FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 30. lipnja 2011. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

ZAGREB - Prema izvješću neovisne organizacije Freedom House sa sjedištem u Washingtonu, pod nazivom "Nacije u tranziciji 2011." u kojemu se analizira i uspoređuje demokratski razvoj 29 zemalja u središnjoj i istočnoj Europi te u državama bivšeg SSSR-a, Hrvatska je ostvarila ocjenu 3,64 na ljestvici od jedan do sedam, na temelju pokazatelja stanja u sedam društvenih područja. Prema provedenom istraživanju Hrvatska je u dva sektora nešto bolje rangirana nego prošle godine. Napredak je, kako se navodi u izvješću, vidljiv na području civilnog društva i borbe protiv korupcije, a u svim ostalim sektorima - području izbornog procesa, neovisnosti medija, demokratskog upravljanja na nacionalnoj razini i demokratskog upravljanja na lokalnoj razini, kao i na području pravosuđa stanje je ostalo jednako kao prošle godine.

SVETI STEFAN - Summit šefova država ili vlada zemalja članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), na kojem sudjeluje i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, počeo je u četvrtak na Svetom Stefanu u Crnoj gori, a skup je otvorio crnogorski predsjednik Filip Vujanović, čija je zemlja ove godine predsjedala ovim regionalnim forumom. Očekuje se da će šefovi država i vlada članica te regionalne organizacije usvojiti godišnji izvještaj glavnog tajnika o regionalnoj suradnji u jugoistočnoj Europi 2010.-2011. Summitom će se obilježiti i kraj jednogodišnjeg predsjedanja Crne Gore SEECP-om koje će preuzeti Srbija.

KABUL - NATO-ove snage u Afganistanu (Isaf) u četvrtak su u zračnom napadu ubile jednog od važnih vođa talibanske mreže Hakani, Ismaila Jana za kojega se sumnja da je umiješan u napad počinjen u utorak navečer na hotel Intercontinental u Kabulu, u kojemu je smrtno stradalo 12 osoba, stoji u priopćenju Saveza. "Ismail Jan, jedan od pomoćnika zapovjednika mreže Hakani u Afganistanu, Hadžija Mali Kana te još nekoliko pripadnika Hakanija, ubijeno je u srijedu u zračnom napadu u jugoistočnoj pokrajini Paktiji", stoji u Isafovu priopćenju. Jan se sumnjiči da je pomogao opremom i oružjem počiniteljima samoubilačkog napada počinjenog u utorak na hotel Intercontinental u Kabulu, u kojemu je ubijeno 12 osoba. Odgovornost za napad preuzeli su talibani.

BAGDAD - Tri američka vojnika ubijena su u srijedu u napadu na sjeveru Iraka, što je ukupno 14 ubijenih pripadnika američkih snaga tijekom lipnja, stoji u vojnom priopćenju. Ovogodišnji je lipanj mjesec u kojemu je od lipnja 2008. smrtno stradalo najviše američkih vojnika, izvijestila je vojska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙