FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sudanski presjednik Bašir pristao povući vojnike iz Abjeia

ADIS ABEBA, 12. lipnja 2011. (Hina) - Sudanski predsjednik Omar Hasan al-Bašir pristao je povući postrojbe sjevernog Sudana iz sporne pogranične regije Abjei prije otcjepljenja juga Sudana 9. srpnja, rekli su diplomati u nedjelju.

"Predsjednik Bašir pristao je povući svoje vojnike prije 9. srpnja, a Etiopija šalje dvije bojne mirovnih snaga. Oni će tamo biti pod zastavom UN-a", rekao je jedan diplomat koji je tražio da ostane neimenovan.

Bašir se u etiopskoj prijestolnici Adis Abebi sastao s predsjednikom juga Sudana kako bi raspravili pitanje Abjeija i druga neriješena pitanja uoči podjele zemlje, koju su južnjaci izglasovali na referendumu u siječnju.

Dvije strane se još trebaju sporazumjeti oko više osjetljivih pitanja poput utvrđivanja granične crte i podjele prihoda od nafte, što podjelu čini složenijom. Status Abjeija jedno je od najspornijih pitanja.

Kartum je u tu plodnu i naftom bogatu regiju poslao tenkove i vojnike 21. svibnja što je potaknulo strahove da bi se dvije strane mogle ponovno naći u otvorenom sukobu.

Etiopija je rekla da će razmotriti slanje mirovnih snaga u regiju ako to zatraže Kartum i Juba. "Etiposka postrojba već je određena i čeka samo zeleno svijetlo od Vijeća sigurnosti UN-a", dodao je diplomat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙