FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jandroković izrazio sućut Habsburgovoj obitelji

ZAGREB, 4. srpnja 2011. (Hina) - Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković poslao je u pismo sućuti obitelji nadvojvode Otta von Habsburga koji je umro u ponedjeljak ujutro u 98. godini u svom domu u Bavarskoj, priopćio je MVPEI.

Jandroković je istaknuo da je njegovom smrću Europa izgubila veliki politički uzor, velikog Europljanina i neumornog promicatelja ljudskih prava.

Podsjetio je i na njegov veliki doprinos mirovnom suživotu u ujedinjenoj Europi koji je dao kao dugogodišnji predsjednik Međunarodne Paneuropske unije.

Poručivši kako je hrvatski narod u Ottu von Habsburgu uvijek imao velikog prijatelja, ministar Jandroković istaknuo je kako će u sjećanju posebno ostati njegov angažman i zasluge za međunarodno priznanje Hrvatske, kao i njegova potpora hrvatskom članstvu u Europskoj uniji, navodi se u priopćenju.

Von Habsburg je rođen 1912. i trebao je na prijestolju naslijediti svog oca, ali je nakon raspada Austro-Ugarske 1919. bio prisiljen otići u egzil. Posljednih godina živio je u gradiću Poeckingu na Starnberškom jezeru blizu Muenchena.

Godinama je bio počasni predsjednik Paneuropske unije, a 20 je godina bio zastupnik bavarske Kršćansko-socijalne unije u Europskom parlamentu.

Otto von Habsburg je bio hrvatski državljanin i veliki zagovornik ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙