FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pesimizam u vezi Grčke pritišće euro

LONDON, 28. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je blago oslabio u utorak na međunarodnim tržištima, jer ulagače brine kako će Grčka vraćati svoje dugove čak i ako usvoji stroge mjere štednje.

Euro je tako oslabio 0,2 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,4260 dolara. U odnosu na švicarski franak stoji 1,1888 franaka, te je i dalje blizu rekordno niske razine od 1,1808 franaka, na koju se spustio prošli tjedan.

Dolar je pak kliznuo 0,1 posto prem jenu, na 80,81 jen. Britanska funta spustila se na najnižu razinu u 13 mjeseci prema ostalim značajnim valutama, pogođena slabljenjem prema euru.

U fokusu ulagača i dalje je glasovanje o paketu novih mjera štednje u grčkom parlamentu, koje se očekuje u srijedu i četvrtak. Tržišni sudionici drže da će mjere biti odobrene, što bi moglo pružiti kratkoročni poticaj euru.

U slučaju da budu odbačene, analitičari vide mogućnost pada tečaja eura ispod psihološki važne granice od 1,4 dolara.

Pojedini analitičari su pak mišljenja da i ako Grčka usvoji mjere štednje i osigura novu pomoć, njene potrebe za novcem time neće biti podmirene, tako da će prijetnja mogućeg bankrota i dalje visiti u zraku. To će održavati euro slabim u srednjeročnoj perspektivi, prognoziraju.

"Bit će prilično gusto i pesimizam jača spram eura, s obzirom da su na kocki neka važnija pitanja, uz glasovanje u grčkom parlamentu. Pitanje koje ulagači vrte u glavi jest hoće li plan EU-a o reprogramiranju grčkog duga biti dovoljan da spasi zemlju od bankrota. Fokus će se vratiti na grčke pokazatelje, a u slučaju da izostanu naznake rasta, politička volja da se učini više za Grčku bit će vrlo slaba", kazao je Neal Mellor, valutni strateg u Bank of New York Mellon.

Postoje naznake napretka u pokušaju uključivanja privatnog sektora u novi paket spasonosnih zajmova za Grčku, a Reutersovi izvori tvrde da EU razmatra rezervni plan za slučaj da grčki parlament djelomično ili u cijelosti odbaci paket mjera.

Bez odobrenja mjera, koje uvjetuju međunarodni vjerovnici, nema ni nove tranše zajma Grčkoj u iznosu od 12 milijardi eura, nužne za podmirenje dugova koji Ateni stižu na naplatu u srpnju.

Jedinstvena valuta osjetno se spustila s razine od 1,47 dolara, dosegnute početkom lipnja, no uspjela se održati iznad 1,40 dolara, temeljem očekivanja da će Grčka osigurati isplatu nove tranše kredita.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙