FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cameron: provesti istragu o skandalu News Internationala

LONDON , 6. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Britanski premijer David Cameron u srijedu je izjavio kako smatra da bi trebalo provesti službenu istragu o skandalu s hakiranjem telefona i mobitela koje su navodno provodili zaposlenici tvrtke News International u vlasništvu medijskog magnata Ruperta Murdocha.

"Narod je revoltiran" aferom u kojoj su novinari britanskog tabloida News of the World hakirali poruke ostavljene na automatskoj sekretarici mobitela 13-godišnje Milly Dowler, koja je oteta 2002. i pronađena mrtva nakon šest mjeseci. "Potrebno je provesti istragu ili bolje istrage o tome što se uistinu dogodilo", rekao je Cameron članovima parlamenta.

Rodbina 52 poginulih u napadima na London 7. srpnja 2005. kazala je da su od policije doznali kako su njihove telefonske poruka možda hakirali novinari časopisa Sunday, također u Murdochovu vlasništvu.

Britanska vlada je pod sve većim pritiskom javnosti koja traži da se provede istraga zbog hakiranja telefona političara, slavnih osoba i žrtava zločina, koje su navodno provodili novinari tabloida News of the World. Britanski parlamentarci bi u srijedu trebali održati hitnu raspravu o skandalu zbog kojega se javljaju zahtjevi za ostavkom nekih članova uprave Murdochove tvrtke. Tijekom današnje trosatne rasprave parlamentarni zastupnici bi, kako pišu mediji, mogli pozvati i na nacionalni bojkot lista News of the World, sve dok Murdochova prijateljica i bivša urednica u njegovim novinama, Rebekah Brooks, ujedno i Cameronova prijateljica, ne podnese ostavku.

Automobilska tvrtka Ford izvijestila je kako namjerava povući svoje reklame iz lista News of the World dok se ne riješe sporna pitanja, a tvrtke Virgin Holidays i Halifax neće objaviti svoje oglase u nedjeljnom izdanju lista. Ostale tvrtke izvijestile su kako razmatraju nastalu situaciju. I gnjevni čitatelji organizirali su kampanje putem internetskih stranica, pozivajući na bojkot spomenutih novina.

Već godinama traje skandal oko hakerskih provala u servere na kojima su automatske sekretarice mobitela javnih osoba, a podatke koriste novinari tabloida u očajničkoj želji da podignu tiražu žutih novina za koje rade. Već su 2007. novinar News of the Worlda koji je pratio kraljevsku obitelj i privatni istražitelj istih novina završili u zatvoru nakon što su u potrazi za ekskluzivnim vijestima hakirali.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙