FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 21.00

ZAGREB, 5. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21.00:

STRASBOURG

Mađarska vlada neće prihvatiti ikakve promjene sadašnjeg sporazuma između svoje tvrtke MOL-a i hrvatske naftne tvrtke Ine, rekao je u utorak na konferenciji za novinare u Strasbourgu mađarski premijer Viktor Orban, prenosi mađarska novinska agencija MTI. Orban je tako odgovorio na navode u hrvatskom tisku da bi hrvatska vlada mogla čak i prekinuti sporazum. Na pitanje o optužbama o podmićivanju kojima je u Hrvatskoj izložen čelnik Mola Zsolt Hernadi, Orban je rekao da Mađarska to ne smatra međudržavnim pitanjem i da te optužbe spadaju u nadležnost odgovarajućih pravosudnih organa. Mađarska država posjeduje 25 posto dionica MOL.

ZAGREB

Visoki vladini dužnosnici u utorak su ponovno zanijekali da je hrvatska vlada zatajila neke pregovaračke dokumente i ustvrdili da je na internetu objavljeno sve što je vlada usvajala tijekom šestogodišnjih pristupnih pregovora, dok se za dokumente EU-a treba obratiti Bruxellesu. Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković i glavni pregovarač Vladimir Drobnjak reagirali su na konferenciji za novinare na, kao što su rekli, uporne teze nekih medija i aktera na političkoj sceni da je vlada nešto zatajila. Drobnjak je također istaknuo da su na internetu objavljeni svi dokumenti - hrvatska pregovaračka stajališta koja su konsenzusom usvojena na Nacionalnom odboru, dodaci na njih kao i izvješća o ispunjavanju obveza.

VARAŽDIN

Potpisivanje pristupnoga ugovora s Hrvatskom jedan je od ciljeva poljskog polugodišnjeg predsjedanja Europskom unijom, i u tome Hrvatska može računati na snažnu potporu Poljske, rekao je u utorak u Varaždinu poljski veleposlanik u Hrvatskoj Wieslaw Tarka.Zamjenik varaždinskog gradonačelnika s ovlastima gradonačelnika Zlatko Horvat, zahvalio je kao saborski zastupnik na svemu što je Poljska učinila da Hrvatska završi pregovore s Europskom unijom. Poljska je šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Europskom unijom preuzela 1. srpnja od Mađarske.

ZAGREB

Ministar obrane RH Davor Božinović i načelnik glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovrić sastali su se u utorak s načelnikom Glavnog stožera OS Kraljevine Norveške generalom zbora Haraldom Sundeom s kojim su razgovarali o suradnji na području obrane s posebnim naglaskom na zajedničkim iskustvima oko učinkovitog funkcioniranja Obalne straže u sklopu mornarice, priopćeno je iz MORH-a. Sunde je naglasio kako je projekt Obalne straže, koji je Hrvatska usvojila na temelju norveškog iskustva, vrlo logičan potez s obzirom na to da Hrvatska i Norveška imaju iste značajke glede dugačkog obalnog pojasa i broja stanovnika između 4 i 5 milijuna. Božinović i Sunde razgovarali su i o mogućnostima produbljivanja vojno tehničke suradnje te razmjene iskustava i edukacije časnika.

ZAGREB/WASHINGTON

Tvrtke u istočnoj Europi i središnjoj Aziji upozoravaju da ograničenja u pristupu izvorima financiranja, loša infrastruktura i nekvalitetna radna snaga spriječavaju uspješno poslovanje u regiji, stoji u izvješću koje je Svjetska banka objavila u utorak. Ta međunarodna financijska institucija ističe da su se ta ograničenja s vremenom pogoršala i da se tvrtke različite veličine suočavaju s različitim tipom ograničenja u svome poslovanju. Tako su primjerice velike tvrtke imale lakši pristup izvorima financiranja tijekom krize i bile su sposobnije preživjeti recesiju od manjih poduzeća, rekla je Yvonne Tsikata, direktorica Odjela za smanjenje siromaštva i gospodarski menadžment za regiju Europe i srednje Azije. Kada je riječ o infrastrukturi, između 2005. i 2008. nezadovoljstvo kvalitetom elektrodistribucijske mreže, transportom i telekomunikacijskom infrastrukturom najviše se povećalo u odnosu na sve druge ključne prepreke poslovanju. Nedostatak kvalitetne radne snage zaokružuje listu glavnih ograničenja na koje upozoravaju tvrtke u svim dijelovima regije.

ZAGREB/MOSKVA

Moamer Gadafi je pristao otići s vlasti ako mu se zajamči sigurnost, piše u utorak ruski poslovni dnevnik Kommersant pozivajući se na visoki izvor u Moskvi, ali je libijska vlada odbacila navode da se pregovara o njegovu odlasku. "Pukovnik šalje signale da je spreman otići s vlasti u zamjenu za jamstvo sigurnosti. Takva jamstva su mu spremni pružiti", rekao je izvor za Kommersant. Međutim, libijska vlada je odbacila te navode. "Informacije o pregovorima glede Gadafijeva odlaska s dužnosti ili traženja sigurnog utočišta unutar ili izvan zemlje jednostavno nisu istinite", rekao je vladin glasnogovornik Musa Ibrahim za Reuters.

MISRATA

Najmanje 11 libijskih pobunjenika ubijeno je u utorak kada su snage lojalne Moameru Gadafiju granatirale pobunjeničke položaje u blizini grada Misrate, izvijestili su izvori bolnice al-Hekma. Glasnogovornik bolnice za Reuters je kazao kako su u napadu ranjena najmanje 42 pobunjenika te da bi u drugim bolnicama moglo biti još ozlijeđenih. Pobunjenici tvrde da su Gadafijeve snage pojačale pritisak da bi spriječile pobunjeničke snage u napredovanju prema Tripoliju. Libijski aktivisti tvrde da su Gadafijeve snage granatirale i Kiklu, jugozapadno od Tripolija te da je ondje poginulo četvero ljudi, a osam ih je ranjeno.

BRUXELLES

Vođe libijskih pobunjenika sastat će se idući tjedan u Bruxellesu s dužnosnicima NATO-a i Europske unije, kazali su u utorak diplomati u Bruxellesu. Libijsko izaslanstvo, predvođeno Mahmudom Džebrilom iz Prijelaznog nacionalnog vijeća, trebalo bi se sastati s glavnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom 13. srpnja, rekao je diplomat NATO-a. Izaslanstvo bi se trebalo sastati i s dužnosnicima EU-a, uključivo predsjednikom Europskog vijeća Hermanom van Rompuyom i predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, dodao je diplomat EU-a. Čelnici NATO-a i EU-a već su se nekoliko puta sastali s čelnicima libijskih pobunjenika.

ZAGREB

Sirijske snage sigurnosti u utorak su u Hami ubile 12 civila, a na stotine ih je uhićeno posljednjih dana diljem zemlje, objavile su organizacije za zaštitu ljudskih prava. Ista je organizacija u priopćenju objavila kako je posljednjih dana uhićeno više od 500 militanata i mirnih prosvjednika. Amnesty International u utorak je ocijenio da brutalnost i represija nad prodemokratskim prosvjednicima u svibnju u Tal Kalahu, nedaleko od granice s Libanonom, po svojim značajkama odgovara zločinu protiv čovječnosti. Amnesty International smatra da "počinjeni zločini... odgovaraju zločinima protiv čovječnosti jer očito spadaju u sustavne i opsežne napade na civilno stanovništvo". Osuđujući "ubojstva u zatvoru, mučenje i proizvoljna uhićenja", AI ocjenjuje da bi ta djela mogla potpadati pod "nadležnost Međunarodnoga kaznenog suda".

KIJEV

Ukrajinska služba državne sigurnosti (SBU) u utorak je priopćila da je otvorena istraga o poslovanju energetske tvrtke koju je prije vodila bivša premijerka Julija Timošenko. U priopćenju se navodi kako postoji osnovana sumnja da je ukrajinska tvrtka United Energy System pokušala ukrasti 405 milijuna dolara iz državnog proračuna. Popularnoj oporbenoj političarki Juliji Timošenko sudi se zbog zloporabe ovlasti 2009. u sporazumu o korištenju plina s Rusijom. Ona tvrdi da je nedužna po svim točkama optužnice za koju tvrdi da je politički motivirana.

CARACAS

Venezuela je u utorak obilježila 200. obljetnicu neovisnosti, a u proslavi je iz svoje palače sudjelovao i predsjednik Hugo Chavez koji se vratio s Kube nakon operacije karcinoma koja mu je uzela dosta snage, ali ne i prkosa."Sretan rođendan, draga domovino", poručio je Chavez (56) na Twitteru dok su ministri u njegovoj vladi predvodili svečanost obilježavanja dva stoljeća od oslobođenja od španjolske kolonijalne vlasti.

Iako je na povratku u zemlju Chavez obećao da će dobiti bitku s bolešću, u toj zemlji ipak vlada zabrinutost zbog mogućeg političkog kaosa u slučaju komplikacija s bolesti jer ni među saveznicima ni među političkim protivnicima ne postoji osoba koja bi mogla naslijediti karizmatičnog vođu koji dominira Venezuelom već 12 godina.

RIM

Stotinu dokumenata iz tajnog Vatikanskog arhiva, od papinske bule kojom svrgava cara u 13. stoljeću do nekih dokumenata Pija XII. o Drugom svjetskom ratu, bit će predstavljeno na izložbi u Kapitolskim muzejima (Musei Capitolini), objavila je u utorak Sveta Stolica. Izložba "Lux in Arcana" moći će se razgledati sedam mjeseci nakon svečane inauguracije u veljači u prigodi 400. obljetnice osnutka Vatikanskog arhiva što ga je utemeljio papa Pavao V. u Apostolskoj palači u Rimu. Msgr. Sergio Pagano, prefekt Vatikanskog arhiva objasnio je da će biti izloženo i nekoliko dokumenata vezanih uz Drugi svjetski rat, uglavnom fotografskog materijala. Vatikan je pristao na njihovo izlaganje unatoč tomu što će arhiv iz pontifikata Pija XII. (1939.-1958.) ostati zatvoren još tri ili četiri godine. Pija XII. mnogi židovi drže odgovornim jer nije dizao glas protiv holokausta, no Vatikan tvrdi da je djelovao tiho i u pozadini jer bi glasnim zalaganjem izazvao nacističku reakciju i prema židovima i prema katolicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙