FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 4. srpnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

BEČ

Austrijski nadvojvoda Otto von Habsburg, sin posljednjeg austro-ugarskog cara Karla, umro je u ponedjeljak ujutro u 98. godini u svom domu u Bavarskoj, priopćila je njegova glasnogovornica. Von Habsburg je rođen 1912. i trebao je na prijestolju naslijediti svog oca, ali je nakon raspada Austro-Ugarske 1919. godine bio prisiljen otići u egzil. Posljednih godina živio je u gradiću Poeckingu na Starnberškom jezeru blizu Muenchena. Godinama je bio počasni predsjednik Paneuropske unije, a 20 je godina bio zastupnik bavarske Kršćansko-socijalne unije u Europskom parlamentu. Otto von Habsburg je bio hrvatski državljanin i veliki zagovornik ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

BANGKOK

Tajlandska vojska, koja tradicionalno nastoji utjecati na politička pitanja u zemlji, prihvatila je u ponedjeljak premoćnu pobjedu oporbene stranke bliske bivšem premijeru Thaksinu Shinawatri na izborima održanima proteklog vikenda. Oporbena čelnica Yingluck Shinawatra (44), mlađa Thaksinova sestra i najvjerojatnija buduća premijerka Tajlanda, već pokušava učvrstiti većinu podrškom manjih stranaka. Ipak, pred njom su veliki izazovi, među kojima je i rehabilitacija njezina brata kojeg je 2006. svrgnula vojska i koji danas vodi oporbu iz egzila u Dubaiju. Glasovanje je smatrano ključnim kako bi se Tajland konačno izvukao iz političke nestabilnosti i kako bi se smanjio duboki jaz koji dijeli bogatu elitu iz glavnog grada i siromašno ruralno stanovništvo koje je još uvijek vjerno Thaksinu. Tajlandski izbori su protekli u miru i nitko zasad nije osporio pobjedu oporbene stranke Puea Thai ("Za Tajlanđane"), koja je prema potpunim rezultatima osvojila 256 mjesta od 500. Demokratska stranka dosadašnjeg premijera Abhisita Vejjajive dobila je pak 159 mjesta. Poraz je to koji ga je nagnao da objavi ostavku na čelu stranke.

ISMAILIJA

Egipatski plinovod kojim se zemni plin izvozi u Izrael i Jordan oštećen je u eksploziji u ponedjeljak rano ujutro, rekao je egipatski sigurnosni izvor, dodajući da su za eksploziju odgovorni "saboteri". Eksplozija se dogodila na crpnoj stanici na sjeveru Sinajskog poluotoka kod grada Bir Abda, 60 kilometara istočno od Sueza, rekli su izvori. Riječ je o trećem napadu u posljednjih pet mjeseci na plinovod kojim se plinom opskrbljuju Izrael i Jordan, te lokalna elektrana i tvornica cementa. "Zasad nemamo dovoljno informacija, ali eksplozija se dogodila na isti način kao i prethodne dvije", rekao je izvor. Nakon ranijih napada 5. veljače i 27. travnja plinovod je bio zatvoren tjednima.

SEUL

Južnokorejski marinac u ponedjeljak je u bazi nedaleko od granice sa Sjevernom Korejom iz vatrenog oružja ubio trojicu vojnika, rekao je dužnosnik južnokorejskog ministarstva obrane, dodajući da taj incident nije povezan sa sukobom između dviju Koreja. Pucnjava se dogodila u bazi na otoku uz južnokorejsku zapadnu obalu, u području u kojemu je u studenome prošle godine došlo do topničkog sukoba između vojski Sjeverne i Južne Koreje. "Trojica vojnika su ubijena, a dvojica ranjena", rekao je dužnosnik. On je rekao da je osumnjičeni vojnik uhićen te da se trenutno provodi istraga. Zasad nije jasno koji su bili njegovi motivi za napad.

LJUBLJANA

BiH ne može računati na međunarodne zajmove sve dok se ne formira nova središnja vlada, izjavio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od ponedjeljka visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko. "Do sada nije bilo pravog dijaloga i dogovora o novom mandataru i sastavu Vijeća ministara, no stvari se u zadnje vrijeme poboljšavaju. Sve političke opcije ubrzano dolaze do spoznaje da ova država treba vladu. Među ostalim i zato jer samo središnja vlast može zaključiti dogovor s međunarodnim financijskim ustanovama o najmu kredita. A ti krediti su u sadašnjoj financijskoj situaciji krvavo potrebni i jednom i drugom entitetu", rekao je Inzko u razgovoru za vodeći slovenski list, komentirajući blokadu središnje vlasti više od osam mjeseci nakon izbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙