na dužnost varaždinskoga gradonačelnika.

Pošto je Herman gradske vijećnike izvijestio da je zaprimio ostavku Ivana Čehoka i o tome obavijestio vladu, nezavisni gradski vijećnik i profesor prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu Robert Podolnjak jučer je javno prozvao Hermana i tajništvo grada da su prekršili zakon.

Ustvrdio je kako, po Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, obavijest o prestanku Čehokova mandata vladi treba poslati Gradsko vijeće kao predstavničko tijelo, a ne njegov predsjednik. Poručio je i da treba hitno sazvati sjednicu Gradskog vijeća jer ono ima pravo biti upoznato sa svim relevantnim okolnostima u kojima je gradonačelnik dao ostavku, a zatim donijeti odluke koje su u njegovoj ovlasti.

Komentirajući Podolnjakove prozivke, Herman je rekao kako ne smatra da je prekršio zakon i svoje ovlasti te da je vladu osobno obavijestio o Čehokovoj ostavci jer je želio što prije "postupiti u situaciji u kojoj se grad našao". Dodao je da će se o tom pitanju još konzultirati te da će, bude li potrebno, sazvati sjednicu Gradskog vijeća, što je na kraju i učinio.

Čehokova je pisana ostavka u varaždinsku Gradsku vijećnicu stigla u utorak, 19. srpnja, a po Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, predstavničko tijelo je dužno u roku od osam dana obavijestiti vladu o prestanku mandata gradonačelnika radi raspisivanja prijevremenih izbora za novoga gradonačelnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙