FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dan osječkih branitelja

OSIJEK,27. lipnja 2011.(Hina) - U povodu Dana osječkih branitelja, koji se obilježava drugi put, danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred kapelice Kraljice mira.

Vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici grada, Osječko-baranjske županije, Kluba zapovjednika ratnih brigada HV-a iz Osijeka, policije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Obilježavanjem Dana osječkih branitelja odajemo počast svima onima koji su branili svoj grad od nadmoćnog neprijatelja i koji su uspjeli da Osijek ostane nepokoreni grad, rekao je osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo.

Gradonačelnik je priredio i svečano primanje u povodu 20. obljetnice osnutka 106. brigade na kojem su bili ratni zapovjednici kojima su dodijeljene zahvalnice. Tom prilikom gradonačelnik je istaknuo kako se Osječani s dostojanstvom sjećaju dana kada su branili svoj grad tijekom velikosrpske agresije, ali i tuge za tisuću ubijenih nevinih civila. "Nažalost, danas nije s nama general Branimir Glavaš, koji je dao nemjerljiv doprinos obrani Osijeka, Slavonije i Hrvatske", rekao je Bubalo.

Prvi ratni zapovjednik 106. brigade Eduard Bakarac podsjetio je kako je ta brigada imala tešku zadaću - braniti Osijek i okolicu u dužini oko 50 kilometara. Ratni zapovjednik osječkoga Zbornog područja general Đuro Dečak izrazio je zadovoljstvo što se dostojanstveno obilježava Dan osječkih branitelja te "sjećanje na legendarnog osječkog crvenog fiću koji je postao simbol velikosrpske agresije i uloge JNA u teškim ratnim danima za cijelu Hrvatsku". Izrazio je žaljenje što su danas kako je ustvrdio "na sceni neke snage koje pokušavaju prekrajati povijest" te je zamolio gradonačelnika Bubala i župana Šišljagića da "iniciraju da se istina napiše za generacije koje dolaze".

Točno u podne u Osijeku su se oglasile sirene, ali, kako je rekao gradonačelnik Bubalo, "ovaj put one koje govore da je prestala ratna opasnost" i da kroz sjećanje odaju poštovanje onima koji su sudjelovali u obrani Osijeka i cijele Domovine.

Večeras u 21 sat gradonačelnik i župan svečano će otkriti umjetničku instalaciju u spomen na crvenog fiću kojega je na današnji dan prije 20 godina samljeo vojni transporter JNA. Te su slike obišle svijet i upozorile na dane koji su slijedili - "pune krvi i užasa", rekao je predsjednik Odbora branitelja grada Osijeka i predsjednik osječke Hvidre Miljenko Kolobarić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙