FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze oštro pale pod pritiskom dužničke krize

LONDON, 12. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, nastavljajući silaznu putanju već treći dan zaredom, jer se ulagači plaše da će se dužnička kriza proširiti i na Italiju te Španjolsku.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 1,6 posto, na 1.080 bodova, nakon što je već jučer potonuo 1,5 posto.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 1,5 i 2,1 posto.

Pad cijena dionica posljedica je strahovanja ulagača da bi dužnička kriza mogla zahvatiti i Italiju te Španjolsku, što bi snažnije uzdrmalo eurozonu nego kada je kriza izbila u Grčkoj, Portugalu i Irskoj.

Nastojeći spriječiti širenje dužničke krize jučer su na hitnom sastanku ministri financija eurozone izrazili spremnost da povećaju sredstva u kriznom fondu, te da smanje kamate i produlje rokove naplate kredita. No, nisu precizirali kada to kane učiniti.

Pod najvećim je pritiskom jutros bankarski sektor. STOXX Europe 600 indeks tog sektora potonuo je 3 posto. Pritom je nastavljen pad cijena talijanskih banaka. Dionica Intesa SanPaoloa pojeftinila je daljnjih 4,7, a UniCredita 6,5 posto.

„Medvjedi su došli na svoje. Malo je razloga da bi tržište pokazalo neku snagu. Mnogi su ulagači uzdrmani jer nitko nije očekivao da bi se situacija s Italijom mogla tako brzo pogoršati“, kaže Justin Urquhart Stewart, direktor u tvrtki Seven Investment Management.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros potonuo 1,4 posto, na 9.925 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙