FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 12. srpnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

ZAGREB

Vozač autobusa, koji je prevozio djecu iz Hrvatske, uhićen je Velikoj Britaniji zbog sumnje da je skrivio prometnu nesreću u Berkshireu, dok su školarci nakon pružene liječničke pomoći nastavili u zamjenskom autobusu put prema Oxfordu, objavilo je u utorak Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Britanska policija potvrdila je da je pomoć djeci pružena na mjestu nesreće i da nitko nije prebačen u bolnicu. Organizatori su osigurali zamjenski autobus i djeca su nastavila put prema Oxfordu, doznaje se u MVPEI-u. U ministarstvu navode da 43-godišnji vozač, koji je uhićen zbog sumnje u opasnu vožnju, nije kontaktirao hrvatsko veleposlanstvo u Londonu niti je zatražio konzularnu pomoć. Kako prenosi BBC, vozač autobusa koji je prevozio hrvatske školarce uhićen je nakon što se sudario s tegljačem u Berkshireu, između mjesta Blewburya i Streatleya. Prema policiji, u autobusu je bio 41 putnik, među njima 36 tinejdžera, a 20 ih je pretrpjelo lakše ozlijede.

BEČ

Iran i nuklearna agencija UN-a ostali su u utorak nepromijenjenih stajališta u sporu oko nuklearnih aktivnosti Teherana unatoč optimističnoj procjeni iranskog ministra vajnskih poslova nakon razgovora održanih u Beču. Ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi kazao je da su razgovori s glavnim direktorom IAEA-e Yukiyom Amanom bili plodonosni i da su se suglasili da rade zajedno na rješavanju otvorenih pitanja. No IAEA je oslikala drugačiju sliku sastanka kazavši u kratkoj izjavi da je Amano ponovio stajalište agencije o pitanjima u kojima Iran ne ispunjava svoje obveze. Agencija UN-a iskazala je sve glasniju zabrinutost u posljednjih godinu dana oko sumnji da Iran radi na razvoju raketa s nukelarnim glavama i ponovno je pozvala Teheran da pojača suradnju kako bi umanjila takva strahovanja.

PARIZ

Izaslanici su poručili da je Moamer Gadafi spreman otići s vlasti, rekao je u utorak službeni Pariz i potvrdio da NATO pregovara o načinu izlaska iz krize četiri mjeseca od početka zračne intervencije u Libiji, prenose agencije. "Izaslanici su rekli da je Gadafi spreman otići, o tome trebamo razgovarati (...) Nije više pitanje hoće li Gadafi otići, već kako", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe, javlja agencija Reuters. NATO se dosad usredotočio na zračne udare i pomoć pobunjenicima, no kako ni pet mjeseci od izbijanja pobune nema naznaka vojne pobjede nad Gadafijevim režimom, s više pozornosti traži se političko rješenje. Promatrači, međutim, pozivaju na oprez jer nije moguće provjeriti valjanost izaslaničkih poruka. Gadafijev premijer Bagdadi al-Mahmudi potvrdio je kontakte, no rekao je da to još nisu "istinski pregovori".

TEHERAN

Iran i Turska zagovaraju političke reforme u Siriji i drugim arapskim zemljama u kojima se događaju narodne pobune, rečeno je u utorak u Teheranu za posjeta turskog ministra vanjskog poslova Ahmeta Davutoglua. "Nijedna vlada ne smije svoj narod lišiti slobode i pravde i ne odgovoriti na njegove zahtjeve", rekao je iranski predjsednik Mahmud Ahmadinedžad za susreta s turskim ministrom. Iran drži da sve vlade u regiji trebaju provoditi reforme, dodao je Ahmadinedžad. "Iran, Sirija i Turska dio su iste obitelji te ako jedan član obitelji ima nevolja, cijela obitelj mora to pokušati riješiti", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi nakon sastanka s Davutogluom.

ISLAMABAD

Pakistan bi mogao povući vojnike koji se bore protiv islamističkih militanata uz granicu s Afganistanom, ako SAD obustavi pomoć Islamabadu, objavio je u utorak pakistanski ministar obrane. Sjedinjene Države su u ponedjeljak najavile da će obustaviti vojnu pomoć vrijednu 800 milijuna dolara, trećinu ukupne pomoći od gotovo dvije milijarde dolara, nezadovoljne što je Paksitan protjerao iz zemlje američke vojne instruktore, kao i zbog neučinkovitosti Pakistana u borbi protiv militanata. "Ako se stvari pogoršaju, jednostavno ćemo povući sve svoje snage", rekao je ministar Ahmed Mukhtar u intervjuu pakistanskoj televiziji Express 24/7. "Ako nam Amerikanci ne daju novac, u redu. Idući korak je da se vlast ili vojska povuku iz graničnih područja. Ne možemo si priuštiti da držimo vojsku u planinskom području tako dugo vremena", istaknuo je Mukhtar.

LONDON

U Velikoj Britaniji prodano je 3,8 milijuna primjeraka posljednjeg izdanja britanskih novina News of the World, što je porast od 1,1 milijuna u usporedbi s tjednom ranije, priopćio je u utorak News International. Prodavači su bili iznenađeni tako velikom potražnjom za posljednjim brojem tog tabloida. Ljudi su se trgali kako bi osigurali svoj primjerak. Prostor u novinama za oglašavanje darovan je humanitarnim organizacijama, a zarada od prodaje zadnjeg broja ide u dobrotvorne svrhe. News Corporation u vlasništvu Ruperta Murdocha ugasio je svoj tabloid News of the World zbog skandala s hakiranjem mobilnih telefona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙