FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica pale treći dan zaredom

NEW YORK, 13. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - U utorak su na Wall Streetu cijene dionica pale treći dan zaredom zbog strahovanja ulagača od širenja dužničke krize u eurozoni i slabog početka sezone kvartalnih poslovnih rezultata u tehnološkom sektoru.

Dow Jones indeks oslabio je 0,47 posto, na 12.446 bodova, dok je S&P 500 pao 0,44 posto, na 1.313 bodova, a Nasdaq indeks 0,74 posto, na 2.781 bod.

Premda pod pritiskom strahovanja ulagača od širenja dužničke krize na Španjolsku i Italiju, u jednom je trenutku Dow Jones indeks jučer bio u plusu 60-ak bodova.

Taj trenutak entuzijazma uslijedio je nakon objave dijelova zapisnika sa sjednice američke središnje banke krajem lipnja, na kojoj je nekoliko čelnika Feda predložilo daljnje labavljenje monetarne politike, ako se pokaže da je rast gospodarstva prespor da bi se smanjila nezaposlenost.

„Ulagači nisu očekivali daljnje labavljenje monetarne politike, pa je to što je Fed ipak ostavio vrata još malo odškrinuta ulilo nade. No, ulagače zabrinjava dužnička kriza u eurozoni, pa očekujem da će tržište biti pod pritiskom sve dok situacija u Europi ne postane jasnija“, kaže Peter Jankovskis, direktor u tvrtki OakBrook Investment.

Dow Jones nije se dugo zadržao u pozitivnom području jer je ulagače uznemirila odluka Moody'sa o smanjenju kreditnog rejtinga Irskoj na bezvrijedan status, uz upozorenje da bi toj članici eurozone mogao zatrebati još jedan paket međunarodne financijske pomoći, kao Grčkoj i Portugalu.

Ako dužnička kriza zahvati i Španjolsku te Italiju, to bi, plaše se ulagače, moglo dovesti do poremećaja na financijskim tržištima i u kreditiranju, a to bi, pak, najveća europska gospodarstva moglo ponovno odvesti u recesiju.

Među najvećim je gubitnicima jučer bio sektor proizvođača poluvodiča. Indeks tog sektora pao je 2,9 posto, nakon što su kompanije Novellus Systems i Microchip Technology upozorile da će im poslovni rezultati u proteklom tromjesečju biti slabiji nego što se planiralo zbog pada narudžbi za čipovima. Cijena dionice Novellusa potonula je više od 11, a Microchip Technologya 4,5 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 1,02 posto, na 5.868 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,78 posto, na 7.174 boda, a pariški CAC 0,88 posto, na 3.774 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙