FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijerne izvedbe zagrebačkog HNK u sezoni 2011./2012.

ZAGREB, 4. srpnja 2011. (Hina) - Velikim koprodukcijskim projektom, predstavom "Rat i mir" Lava N. Tolstoja, u dramatizaciji Darka Lukića i režiji Tomaža Pandura, koja će se premijerno izvesti 14. listopada u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), počinje premijerni repertoar nove sezone u tom kazalištu.

Predstava "Rat i mir", klasično djelo koje propituje vječna pitanja o smislu ljubavi, o životu, smrti i vjeri, nastaje u okviru međunarodne suradnje zagrebačkog HNK i Pandur.Theatersa iz Maribora, europskog grada kulture 2012., a uz sudjelovanje gotovo cijeloga dramskog ansambla.

Komedija "Gostioničarka Mirandolina" talijanskog dramatičara Carla Goldonija, "suptilna studija karaktera" tipičnog mediteranskog ozračja, s duhovitim dijalozima i nepredvidljivim situacijama, premijerno će se izvesti 20. listopada. Ta se predstava priprema u režiji Aleksandre Broz i sa zadarskim HNK, gdje će biti i prvi put izvedena.

Kao prva dramska premijera u idućoj godini za 14. siječnja najavljena je predstava "Maškarate ispod kuplja" dubrovačkog pisca Ive Vojnovića, u režiji Ivice Kunčevića. Taj komorni dramski tekst govori o životu dviju sestara i njihovom malom kućanstvu stiješnjenom ispod tavana dubrovačke kuće.

"Pigmalion" engleskog dramatičara Georgea Bernarda Shawa, proslavljena priča o priprostoj prodavačici cvijeća koja se trudi postati dijelom visokoga društva, premijerno će se izvesti 23. ožujka, u režiji mlade redateljice Helene Petković.

Nova sezona Drame donosi i novi projekt, "Kazališne minijature", umjetničke forme od pedeset minuta koje će se prikazivati u foyeru HNK.

Od repriznih predstava igrat će, među ostalim, hit predstave "Građanin plemić", "Zagorka", "Gospoda Glembajevi" te "Drama o Mirjani i ovima oko nje", "Hamlet", "Čaruga", "Važno je zvati se Ernest".

Po riječima Sanje Ivić, ravnateljice Drame, premijerni i reprizni program nastoji predstaviti kvalitetna i uzbudljiva dramska djela, surađivati s etabliranim, ali i s mladim redateljima, a s glumačkim ansamblom težiti istinskom umjetničkom činu i pravom dijalogu s današnjim trenutkom.

Ravnateljica Baleta Irena Pasarić najavila je u programskoj knjižici HNK kako će baletni repertoar nove sezone biti satkan od reprezentativnih djela baletne klasike, a tradicija će biti upotpunjena novim i suvremenim baletnim izričajima.

Prva premijera Baleta HNK bit će 9. prosinca "Orašar" Petra Iljiča Čajkovskog, najizvođenije baletno djelo na svijetu. Publici omiljena baletna bajka u Zagrebu će se predstaviti u novome ruhu uoči božićnih blagdana, a u koreografiji već stalnog gosta iz Engleske Dereka Deanea.

Obnovljeni balet "Coppelia na Montmartreu", na glazbu Lea Delibesa i u prilagodbi suvremenoga mađarskog koreografa Yourija Vamosa, koji je najavljen kao "veselo, duhovito, zaigrano i razigrano kazališno djelo", izvest će se 9. ožujka.

U okviru Večeri njemačkih autora, 8. lipnja, očekuju se premijere dviju koreografija suvremenih koreografa svjetskoga glasa, Uwea Scholza i Marca Goeckea. U prvom dijelu večeri izvest će se Goeckeov balet "Suita suita suita", prema glazbi Johanna Sebastiana Bacha, a u drugom Scholzov balet "Druga simfonija", na glazbu Roberta Schumanna.

Među repriznim baletnim naslovima su i hvaljena djela, "Tišina mog šuma" u koreografiji Lea Mujuća, Večer tri baleta, balet "Air" u koreografiji Martina Muellera te klasici, "Labuđe jezero", "Trnoružica", "Pepeljuga" i "Vragolasta djevojka". Na samom kraju sezone mladi koreografi, članovi Baleta HNK, predstavit će se na večeri "Koreolabos".

Branko Mihanović, ravnatelj Opere, najavio je kako će "u drastičnom repertoarnom zaokretu" u novoj sezoni zagrebačka publika upoznati i zanemarenog francuskog skladatelja Ambroiesea Thomasa, autora dvadesetak opera od kojih nijedna nije dosad izvedena u Hrvatskoj. Premijerna izvedba njegovog "Hamleta" bit će 19. studenog i njome će se obilježit će se 200. godišnjica skladateljeva rođenja.

Opera će 17. veljače iduće godine premijerno izvesti komičnu operu "Ljubavni napitak" Gaetana Donizettija, koja je zbog duhovitog zapleta i priče o mladom ljubavnom paru vrlo brzo nakon praizvedbe 1832. postala jednom od najizvođenijih talijanskih opera 19. stoljeća.

Premijera treće opere Leoša Janačeka, "Jenufa", kojom se on potvrdio kao jedan od vodećih opernih skladatelja prošlog stoljeća, najavljena je za 27. travnja. Ta potresna glazbena drama o crkvenjarki i njezinoj pokćerki, Janačekovo najizvođenije djelo, bila je izvedena pred zagrebačkom publikom još 1920., a posljednji put u HNK 1946.

Početak operne sezone obilježit će 25. rujna svečani koncert u povodu 100. obljetnice smrti slavnog opernog ravnatelja i skladatelja Gustava Mahlera (1860.-1911.), a među reprizama bit će opere "Trubadur", "Parsifal", "Šišmiš", "Vještica Hillary ide u operu", "La Boheme", "Carmen" i druge.

U protekloj sezoni zagrebački HNK imao je 266 izvedbi. Prosječna popunjenost u Drami bila je oko 72 posto, u Operi 89 posto, a u Baletu 86 posto. To znači da je predstave gledalo više od 110 tisuća posjetitelja na matičnoj sceni, te njih oko 12 tisuća na gostovanjima u zemlji i inozemstvu, čime je ostvarena posjećenost na razini nekoliko prošlih sezona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙