FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: još jedan miran trgovinski dan

ZAGREB, 21. srpnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje miran trgovinski dan, dok će na svjetskim burzama u fokusu investitora biti summit čelnika Europske unije o drugom paketu pomoći prezaduženoj Grčkoj.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks spustio se jučer 0,51 posto, na 2.188 bodova, a Crobex10 0,58 posto, na 1.176 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 12,8 milijuna kuna, što je otprilike na razini prethodnoga dana.

Najveći promet ostvaren je dionicom Podravke, gotovo 4 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena oslabila 0,79 posto, na 312,51 kunu.

Dionica Podravke bila je u fokusu jer je dan prije 10,64 posto dionica te kompanije prodano novim vlasnicima, uglavnom domaćim mirovinskim fondovima. Prosječna cijena paketa bila je 312,8 kuna, a varirala je između 295 i 331 kune. Kumulativan udio 'mirovinaca' u Podravci sada premašuje državni udio od 26 posto.

Znatniji promet, 3,2 milijuna kuna, ostvaren je jučer i dionicom HT-a. Cijena joj je stagnirala na 255,78 kuna.

„Pred nama je vjerojatno još jedan mirni ljetni dan, uz nastavak niske likvidnosti i stagnaciju indeksa. Neke smjernice tržište bi moglo dobiti tek krajem mjeseca, s početkom objave financijskih izvješća domaćih kompanija za drugo tromjesečje“, kaže Vjeran Jureša, analitičar u investicijskom društvu To One.

Na svjetskim burzama cijene dionica stagniraju. Na Wall Streetu su u srijedu vodeći indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer ulagači s oprezom čekaju rasplet pregovora u Washingtonu o zaduživanju države, pa ih na kupnju dionica nisu naveli ni dobri kvartalni poslovni rezultati kompanija.

I na azijskim te europskim burzama cijene dionica jutros stagniraju.

„Tijekom danas trgovanje na svjetskim burzama moglo bi biti nešto volatilnije, dok investitori očekuju odluke sa summita čelnika Europske unije na kojemu će se raspravljati o novom paketu financijske pomoći Grčkoj“, navodi Jureša

Nakon jučerašnjeg maratonskog sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, priopćeno je da su Njemačka i Francuska usuglasile zajedničko stajalište o drugom paketu pomoći za Grčku, u nastojanju da se dužnička kriza iz te zemlje ne proširi diljem eurozone.

Pojedinosti nisu objavljene, ali je francusko izaslanstvo poručilo da će se u spašavanje Grčke uključiti i europski bankarski sektor. Kako se ulagači nadaju da će čelnici EU-a postići dogovor o pomoći Grčkoj, na valutnim je tržištima euro ojačao.

„Investitore ponajviše zanima hoće li novi paket pomoći Grčkoj sadržavati i mjere kojima bi se spriječilo širenje krize na Italiju i Španjolsku. Ne bude li tih mjera, bojim se da ćemo svjedočiti tek kratkotrajnom oporavku tržišta dionica i tečaja eura“, smatra Jureša.

Dodaje i da će nove smjernice investitorima danas dati i objava indeksa instituta za menadžere nabave o industrijskim aktivnostima u nizu europskih država i SAD-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙