FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuju se pozitivna kretanja

ZAGREB, 22. srpnja 2011. (Hina) - Pozitivno raspoloženje na svjetskim burzama danas bi se moglo dijelom preliti i na Zagrebačku burzu, dok postupno u fokus investitora ulaze i financijska izvješća domaćih kompanija.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 4 rast.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,37 posto, na 2.197 bodova, a Crobex10 0,54 posto, na 1.182 boda.

Redovni promet dionicama jedva je dosegnuo 9 milijuna kuna, što je gotovo 4 milijuna manje nego prethodnoga dana.

„Postizanje dogovora EU čelnika o daljnjoj pomoći Grčkoj umirio je bojazni investitora oko mogućeg djelomičnog stečaja te zemlje te potaknulo oporavak cijena dionica na svjetskim burzama. Vjerujem da bi i domaće tržište danas moglo porasti na krilima olakšanja koje se osjeća vani“, ocjenjuje Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Na jučerašnjem izvanrednom samitu čelnici eurozone postigli su dogovor o drugom paketu pomoći Grčkoj, za koji će većinu sredstava, 109 milijardi eura, osigurati EU i Međunarodni monetarni fond.

U toj pomoći sudjelovat će i privatni sektor, s otprilike 50 milijardi eura, i to tako da će banke produžiti rokove dospijeća grčkih obveznica, zamijeniti postojeće za nove obveznice s nižim kamatama i ponuditi Grčkoj da otkupi obveznice po nižim cijenama.

Zahvaljujući tome, na Wall Streetu je jučer Dow Jones indeks skočio 1,2 posto, dok je S&P 500 porastao 1,3 posto.

I na azijskim te europskim burzama cijene su dionica jutros porasle.

Uz to, dobro raspoloženje na tržištima podupire i sezona objave kvartalnih financijskih izvješća kompanija.

„Dosad objavljena izvješća američkih kompanija pokazuju da je prosječna zarada po dionici porasla gotovo 16 posto u odnosu na isto lanjsko tromjesečje. Ostvarenim zaradama pozitivno su iznenadili tehnološki i uslužni sektor, dok je najveći rast zarade, uz tehnološki, imao i sektor sirovina“, navodi Bešević Vlajo.

Dodaje da će u fokusu investitora na domaćem tržištu u iduća dva biti financijska izvješća domaćih kompanija.

Poslovne rezultate jučer je objavio AD Plastik, zbog čega je cijena te dionice skočila 4,24 posto, na 123 kune.

Grupa AD Plastik izvijestila je da je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila konsolidiranu neto dobit od 38,1 milijun kuna, što je povećanje za 67,2 posto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine.

No, ukupni prihodi grupe u prvih šest mjeseci smanjeni su na godišnjoj razini za 20 posto, na 390,6 milijuna kuna, a za nešto više, 25 posto, pali su ukupni rashodi, na 348,4 milijuna kuna.

„Snažan rast profitabilnosti AD Plastika ukazuje na dobru operativnu sposobnost i poslovanje kompanije. Ipak, uočljiv je pad prihoda. Općenito, na početku smo sezone objave poslovnih rezultata domaćih kompanija koja će nam pokazati je li poslovni sektor dosegnuo dno ili će ga tek dosegnuti u ovom tromjesečju“, zaključuje Bešević Vlajo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙