FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: promet nešto veći, no Crobexi i dalje stagniraju

ZAGREB, 4. srpnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj je burzi danas promet nešto veći nego što je bio proteklih tjedana, pa su se na listu milijunašica uvrstile četiri dionice, no Crobexi i dalje stagniraju.

Crobex indeks oslabio je do podneva 0,09 posto, na 2.234 boda, a za toliko je skliznuo i Crobex10, na 1.209 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je do podneva oko 9 milijuna kuna, što je 4 milijuna kuna više nego u petak u ovo doba.

„Obujam trgovanja pokazuje da je na tržištu danas nešto življe nego proteklih tjedana, a na listu milijunašica uvrstile su se već četiri dionice. No, Crobex indeks stagnira“, kaže Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste & Steiermaerkische bank.

S prometom od oko 2 milijuna kuna, na listi najlikvidnijih vodeće mjesto drži dionica HT-a. No, cijena joj stagnira na razini od oko 256,60 kuna.

Sa sličnim prometom slijedi Zagrebačka banka, a ni toj se dionici cijena nije znatnije promijenila - kreće se oko 290 kuna.

Međutim, snažno je, gotovo 10 posto, poskupila dionica Đuro Đaković Holdinga. Uz promet od 1,3 milijuna kuna, cijena joj je dosegnula 69,40 kuna.

Time je nastavljen rast cijene te dionice od prošloga tjedna, nakon što je tvrtka izvijestila o novim poslovnim ugovorima s Janafom i HŽ-om. S Janafom je ta tvrtka potpisala ugovor, vrijedan ukupno 218 milijuna kuna, o izgradnji triju novih spremnika za naftu na terminalu Omišalj.

Među najveće se dobitnice danas uvrstila i dionica Magme. Uz promet od 430.000 kuna, cijena joj je porasla 5,7 posto, na 8,61 kunu.

Početkom prošloga tjedna dionica Magme bila je pod snažnim pritiskom zbog nesuglasica između te trgovačke tvrtke i njezinog beogradskog poslovnog partnera NCA Investment Group.

No, oporavak dionice Magme uslijedio je u petak kada je tvrtka izvijestila da je ponudila na prodaju sve svoje poslovne udjele u društvima koja se bave poslovanjem u sklopu Turbo limač asortimana, te da postoje potencijalni investitori.

O domaćih vijesti veću pozornost danas je privukao samo podatak Državnog zavoda za statistiku da je u svibnju promet u trgovini na malo u Hrvatskoj realno porastao za 1,0 posto na godišnjoj razini.

To je ispod očekivanja, s obzirom da je pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo u prosjeku da je potrošnja u svibnju porasla 1,8 posto na godišnjoj razini.

To predstavlja i usporavanje rasta potrošnje, s obzirom da je u travnju promet u trgovini na malo ojačao 3,7 posto.

A na svjetskim se burzama danas trguje opreznije nego prošloga tjedna, kada su cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući optimizmu ulagača u vezi rješavanja grčkih dužničkih problema.

Kako se na Wall Streetu zbog blagdana danas ne radi, likvidnost na europskim burzama nešto je niža nego prošloga tjedna, a cijene dionica stagniraju.

U 12 sati frankfurtski DAX i londonski FTSE indeks bili su u plusu između 0,1 i 0,3 posto, dok je pariški CAC bio u blagom minusu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙