FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 26. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

SARAJEVO - Dragan Paravinja, vozač kamiona koji se dovodi u vezu s nestankom 17-godišnje Antonije Bilić, uhićen je u nedjelju u području Donjih Srđevića u Republici Srpskoj, potvrdila je Hini glasnogovornica MUP-a RS-a Mirna Šoja. "U ovom trenutku mogu kazati jedino to da je Paravanja doista uhićen", kazala je Šoja.

LJUBLJANA - Stranka Zares, koja je u slovenskoj vladajućoj koaliciji do sada bila glavni koalicijski partner vladajućih Socijalnih demokrata (SD), u ponedjeljak će po ranijim najavama i službeno obavijestiti premijera Boruta Pahora o svom odlasku u opoziciju. Ostavku na mjesto ministra za visoko školstvo prošlog je tjedna već dao predsjednik Zaresa Gregor Golobič, a u ponedjeljak će ostavke dati tri ministrice iz iste stranke - ministrica gospodarstva Darja Radič, ministrica javne uprave Irma Pavlinič Krebs, te ministrica kulture Majda Širca. One će nastaviti obavljati svoje dužnosti dok ih službeno ne razriješi parlament. Međutim, u dogovoru s premijerom Borutom Pahorom predsjednik parlamenta Pavel Gantar, također član Zaresa, ostaje na svom položaju. Parlament mu je u petak izglasovao povjerenje, odbivši zahtjev Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janša da se Gantara smijeni. Pahor je izjavio da u Gantara ima punu povjerenje iako je član stranke koja se povlači iz vlade. Do odlaska Zaresa iz vlade dolazi nakon neuspješnog pokušaja premijera Boruta Pahora da "stabilizira" odnose u vladajućoj koaliciji lijevog centra poslije odbijanja mirovinske reforme na referendumu početkom mjeseca. Uzrokovala su ga i politička i osobna neslaganja između Pahora i Golobiča. Predsjednik Zaresa zauzimao za "temeljitu rekonstrukciju" vlade, s mogućnošću da umjesto Pahora vladu do redovnih izbora vodi netko drugi. Pahor je to odbio, a iza njegove odluke stala je i njegova stranka. Odlaskom stranke umirovljenika (DESUS) iz vladajuće koalicije prije dva mjeseca slovenska vlada izgubila je većinu u parlamentu, a prelaskom Zaresa u opozicijske klupe ostat će joj 33 mjesta u parlamentu s 90 zastupnika. Time se, navode u nedjelju slovenski mediji, smanjuje njena sposobnost donošenja odluka, pa i usvajanja rebalansa državnog proračuna koji je Pahor nakon "pada" mirovinske reforme naveo kao prioritetnu zadaću.

PEKING - Kina i Vijetnam u nedjelju su se u Pekingu dogovorile da će "mirnim pregovorima riješiti međusobne pomorske nesuglasice", što je znak početka ublažavanja napetosti kada je riječ o suprotnim stajalištima o vodama Južnokineskog mora, bogatog naftom i prirodnim plinom, izvijestilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova. Odnosi dviju zemalja posljednjih su mjeseci bili napeti zbog rasplamsavanja starog prijepora oko suvereniteta nad nekim dijelovima Južnokineskog mora. Zamjenik vijetnamskog ministra vanjskih poslova Ho Xuen Son i njegov kineski kolega Zhang Zhijun na sastanku u Pekingu složili su se kako će "nastojati utjecati na jačanje pozitivnog javnog mišljenja da bi se spriječili postupci i izjave koji bi mogli naškoditi prijateljskim odnosima i međusobnom povjerenju između naroda dviju zemalja", stoji u priopćenju. Kina i Vijetnam spore se u pogledu upada, kako smatraju obje strane, u tuđe teritorijalne vode, koje su istodobno pomorski vrlo prometne. Slične optužbe, osim između Kine i Vijetnama, prisutne su i između Bruneja, Malezije, Filipina i Tajvana, među kojima vladaju slične pomorske razmirice. Posljednja u nizu tenzija dogodila se prošli mjesec kada je Hanoj optužio Kineze da je posada njihova broda uznemiravala posadu broda za istraživanje podmorja bogatog plinom u Južnokineskom moru.

LONDON - Od 1980. godine broj dijabetičara u svijetu se udvostručio, pa danas od te bolesti u svijetu boluje oko 350 milijuna ljudi, objavljeno je u subotu u britanskom medicinskom časopisu The Lancet. Prije 30 godina dijabetesom je bilo pogođeno 153 milijuna odraslih osoba, a prema podacima iz 2008. broj dijabetičara u svijetu povećao se na 347 milijuna. To su rezultati istraživanja koje su u suradnji proveli znanstvenici londonskog Kraljevskog sveučilišta i američkog Harvarda. Dijabetes kod oboljelih, u težim slučajevima može prouzročiti razne srčane bolesti, infarkt, zajatenje bubrega, te utjecati na živčani sustav, a u iznimno teškim slučajevima može dovesti i do sljepila. Znanstvenici su ustvrdili da od posljedica dijabetesa svake godine u svijetu umre tri milijuna pacijenata. "Naše istraživanje pokazuje da je dijabetes rasprostranjen u cijelom svijetu", rekao je znanstvenik Majid Ezzati s londonskog Kraljevskog sveučilišta, istaknuvši kako je broj oboljelih osobito porastao u pacifičkim zemljama. Primjerice, na Marshallovu otočju svaka treća žena i svaki četvrti muškarac dijabetičari su. Broj oboljelih od dijabetesa, kako tvrde znanstvenici, u nešto je manjem porastu u zemljama zapadne Europe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙