FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kukić ne odustaje od kandidature

SARAJEVO, 12. srpnja 2011.(Hina) - Mandatar za sastav Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Slavo Kukić izjavio je kako očekuje da će Zastupnički dom parlamenta BiH ovog tjedna potvrditi njegovu kandidaturu iako u prvom krugu glasovanja o povjerenju nije uspio osigurati potrebnu većinu glasova zastupnika.

"Očekujem kako će razum naposlijetku proraditi i da ćemo na sjednici parlamenta BiH u četvrtak dobiti novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH odnosno da će mi zastupnici iskazati povjerenje", kazao je Kukić kako ga u ponedjeljak citira sarajevsko "Oslobođenje".

Sadašnje Vijeće ministara BiH u tehničkom je mandatu već devet mjeseci jer se ključne političke stranke u toj državi od izbora u listopadu 2010. godine nisu bile u stanju dogovoriti o uspostavi vladajuće većine na državnoj razini.

Kukić je u prvom krugu glasovanja o potvrdi njegove kandidature ranije ovog mjeseca u Zastupničkom domu dobio opću no ne i potrebnu entitetsku većinu glasova s obzirom da za njega nije glasovao nitko od zastupnika iz Republike Srpske.

Prema utvrđenoj proceduri, u takvim se slučajevima provodi drugi krug glasovanja i ako kandidat ni tada ne dobije potporu najmanje trećine zastupnika iz svakog entiteta smatra se kako je njegova kandidura odbačena.

Kukića je za mandatara nominiralo Predsjedništvo BiH a predložile su ga stranke okupljene oko Socijaldemokratske partije BiH (SDP). Tu su kandidaturu osporili HDZ BiH i HDZ 1990. uz tvrdnju kako Kukić, iako Hrvat, ne može predstavljati većinsku volju hrvatskog biračkog tijela. Takvo stajalište poduprle su i stranke iz RS.

Sjednica Zastupničkog doma parlamenta BiH zakazana je za 14. srpnja a Kukić kaže kako u proteklim danima nije imao nikakvih kontakata s predstavnicima političkih stranaka koje osporavaju njegovu kandidaturu. "Ne znam ima li međustranačkih razgovora i je li nešto učinjeno na uspostavi parlamentarne većine", izjavio je Kukić.

Dio medija u RS blizak entitetskom predsjedniku Miloradu Dodiku u ponedjeljak je plasirao informaciju kako je Kukić od početka bio svjestan da nema nikakvih izgleda dobiti potporu u parlamentu no kandidaturu SDP-a ipak je prihvatio uz jamstva da će biti kandidat te stranke za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na izborima 2014. godine na kojima se Željko Komšić neće moći ponovo kandidirati s obzirom da mu tada istječe drugi mandat u državnom vrhu.

Kukić je "Dnevnom avazu" u utorak kazao kako su to "smiješne tvrdnje". "Nikada nisam razmišljao o poziciji hrvatskog člana Predsjedništva BiH", kazao je Kukić no pri tom je dodao kako "nije isključeno da će do toga može doći" iako je sada predaleko za takve kombinacije.

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Damir Hadžić izjavio je kao su "apsolutno smiješne" tvrdnje o o navodnoj ponudi Kukiću za izbore 2014. godine. Kazao je kako se SDP zalaže da se izbor članova Predsjedništva BiH obavlja u parlametu.

"SDP je s Kukićem u ovaj proces (izbora Vijeća ministara) ušao krajnje iskreno i pošteno i mi i dalje apsolutno vjerujemo da bi on ogao dobiti potporu za mandatara", kazao je Hadžić. Glasovanje o povjerenju Slavi Kukiću još nije službeno uvršteno u dnevni red sjednice Zastupničkog doma zakazanoj za četvrtak.

Ukoliko tada ipak uslijedi glasovanje i kandidatura bude konačno odbačena Predsjedništvo BiH ima obvezu predložiti novog mandatara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙