FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze pale, u fokusu Italija

LONDON, 11. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, nastavljajući silaznu putanju od petka, jer se ulagači plaše da bi dužnička kriza mogla zahvatiti Italiju.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,4 posto, na 1.109 bodova, nakon što je u petak potonuo 0,8 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,2 i 0,9 posto.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy sazvao je za danas hitan sastanak vodećih dužnosnika zaduženih za rješavanje dužničke krize u eurozoni zbog strahovanja da bi ta kriza mogla zahvatiti i Italiju.

„Raspoloženje na tržištu je napeto. Nitko ne zna kada će se ta kriza zaustaviti i koja će slijedeća domino kockica pasti. Kao treće po veličini europsko gospodarstvo, Italija je sasvim druga priča od Grčke, Portugala i Irske, pa bi krizu podigla na novu razinu“, kaže Jeremy Batstone-Carr, strateg u tvrtki Charles Stanley.

Jutros su cijene dionica talijanskih banaka UniCredit i Intesa SanPaolo pale 1,5, odnosno 2,7 posto, nastavljajući silaznu putanju od prošloga tjedna.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,7 posto, na 10.069 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙