FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hague: London sudjeluje u pregovorima s talibanima

LONDON, 23. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je u četvrtak da Velika Britanija sudjeluje u pretpregovorima koje Washington s još nekim zemljama vodi s afganistanskim talibanima.

"Doista je bilo kontakata s talibanima i o tome su prošlog tjedna govorili predsjednik (Hamid) Karzai i američka državna tajnica (Hillary Clinton)", rekao je Hague za BBC iz Kabula, gdje trenutačno boravi u posjetu.

"Možemo službeno reći da je bilo kontakata i da Velika Britanija, recimo tako, sudjeluje i podupire" te pregovore, dodao je, ne želeći "ulaziti u potankosti u svezi s tim pitanjem". "Pomoći ćemo kad to bude moguće i snažno podupiremo" te pregovore, istaknuo je u razgovoru za tabloid The Sun.

Američki ministar obrane Robert Gates potvrdio je u nedjelju da Washington, uz ostale zemlje, vodi pretpregovore s afganistanskim talibanima kako bi potaknuo proces pomirbe nakon gotovo deset godina ratovanja.

Dan ranije, afganistanski predsjednik je izjavio da je SAD počeo pregovarati s talibanima, što je bila prva službena potvrda izravnih pregovora. Talibane je koncem 2001. s vlasti svrgnula međunarodna koalicija pod vodstvom SAD-a, ali je njihova krvava pobuna ojačala zadnjih godina.

Velika Britanija s 9.500 vojnika je na drugom mjestu po veličini svoje vojne sastavnice u međunarodnim snagama, odmah iz SAD-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙