FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN šalje plave kacige u Sudan

NEW YORK , 27. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak je jednoglasno izglasalo rezoluciju o slanju 4.200 etiopijskih vojnika, pripadnika plavih kaciga, u sudansku regiju Abjei, koju je u svibnju okupirala sjeverno-sudanska vojska.

UN-ove vojne snage ondje bi se trebale zadržati šest mjeseci. Nadzirat će povlačenje sjeverno-sudanske vojske iz regije Abjei i voditi računa o poštivanju ljudskih prava u tom području. Od 21. svibnja, kada je sjeverno-sudanska vojska okupirala regiju, Abjei je napustilo više od 100.000 stanovnika. Vlade Južnog i Sjevernog Sudana prošli tjedan potpisale su dogovor o povlačenju trupa s tog teritorija.

U rezoluciji koju je donijelo 15 država Vijeća sigurnosti izražava se "duboka zabrinutost zbog aktualnog stanja u području Abjei i nasilja protiv civila te zbog ubojstava i raseljavanja stanovništva, čime se krši međunarodno humanitarno pravo, kao i ljudska prava".

Rezolucijom se od "glavnoga tajnika Ban Ki-moona traži da zajamči provedbu učinkovitog nadzora ljudskih prava" te da se o tome podnese izvješće Vijeću. Južni Sudan 9. srpnja trebao bi i službeno postati neovisna država.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙