FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska, BiH i Srbija odlučne jačati policijsku suradnju

SARAJEVO, 14. srpnja 2011.(Hina) - Policije Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine odlučne su nastaviti i jačati međusobnu suradnju u borbi protiv organiziranog kriminala koji predstavlja podjednaku opasnost za sve države regije, potvrdili su u četvrtak ravnatelji policija Hrvatske i Srbije Oliver Grbić i Milorad Veljović te ravnatelj Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela u BiH Himzo Selimović.

Ravnatelji policija tri države u protekla su dva dana u Sarajevu imali radni sastanak na kojemu su dogovarali operativne mjere suradnje, a bilo je riječi i o slučaju Dragana Paravinje za kojim su tragale policije sve tri države.

Po riječima Olivera Grbića, policijski su dužnosnici konstatirali kako je u proteklim godinama propušteno učiniti sve što je trebalo pa se borba protiv organiziranog kriminala samo unutar nacionalnih granica pokazala potpuno neučinkovitom.

"Na dobrom smo putu da ispravimo te pogreške", kazao je Grbić dodajući kako je dogovorena izrada zajedničkog strateškog dokumenta u kojemu bi se identificirali pripadnici i nositelji organiziranog kriminala u regiji.

"Time bi dobili na kvaliteti i pokazali bi proaktivan pristup", kazao je Grbić najavljujući uspostavu zajedničkih istražnih timova sastavljenih od najiskusnijih kriminalista koji bi prikupljali informacije o kriminalcima i njihovoj imovini kako bi se ona mogla oduzeti.

Grbić je najavio i uspostavu zajedničkog sustava nadzora granica između tri države kakvoga Hrvatske i Srbija već uspostavljaju, a s ciljem sprječavanja krijumčarenja oružja, droge i visokotarifnih roba.

"U zajedničkom bi uredu djelovali hrvatski i policajac iz BiH i to bi omogućilo da se odmah razmjenjuju informacije", objasnio je ravnatelj hrvatske policije najavljujući nove sastanke na operativnim razinama.

Po riječima Himze Selimovića sarajevski je sastanak bio nastavak stalnih kontakata svih policijskih agencija koje se bave borbom protiv prekograničnog i organiziranog kriminala.

"Svjesni smo da kriminal ne poznaje granice i da samo zajedničkim aktivnostima... možemo dati adekvatne odgovore, posebice kada je riječ o organiziranom kriminalu i prijetnji terorizmom", kazao je Selimović. Spomenuo je pritom kronologiju zbivanja od ubojstva Ive Pukanića pa do Paravinje.

Ravnatelj srbijanske policije Veljović sarajevski je skup ocijenio vrlo važnim.

"Ovdje se nitko neće boriti protiv kriminala ukoliko to nećemo učiniti mi sami i želimo poslati jasnu poruku da niti jedna kriminalna skupina ili pojedinac ne mogu biti sigurni na ovim prostorima", kazao je Veljović pozivajući i druge da slijede dobru suradnju kakvu su uspostavile policije regija.

Istaknuo je kako je BiH nužno uključiti u policijsku suradnju kakvu imaju Hrvatska i Srbija jer bez toga neće biti potrebne učinkovitosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙