FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

ZAGREB, 22. srpnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

NEW YORK - Dnevnici zloglasnog nacističkog liječnika Josefa Mengelea koji je provodio pseudoznanstvene pokuse na zatvorenicima koncentracijskog logora Auschwitza, prodani su židovskom kolekcionaru za gotovo 300.000 dolara (1,58 milijuna kuna). Aukcijska kuća Alexander Autographs iz Stamforda u Connecticutu, specijalizirana za prodaju rijetkih povijesnih dokumenata, organizirala je dražbu na kojoj su ti dosad nepoznati dnevnici prodani privatnom kolekcionaru koji kani otvoriti svoj vlastiti muzej. Predsjednik Alexander Autographsa Peter Klarnet rekao je da je kupac, koji živi u SAD-u, pravovjerni Židov koji kaže kako je "sretan" što su ti dnevnici napokon u njegovim rukama. Početna cijena dnevnika bila je 60 tisuća dolara. Nastali između 1960. i 1975., kada je "anđeo smrti" već bio pobjegao u Latinsku Ameriku kako bi umakao savezničkim snagama, dnevnici obuhvaćaju autobiografske priče, stihove i filozofska razmišljanja, te neke ideje temeljene na nacističkoj doktrini prirodne selekcije. Mengele, kojeg je tražio Interpol, umro je u Brazilu 1979. u 67. godini. Njegove dnevnike je 2004. u Sao Paulu zaplijenila brazilska policija u domu njemačkog bračnog para kod kojega je Mengele živio.

NEW YORK - Deset tisuća dolara cijena je koju je postiglo prvo umjetničko djelo koje je uspio prodati Muzej nevidljive umjetnosti (MONA) koji je prošli mjesec na internetu otvorio ekstravagantni američki glumac, producent i umjetnik James Franco u suradnji s konceptualnim parom Praxis (Brainard and Delia Carey), javljaju u četvrtak američki mediji. Iako se doima ostvarenjem sna pripadnika svih "nadriprofesija" i svjetskih hohštaplera koji nekome žele prodati nešto, a da to ne proizvode niti posjeduju, MONA je, prema riječima tvoraca, projekt muzeja koji ljude podsjeća da žive u dva svijeta: fizičkom svijetu vidljivog i nevidljivom svijetu misli i, budući da se sastoji isključivo od misli, MONA redefinira koncept stvarnog. Premda su umjetnine nevidljive, uz njih se dobivaju opisi koji zainteresiranima otvaraju oči u paralelnom svijetu slika i riječi, koji nije vidljiv, ali postoji. I na prodaju je. "Kad date prilog tom projektu, ne kupujete umjetničko djelo koje se vidi! Nećete u svoj mailbox dobiti sliku, film ili fotografiju. Dobit ćete nešto puno fascinantnije - mogućnost sudjelovanja u činu umjetničkog stvaranja. Dobit ćete karticu s opisom umjetničkog djela, kao i potvrdu o autentičnosti. Karticu možete objesiti na zid u svojem domu ili uredu. Sve dalje je na vama!", upozoravaju Franco i Praxis kako se potencijalni kupci ne bi iznenadili kad za svoj pravi novac, a cijene u MONA-i kreću se od tisuću do deset tisuća dolara, ne dobiju nikakvu opipljivu umjetninu nego poruku s opisom onoga što su kupili. Zamisao se na prvi pogled doima suludom, jer tko bi pri zdravoj pameti svojevoljno dao novac za nešto što većini izgleda kao ništa? No prvi dojam očito vara, jer je umjetničko djelo nazvano "Svjež zrak", "procijenjeno" na 10,000 dolara - našlo kupca - Aimee Davison, montrealsku web producenticu, model i glumicu. Budući da svoju konceptunu umjetninu ne vidi, Davison je nakon kupnje dobila opis koji će joj pomoći da u svakom trenutku uživa u svojoj kupovini.

ZAGREB - Više od tisuću balona za letenje s 1100 pilota iz 67 zemalja svijeta sudjelovat će na 12. Svjetskom festivalu balona za letenje koji će se od petka do 31. srpnja održati u napuštenoj NATO-ovoj zrakoplovnoj bazi Chambley koja se nalazi između Metza i Nancyja u istočnoj Francuskoj. Riječ je o najvećem skupu balonista na svijetu koji je prvi put organiziran 1989. i otad se održava svake dvije godine te se pretvorio u međunarodno poznat i priznat događaj koji svaki put posjećuje sve veći broj gledatelja tako da se ove godine, po procjenama organizatora, može očekivati i 400 tisuća posjetitelja tijekom deset dana festivala. U bivšoj vojnoj bazi koja se sad zove Planet’Air svako jutro i večer organizirat će se masovna polijetanja balona, a u nedjelju 24. srpnja bit će organiziran pokušaj rušenja svjetskog rekorda po broju balona koji istodobno polijeću, a koji sad iznosi 329 balona i postavljen je također u Chambleyju 2009. Osim događaja s balonima, posjetiteljima i sudionicima tijekom deset dana festivala pružaju se brojne druge zanimljivosti, od projekcija filmova na otvorenom do izložaba i debata na temu astronomije i aeronautike, demonstracijski prikazi letenja, simulacije i brojne druge stvari i to sve u pravom malom aeronautičkom gradu koji se proteže na čak 300 hektara i u čije je uređenje dosad utrošeno više od 30 milijuna eura.

LOS ANGELES - Britanska pop zvijezda Katy Perry dobila je najviše, ukupno devet nominacija za ovogodišnje MTV muzičke video nagrade, dok je ekscentrična i prošle godine najnagrađivanija Lady Gaga ovog puta nominirana u svega tri kategorije. Devet nominacija za Perry, (26), vrhunac je iznimno uspješnih posljednujih 12 mjeseci tijekom kojih je nanizala hitove "California Gurls", "Teenage Dream" i "Firework". Muzički znalci podsjećaju da se Perry iz nepoznate pjevačice 'gospela' pretvorila u seksi pop zvijezdu, a njezin hit "Firework" se natječe u dvije kategorije: najbolji video godine i najbolji ženski video. Trenutno najpopularnija britanska pjevačica, Adele, čiji je drugi album "21" najprodavaniji u svijetu ove godine, ima sedam nominacija, svih sedam za hit singl "Rolling in the Deep". Reper Kanye West je najuspješnijim među muškim izvođačima sa sedam nominacija za futuristički video spot u kojem se pojavljuje zajedno s Katy Perry kao i za video spotove za svoje pesme "All of the Lights" i "Power". Slijedi Bruno Mars sa četiri nominacije, a po tri imaju Beyonce, Eminem, rock bend Thirty Seconds to Mars i reperka Nicki Minaj .MTV muzičke video nagrade će biti dodijeljene na svečanosti koja će uz direktan televizijski prijenos biti održana 28. kolovoza u Los Angelesu.

BERLIN - Posmrtni ostaci nekadašnjeg glavnog suradnika Adolfa Hitlera, Rudolfa Hessa, iskopani su, a njegov grob na groblju u Bavarskoj je uništen, piše dnevnik Sueddeutsche Zeitung u četvrtak. Protestantska župa u Wunsiedelu, općini s manje od 10.000 stanovnika, u blizini češke granice, odlučila je da neće produljiti obiteljsku koncesiju na grob u kojemu počiva bivši nacistički čelnik kako bi spriječila neonacističke skupove na godišnjicu njegova samoubojstva, 17. kolovoza 1987., dodaje list. Po istom izvoru, Hessovi nasljednici su odlučili da će njegove zemne ostatke spaliti a pepeo prosuti u more. Njemački neonacisti njeguju kult bivšeg Hitlerova nasljednika kojeg smatraju mučenikom i svake se godine 17. kolovoza okupljaju na njegovu grobu. Bivšeg potpredsjednika nacionalsocijalističke stranke (NSDAP) na početku vladavine Adolfa Hitlera sud u Nuernbergu osudio je na doživotni zatvor, ali se on ubio nakon 41 godine provedene u zatvorskoj samici u Spandauu, u Zapadnom Berlinu, gdje je bio jedini zatočenik.

MONACO - Knez Albert II. od Monaka i supruga Charlene prenijeli su u srijedu navečer predstavnicima lokalnog tiska svoju zgranutost glasinama o njihovom braku, prenosi u četvrtak monegaški tisak. "Želimo vam izraziti zgranutost glasinama koje su nepodnošljive", rekao je monegaški vladar novinarki lista "Nice Matin" i urednicima još dva lista svoje kneževine, nakon što ih je pozvao u predsjedničku palaču. "Žalosno je da mediji prenose glasine ne provjerivši informacije. To je nedostojno. Uvijek sam poštivao slobodu izražavanja, ali objava lažnih informacije je jadna i podložna kaznenom procesu", rekao je Albert II. prenosi "Nice Matin" u broju od četvrtka. Od 9. do 20. srpnja mladenci su uspjeli umaći paparazima i boravili u Mozambiku, piše Nice-Matin. Albert je istaknuo da u Monaku postoji osoba ili osobe koje im žele nauditi, ali nije naveo imena. Nekoliko sati prije vjenčanja 2. srpnja, tjednik "L'Express" je objavio da je Charlene pokušala pobjeći iz kneževine. Te informacije je monegaška palača nekoliko puta demantirala. Tijekom boravka u Južnoj Africi žuti tisak je pisao da mladenci nisu spavali u istom hotelu.

NEW YORK - Pedesetak do sada neobjavljenih fotografija prvog koncerta Beatlesa u SAD-u 1964. prodane su za više od 360.000 dolara na aukcijskoj prodaji u Rockeffeler Plazi u New Yorku , objavila je aukcijska kuća Christie's. Četrdeset i šest crno-bijelih fotografija, djela fotografa Mikea Mitchella, koji je tada imao samo 18 godina, prodane su za 361. 938 dolara (oko 257.000 eura), prema priopćenju Christie'sa, koji je predviđao da će se prodajom dobiti ne više od 100.000 dolara. Najtraženija fotografija pokazuje Beatlese na pozornici s leđa, a prodana je za 68.500 dolara. Mitchellove fotografije su snimljene 11. veljače 1964. u Washington Coliseumu, na koncertu na koji je došlo 8.000 ljudi i koji je zapalio iskru "beatlemanije" u SAD-u. Tog su dana četvorica u SAD-u gotovo nepoznatih mladića upali na najveće glazbeno tržište svijeta i održali svoj prvi koncert u SAD-u. Prema priopćenju Christie'sa, taj će koncert "ostati najvažniji događaj u povijesti Beatlesa, a Mike Mitchell je bio tamo i uhvatio taj trenutak".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙