FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Institut za svjetsku politiku o uhićenju Hadžića

NEW YORK/ZAGREB, 20. srpnja 2011.(Hina) - Institut za svjetsku politiku (IWP), nezavisni 'think-tank' iz New Yorka, ocijenio je u srijedu da je uhićenje posljednjeg haaškog bjegunca Gorana Hadžića veliki uspjeh za međunarodno kazneno pravosuđe koji donosi "promjenu ravnoteže snaga" i pruža nadu u "primjenu reda na kaos politike i rata".

"Na temeljnoj razini, držati odgovornim počinitelje masovnih zločina, ne samo ispred njihovih pobjedničkih protivnika, već ispred svijeta - mijenja ravnotežu snaga", ocijenila je viša suradnica Instituta za svjetsku politiku Belinda Cooper.

"Na idealnoj razini, zakon propisuje univerzalnost i sigurnost koje stavljaju njegove presude iznad politike ili stajališta; institucionaliziranje te pravne perspektive povećava nade za primjenu reda na kaos politike i rata", ističe Cooper.

Belinda Cooper, dugogodišnja istraživačica međunarodnih sudova za ratne zločine, nedavno je posjetila Haag, BiH i Srbiju, gdje je pratila suđenja i razgovarala sa sudionicima o procesu međunarodne pravde i izazovima suživota, samo 15 godina nakon što je regija iskusila najgore zločine od Drugog svjetskog rata.

Mnoge od osumnjičenika optuženih na Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) smatraju herojima u njihovim vlastitim zemljama. Utjecaj sudova, izvorno namijenjen pomoći u liječenju oštećenih društava, puno je nejasniji nego što se očekivalo. Međunarodni sudovi trebaju bolje informirati društva o svome radu, ali na terenu se ne mogu uvijek boriti protiv želje počinitelja i svjedoka da zaniječu zločine koje su počinili od ili su počinjeni u njihovo ime.

Međunarodna zajednica i dalje igra važnu ulogu u postkonfliktnoj obnovi u jugoistočnoj Europi. Uvjetovanje procesa dobijanja članstva u EU-u s uhićenjem osumnjičenih za ratne zločine urodilo je plodom s uhićenjem ključnih bjegunaca. Postojanje međunarodnih sudova promoviralo je stvaranje domaćih sudova, a time i vladavine prava u zemljama bivše Jugoslavije, zaključuje Institut za svjetsku politiku (IWP).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙