FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 16. srpnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled najvažnijih događaja u svijetu do 9.30 sati

PEKING

Kina je u subotu zatražila od američkog predsjednika Baracka Obame da povuče odluku o susretu s Dalaj lamom, donesenu nekoliko sati ranije, smatrajući da Washington na taj način dovodi u pitanje njezin teritorijalni integritet i suverenitet nad Tibetom te da bi susret mogao naštetiti američko-kineskim odnosima. Bijela kuća objavila je u petak kako će Obama u subotu razgovarati s Dalaj lamom o Tibetu tijekom njihova prvog susreta nakon više od godinu dana. "Ovaj susret podcrtava predsjednikovu snažnu potporu očuvanju tibetanskog jedinstvenog religijskog, kulturnog i jezičnog identiteta te zaštiti ljudskih prava Tibetanaca", navodi se u priopćenju Bijele kuće u kojemu se najavljuje Obamin susret s Dalaj lamom. "Čim je vijest objavljena, kinesko veleposlanstvo u SAD-u 'formalno je prosvjedovalo' protiv odluke Obame", piše u priopćenju glasnogovornika kineskog ministarstva vanjskih poslova Honga Leija. Peking zahtijeva od Washingtona da "smjesta povuče odluku o organiziranju susreta predsjednika Obame i Dalaj lame", izjavio je Hong podsjećajući SAD da priznaje kineski suverenitet nad Tibetom. Kina zahtijeva od SAD-a da se ne "miješa u kineske unutarnje poslove" te da ne učini ništa što bi moglo "naštetiti kinesko-američkim odnosima". Za sada nema komentara iz Bijele kuće vezanog uz kineski poziv na otkazivanje susreta. Duhovni vođa Tibetanaca Dalaj lama, koji je napustio svoju zemlju 1959. godine nakon propalog ustanka protiv Kine, u više je navrata objavio kako za Tibet traži autonomiju, no kineske vlasti sumnjiče ga i optužuju da traži neovisnost za Tibet.

WASHINGTON/ZAGREB

Američki predsjednik Barack Obama upozorio je u petak da "ponestaje vremena" za podizanje zakonskog limita za zaduživanje SAD-a u inozemstvu, te kako će neuspjeh značiti povećanje poreza za sve Amerikance, jer će srušiti kreditni rejting zemlje i izazvati rast kamata na daljnja državna zaduženja. Obamino upozorenje s konferencije za novinare u Bijeloj kući, pojačano je s prijetnjom bonitetske agencije Standard & Poor da će sniziti rejting AAA za SAD, ako se ne postigne dugoročni politički sporazum u borbi demokrata, koji drže Bijelu kuću i Senat, i republikanaca koji drže Predstavnički dom Kongresa, oko smanjivanja državne potrošnje i duga, prenose američke TV mreže. Obama je ocijenio da bi privremeno rješenje koje se ne bi uhvatilo u koštac s dugoročnim problemom, bilo najmanje atraktivna opcija. "Imamo jedinstvenu priliku učiniti nešto veliko. Imamo priliku za stabiliziranje američkih financija za 10 godina, za 15 godina ili 20 godina, ako smo spremni iskoristiti trenutak", rekao je. Obamina administracija traži povećanje sadašnjeg limita duga sa 14,3 tisuća milijardi dolara, za dodatnih 2,4 tisuće milijardi dolara.

SUBOTICA

U Subotici je u petak navečer proslavljena 21. obljetnica osnutka i djelovanja Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), kojoj je u ime premijerke Jadranke Kosor prisustvovao župan Vukovarsko -srijemske županije Božo Galić. "DSHV je nedvojbeno najjača politička snaga Hrvata na prostoru Vojvodine. To je stranka koja je stajala čelu hrvatskoga naroda i u onim teškim vremenima, kao i danas", izjavio je poslije svečane akademije u subotičkoj gradskoj kući Božo Galić, i dodao kako vjeruje da će HDZ nastaviti surađivati s DSHV-om. Predsjednik DSHV-a Petar Kuntić rekao je članovima i pristašama da se stranka suočavala s velikim izazovima tijekom 21 godine djelovanja. Najteže razdoblje, naveo je, bile su ratne devedesete, kada su se članovi DSHV morali tajno sastajati i prikriveno raditi. "Stranka danas javno i slobodno djeluje, ali su pred njom opet novi izazovi - popis stanovništva, te mjesni i državni izbori. Moja najveća želja je da skupimo snagu za samostalan nastup na predstojećim izborima, no obveza prikupljanja 10.000 potpisa potpore izbornoj listi čini se nesavladivom zaprekom", kazao je Kuntić. Gradonačelnik Subotice i dužnosnik Demokratske stranke u Subotici Saša Vučinić za DSHV je rekao kako je riječ o vrlo korektnom koalicijskom partneru te da je njihova suradnja proizvela uspon jedne i druge stranke. DSHV je osnovan 15. srpnja 1990. u Subotici. Prvi i dugogodišnji predsjednik stranke bio je mr. Bela Tonković, koji je zbog nezadovoljstva članova njegovim radom smijenjen 2003. kada je tu dužnost preuzeo i do danas je obnaša Petar Kuntić. DSHV je jedina parlamentarna stranke hrvatske manjine u Srbiji. Ima zastupnika u Skupštini Srbije i Vojvodine, dopredsjednika grada Subotice i Sombora te nekoliko vijećnika u gradskim skupštinama Subotice, Sombora i Sonte.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙