FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Afganistanu ubijeno pet francuskih vojnika

KABUL, 13. srpnja 2011. (Hina/AFP) - Pet francuskih vojnika i jedan afganistanski civil ubijeni su u srijedu u samoubilačkom napadu na vojni konvoj u pokrajini Kapisa, sjevernoistočno od Kabula, objavio je NATO te francusko predsjedništvo koje je dan ranije najavilo povlačenje 1000 vojnika do kraja 2012. godine.

"Jedan je terorist aktivirao bombu blizu francuskih vojnika koji su čuvali skupštinu uglednika u Joybaru u pokrajini Kapisa," objavilo je francusko predsjedništvo.

Odgovornost za napad preuzeli su talibanski pobunjenici poslavši sms poruku agenciji France presse.

U napadu su k tomu teško ozlijeđena četvorica francuskih vojnika i tri afganistanska civila.

Agencija AFP navodi da je s današnjim žrtvama od kraja 2001., u Afganistanu ubijeno 69 francuskih vojnika. Od 4.000 vojnika u sastavu mirovnih snaga pod zapovjedništvom NATO-a (ISAF), Francuzi će do kraja 2010. povući njih tisuću, najavio je predsjednik Nicolas Sarkozy u utorak za iznenadna posjeta Afganistanu.

Američki predsjednik Barack Obama najavio je 23. lipnja da će do ljeta 2012. povući trećinu američkog kontingenta, što je oko 33.000 ljudi. Amerikanci čine dvije trećine međunarodnih snaga. Iako ISAF ima 130.000 do 140.000 ljudi, talibani su pobunu i gerilske napade proširili na gotovo cijeli Afganistan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙