FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijera predstave "Idu svati, mlade ni" na Opatovini

ZAGREB, 9. srpnja 2011. (Hina) - Glumačka družina Histrion večeras je na prepunoj Opatovini premijerno izvela predstavu Nine Škrabe "Idu svati, mlade ni" u režiji Georgija Para kojom glumac Ljubomir Kerekeš obilježava 30. obljetnicu umjetničkoga rada.

Prije početka predstave zastavu Histrionskog ljeta zajedno su podignuli gradonačelnik Milan Bandić, osnivač Histriona Zlatko Vitez i slavljenik Kerekeš.

Predstava "Idu svati, mlade ni", ispunjena slatko-gorkim humorom, govori o tranziciji, tajkunizaciji, osiromašenju, odnosu prema braniteljima i drugim problemima hrvatske stvarnosti.

U središtu komedije u dva čina bogati je kanadski tvorničar koji se vraća u svoje podgorsko naselje Škanjčevo kako bi oženio ljubav iz djetinjstva. Kada je pronalazi udanu za zajedničkog prijatelja, siromaha i nezaposlenog branitelja, pokušava ju otkupiti, ali ljubav je jača i povratnik ne uspijeva pa mu traže novu družicu.

Uz Kerekeša u predstavi glume Sunčana Zelenika, Ronald Žlabur, Tara Rosandić, Davor Svedružić, Slobodan Milovanović, Mia Begović, Damir Lončar, Kristijan Jaić, Nela Kocsis, Adam Končić, Ivica Zadro, Ankica Zadro, Ankica Dobrić i Iva Srnec.

Glumački počeci Ljubomira Kerekeša (1960., Varaždin) vezani su uz angažman u varaždinskom HNK i nakratko u satiričkom kazalištu "Kerempuh". Od 1996. član je ansambla i prvak drame HNK u Zagrebu. Do sada je odigrao više od 90 kazališnih premijera i ostvario više od 100 kazališnih uloga. Uz glumu bavi se i autorskim kazalištem te je napisao nekoliko kazališnih tekstova i realizirao nekoliko vlastiti autorskih projekata.

Za svoj umjetnički rad i glumačka ostvarenja dobio je, među ostalima, Nagradu Vladimira Nazora, Nagradu Orlando Dubrovačkih ljetnih igara te Nagradu hrvatskog glumišta, a publika ga je nakon večerašnje premijere nagradila dugotrajnim pljeskom.

Scenograf predstave je Dinka Jeričević, kostime potpisuju Ika Škomrlj i Elvira Ulip, a slikarske radove Marta Crnobrnja.

Na otvaranju Histrionskog ljeta nazočile su brojne poznate osobe iz kulture, politike i medija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙