FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 1. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 4,30 sati:

ZAGREB - Hrvatska je dugo očekivala završetak pristupnih pregovora i za nj se trudila, rekla je predsjednica vlade Jadranka Kosor u četvrtak navečer na svečanom prijemu kojim je mađarski veleposlanik u Hrvatskoj obilježio skori završetak mađarskoga predsjedanja Europskom unijom. U Bruxellesu su u četvrtak navečer zatvorena posljednja četiri poglavlja i službeno su završeni pristupni pregovori Hrvatske s EU-om. "Ovaj smo trenutak sanjali, željeli i za njega radili. Dobila sam obavijest da su svi poslovi obavljeni i sva poglavlja zatvorena točno u 18:20 (...) To je točka na i,", rekla je Kosor i čestitala "svima koji su pridonijeli da Hrvatska dođe do ovoga povijesnog trenutka". Kosor je rekla kako je Hrvatska zatvaranjem i posljednjeg pregovaračkog poglavlja "zatvorila najteže stranice povijesti" i sad otvara "novu knjigu". "Sad će sve biti drukčije", rekla je i izrazila uvjerenje da će odsad "biti i puno lakše" jer će Hrvatska za "sve ono što bude uložila uvijek dobivati tri kune više iz europskih fondova, ako to budemo znali. Proračun za prvu godinu, za šest mjeseci iznosi 800 milijuna eura, dakako, ako budemo znali, ako budemo mogli, a vjerujem da hoćemo, što samo govori da moramo i dalje jako, jako puno raditi", rekla je predsjednica hrvatske vlade. Hrvatska se u vezi s ulaskom u Europsku uniju nije dijelila, ni stranački, ni regionalno ni geografski, rekao je predsjednik Ivo Josipović. "Cilj Europske unije shvatili smo kao nacionalni i generacijski ", rekao je Josipović i usporedio hrvatski rast s odrastanjem djeteta. "Gledali smo kako naša Hrvatska raste i postaje sve bolja i bolja". "Imamo još dosta toga učiniti", rekao je, "ne samo da bismo bili ukorak s Europom nego i da bismo Hrvatsku učinili pravom, zrelom uspješnom državom".

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je u četvrtak navečer Hrvatskoj na budućem pristupanju Europskoj uniji, nakon vijesti da je Zagreb s uspjehom završio pregovore. Kancelarka Angela Merkel s veseljem je primila vijest, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert. "Hrvatska, pod vodstvom šefice vlade Jadranke Kosor, uspješno je krenula u smjeru pristupanja Europskoj uniji, zahvaljujući velikom političkom angažmanu i širokim reformama", ocijenila je Merkel.

Hrvatska je "teško radila" i "Njemačka i EU se vesele" što će postati 28. članica Unije, dodala je Merkel. "Taj uspjeh bit će poticaj i za ostale zemlje zapadnog Balkana da energično napreduju u potrebnim reformskim naporima i regionalnom pomirenju kako bi učinile dodatne napore u smjeru EU-a", kazala je Merkel.

BEČ - Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger čestitao je u četvrtak Hrvatskoj na završetku pristupnih pregovora s Europskom unijom, izjavivši da je Hrvatska postigla svoj europski cilj. "Skoro poslije šest godina intenzivnog rada Hrvatska je danas svladala i posljednju prepreku u pregovaračkom procesu s Europskom unijom. To znači da ćemo Hrvatsku moći pozdraviti najkasnije sredinom 2013. kao 28. punopravnu članicu Europske unije", izjavio je Spindelegger u priopćenju austrijskog ministarstva vanjskih poslova. "Hrvatska je time postigla svoj veliki cilj, a ovih dana, s obilježavanjem 20. godina neovisnosti, ima dvostruki razlog za slavlje", kazao je. Primanje Hrvatske u europsku obitelj država u velikom je interesu Austrije, naglasio je, te dodao da je hrvatski uspjeh važan i za cijelu regiju.

ZAGREB/WASHINGTON - Predsjednik SAD-a Barack Obama u četvrtak je na svečanosti povodom odlaska u mirovinu ministra obrane Roberta Gatesa rekao da je on skroman čovjek kojega su voljeli njegovi vojnici i dodijelio mu Odličje slobode, najviše američko odličje namijenjeno civilima, javile su agencije. Obama je za Gatesa rekao da je "skromni američki domoljub, čovjek zdravog razuma i uljudnosti" i "jedan od najvrijednijih službenika naše nacije". "Vi niste bili samo jedan od ministara obrane i dugo ćete zauzimati mjesto u američkoj povijesti. Isto tako je jasno da ste bili jedan od najboljih", rekao je Obama. "Previše sam počašćen, previše dirnut", rekao je Gates primivši odličje. Roberta Gatesa za ministra obrane 2006., na vrhuncu nepopularnog rata u Iraku, imenovao je tadašnji predsjednik George W. Bush. Gates je ostao i u administraciji Baracka Obame i postao jedan od njegovih savjetnika od najvećeg povjerenja pomažući voditi američku politiku u Iraku i Afganistanu. U razgovoru za agenciju Reuters, vođenom u njegovu uredu u Pentagonu, Gates je izrazio zadovoljstvo onime što je u Iraku postigla vojska SAD-a koja tu zemlja napušta do kraja 2011. Na čelnom mjestu Pentagona Gatesa će zamijeniti Leon Panetta, dosadašnji direktor CIA-e koji pripada užem krugu Obaminih suradnika. Ne očekuje se da će Panetta vojnu politiku SAD-a povesti novim smjerom no mogao bi dodati nove perspektive u sagledavanju izazova nacionalnoj sigurnosti SAD-a. Po Gatesu, osim Afganistana, izazovi koji najviše zabrinjavaju i "vrlo opasne situacije" koje ostavlja nasljedniku su Iran i Sjeverna Koreja.

WASHINGTON - Senat Sjedinjenih Država je u četvrtak potvrdio generala Davida Petraeusa, trenutno zapovjednika američkih i NATO snaga u Afganistanu, za novog direktora Središnje obavještajne službe SAD-a, CIA-e. Za imenovanje Petraeusa glasovalo je 94 senatora a niti jedan protiv. Petraeus bi trebao svoju zapovjedničku dužnost u Kabulu zaključiti u srpnju i potom u rujnu započeti svoju civilnu dužnost u CIA-i. Do tada će direkotrske dužnosti u obavještajnoj agenciji obnašati zamjenik direktora CIA-e Michael Morell. Dosadašnji dirketor CIA-e Leon Panetta preuzet će mjesto ministra obrane SAD-a.

RIM - Talijanska vlada je u četvrtak prihvatila paket mjera štednje koji treba zaštiti zemlju od dužničke krize poput one u Grčkoj i eliminirati proračunski manjak u 2014., rekao je izvor iz talijanske vlade. Paket, za koji dužnosnici kažu da vrijedi 47 milijardi eura, parlament sada treba prihvatiti u roku od 60 dana. Mjere, po nacrtima, uključuju rezove u proračunima ministarstava središnje vlade i lokalnih tijela vlasti i smanjenje poreznih olakšice za tvrtke i obitelji. Za sada još nije objavljena niti jedna pojedinost konačnog paketa mjera no očekuje se da će premijer Silvio Berlusconi i glavni ministri ubrzo održati konferenciju za tisak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙