FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bebić primio izaslanstvo Samostalne satnije "Cobre"

ZAGREB, 29. lipnja 2011. (Hina) - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je danas izaslanstvo dragovoljaca Samostalne satnije Novi Zagreb "Cobre" u povodu 20. obljetnice njezina osnutka.

Samostalna satnija "Cobre" iz Novog Zagreba osnovana je 29. lipnja 1991. na temelju odluke tadašnjeg ministra obrane Luke Bebića.

Brigadir Rajko Dumančić, tada načelnik obrane Novog Zagreba, rekao je kako je to razlog što su predsjedniku Hrvatskog asabora na današnji dan htjeli zahvaliti na potpori koju je iskazao donošenjem odluke koja im je nakon okupljanja u dobrovoljačkim odredima u iznimno teškim političkim uvjetima omogućila službeni ustroj.

"Bila su to doista iznimno teška vremena za Hrvatsku, koja je u tom trenutku praktično bila razoružana. U izrazito napetim uvjetima, koji su zahtijevali donošenje brzih, no ipak promišljenih odluka, trebalo je organizirati dragovoljce i pripremiti građane za obranu od agresije", prisjetio se Bebić.

Zahvalivši predsjedniku Hrvatskoga sabora na potpori, drugi zapovjednik postrojbe Josip Skender mu je uručio zahvalnicu i plaketu Samostalne satnije Novi Zagreb "Cobre" kao uspomenu na njezino svečano postrojavanje.

U Samostalnoj satniji "Cobre" do 1992. bio je 271 dragovoljac. Do 1992. godine poginulo je pet pripadnika te postrojbe, među kojima i prvi zapovjednik Darko Mateša. Samostalna satnija bojno je djelovala do 27. srpnja 1992., a većina dragovoljaca poslije je prešla u sastav 2. gardijske brigade TG-145 iz Dubrave i 2. brigade Oružanih snaga RH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙