FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 27. lipnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

ZAGREB - Pitanje palestinske državnosti kompleksno je pitanje i Hrvatska još nije donijela konačnu odluku o tome kako će najesen glasovati u Ujedinjenim narodima, nego će odluku donijeti uz konzultacije s partnerima iz Europe i Sjedinjenih Država, rekao je potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković u ponedjeljak u Zagrebu na konferenciji za novinare s izraelskim ministrom vanjskih poslova Avigdorom Libermanom. Palestinci su najavili da će u rujnu u Ujedinjenim narodima tražiti priznanje svoje države, a izraelski mediji su najavljivali da je Liberman kojemu je ovo treći posjet Hrvatskoj u zadnjih godinu i pol dana, došao lobirati da Hrvatska ne prihvati taj palestinski zahtjev. Liberman će poslije Hrvatske posjetiti i Albaniju i Austriju, a idući tjedan izraelski premijer Benjamin Netanyahu posjetit će Rumunjsku Bugarsku, Poljsku i Mađarsku. "Naša je vlada mnogo puta rekla da su nužni izravni pregovori bez postavljanja ikakvih uvjeta", rekao je Liberman i dodao da Palestinci povlače jednostrane poteze koji "štete mirovnome procesu". "Svaki jednostrani potez Palestinske samouprave donosi sve više napetosti i problema", rekao je i dodao kako je to za "neke elemente u arapskome svijetu možda način da izbjegnu stvarnost i probleme kod kuće".

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je u ponedjeljak potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova Države Izrael Avigdora Libermana, priopćeno je iz Ureda predsjednika. Predsjednik Josipović i potpredsjednik vlade Liberman izrazili su obostrano zadovoljstvo vrlo dobrim političkim odnosima, te izrazili želju za intenziviranjem suradnje u području trgovine i izravnih ulaganja. Potpredsjednik izraelske vlade Liberman upoznao je Predsjednika o aktualnom stanju bliskoistočnog mirovnog procesa, a razmijenili su mišljenja i o globalnim geopolitičkim kretanjima, kaže se na kraju priopćenja.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sastao se u ponedjeljak u Hrvatskom saboru s potpredsjednikom vlade i ministrom vanjskih poslova Države Izrael Avigdorom Libermanom, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima Hrvatske i Izraela te bliskoistočnom mirovnom procesu, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora. Bilateralni politički odnosi između Hrvatske i Izraela posljednjih su godina vrlo dobri i prijateljski, zajednička je ocjena Bebića i Libermana. Liberman je Bebiću čestitao 20. obljetnicu neovisnosti Hrvatske te skorom završetku pristupnih pregovora s Europskom unijom, izrazivši važnost Hrvatske kao dobrog i pouzdanog saveznika kao buduće članice Unije.

SARAJEVO - Dragan Paravinja (43), koji je priznao ubojstvo malodobne Antonije Bilić, prebačen je u ponedjeljak u pratnji pravosudnih policajaca Republike Srpske u Istočno Sarajevo, gdje će biti pritvoren u zatvoru "Kula", potvrdila je glasnogovornica Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske Mirna Šoja. Paravinja je prebačen na područje za koje je teritorijalno nadležan Osnovni sud na Sokocu, koji je za njim i raspisao tjeralicu 2005. godine zbog sumnje da je 2002. godine počinio kazneno djelo silovanja i u Bosni i Hercegovini. Prema zakonima koji su na snazi u BiH osumnjičeni za kaznena djela može biti zadržan na policiji do 24 sata, a nakon toga mora biti predan nadležnom sudu odnosno tužiteljstvu. Očekuje se kako će sud na Sokocu Paravinji odrediti jednomjesečni pritvor tijekom kojega može biti proveden i ekstradicijski postupak. Konačnu odluku o mogućem izručenju uvijek donosi ministar pravosuđa BiH.

BEOGRAD - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Hrvatskoj Milorad Pupovac ocijenio je za "Večernje novosti" od ponedjeljka da Hrvatskoj odgovara širenje Europske unije (EU) na istok te kako Hrvatska i Srbija neće biti zrele europske članice dok ne budu riješile problem međusobnih tužbi za genocid. Te tužbe su, kako je Pupovac rekao za taj beogradski dnevnik, dio prošle, ratne politike i dio arsenala u političkoj i medijskoj promidžbi koji blokira mirnodopske procese. Govoreći o odnosima dvaju naroda, Pupovac je naveo kako narod nije samo žrtva rata, već žrtva i državnih, promidžbenih i drugih politika te kako u narodu postoji mnogo više spremnosti za komunikaciju nego što se to može vidjeti iz državno proizvedenih slika i poruka.

SARAJEVO - Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton pozvala je na što bržu uspostavu nove vlasti u Bosni i Hercegovini koja, kako je istaknula, treba imati "široku političku bazu", objavio je u ponedjeljak sarajevski "Dnevni avaz". Ashton je u intervjuu ovom listu istaknula kako BiH mora što prije dobiti novo Vijeće ministara jer bez tog tijela nije moguće provoditi reforme nužne za priključenje EU. Kazala je kako je uvjerena da se, bude li političke volje, do kraja godine mogu provesti reforme koje bi omogućile BiH da podnese zahtjev za punopravno članstvo u Uniji.Odgovarajući na pitanje kako vidi položaj hrvatskog naroda u BiH, Ashton je kazala kako vjeruje da ta zemlja može biti uspješna jedino ukoliko u njenom funkcioniranju u cijelosti sudjeluju svi narodi i građani.

DEN HAAG - Međunarodni kazneni sud (ICC) u ponedjeljak je na temelju optužbe za zločine protiv čovječnosti izdao nalog za uhićenje libijskog čelnika Moamera Gadafija, njegova sina Saifa al-Islama i čelnika libijske obavještajne službe Abdulaha al-Senusija. Tužitelj ICC-a Luis Moreno-Ocampo u svibnju je zatražio da sud izda nalog za uhićenje zbog ubijanja prosvjednika u Libiji nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a slučaj prijavilo sudu. "Zločini se nastavljaju danas u Libiji i Gadafi mora biti uhićen kako bi se zaustavili zločini i zaštitili civili", priopćio je Moreno Ocampo.

BRUXELLES - Island, koji je pristupne pregovore s Europskom unijom započeo u srpnju prošle godine, u ponedjeljak je na pristupnoj konferenciji otvorio pregovore u prva četiri poglavlja, od kojih su dva odmah zatvorena. Na međuvladinoj konfrenciji o pristupanju na ministarskoj razini Island je otvorio pregovore u poglavljima Znanost i istraživanje, Obrazovanje i kultura, Informacijsko društvo i mediji i Javne nabave. Istodobno su pregovori zatvoreni u dva poglavlja Znanost i istraživanje i Obrazovanje i kultura. Riječ je o najlakšim poglavljima koja sve zemlje kandidatkinje otvaraju i zatvaraju isti dan. Tijekom proteklih godinu dana obavljen je postupak screeninga, usporedbe usklađanosti zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom. Screening je pokazao da je Island u potpunosti usklađen s jednom trećinom od 33 poglavlja eulropske pravne stečevine o kojima se vode pregovori, s drugom trećinom je djelomično usklađen, a trećina je potpuno neusklađena. Najteže poglavlje u pristupnim pregovorima bit će ribarstvo, temeljna grana islandskog gospodarstva.

JERUZALEM - Uži sastav izraelske vlade odgovoran za sigurnost okupio se u ponedjeljak u Jeruzalemu kako bi ispitao sredstva za zaustavljanje međunarodne flotile koja prevozi humanitarnu pomoć Gazi a koja bi se trebala uputiti morem sljedećih dana, prema izraelskim medijima. Taj kabinet sigurnosti koji okuplja polovicu vlade već je raspravljao u nedjelju na tu temu. Nije procurila nijedna službena informacija. Aktivisti iz 22 zemlje predvidjeli su krenuti iz Grčke ovog tjedna na desetak brodova u okviru "flotile slobode" s humanitarnom pomoći Gazi, usprkos prijetnji Izraela i protivljenja UN-a. "U nedjelju su ministri odlučili ne dopustiti brodovima da bace sidro u Gazi, čak i ako im se dopusti iskrcati teret u Ashdodu (izraelskoj luci) ili u egipatskoj luci El-Arish", objavio je vojni radio.

DAMASK - Približno 300 studenata u sirijskom gradu Alepu privedeno je pred sud pod optužbom za "sabotažu" , kazao je u ponedjeljak aktivist za ljudska prava. "Tri stotine studenata privedeno je u nedjelju pred sud. Uhitili su ih prošli tjedan u sveučilišnom gradu Alepu agenti sigurnosti", objasnio je Radif Mustafa, predsjednik kurdskog odbora za ljudska prava. Optuženi su da su prekršili zakon organizirajući "prosvjede koji su izazvali nered, da su uputili uvrede predsjedniku i skandirali slogane namijenjene ugrožavanju nacionalne sigurnosti", istaknuo je on. Od početka pobune 15. ožujka poginulo je više od 1.300 civila, a više od 10.000 je uhićeno, po podatcima nevladinih organizacija. Gotovo 12.000 Sirijaca pobjeglo je u Tursku pred represijom režima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙